Задържаха за данъчни измами основния свидетел по делото Суджукгейт

Задържаха за данъчни измами основния свидетел по делото Суджукгейт
Антон Проданов, основен свидетел по делото "Суджукгейт" 

Основният свидетел по делото "Суджукгейт" Антон Проданов е задържан, заедно с още трима души, при акция в Добри, София и Варна. Това съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев на брифинг и уточни, че до края на деня се очаква да им бъдат повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за укриване на данъци.

"Акцията се провежда днес паралелно в Добрич, Варна и София. Арестуваните четирима души не са само от добруджанския град. Единият от тях има крупен бизнес в столицата", посочи Гешев. По непотвърдена информация става дума за мъжа, който е собственик на местното култово заведение "Биад".

"В акцията участват ДАНС, жандармерия и служители на ОД на МВР в Добрич. Досъдебното производство за организирана престъпна група е образувано в началото на годината. Става дума за данъчни престъпления. Най-късно утре четиримата ще бъдат привлечени като обвиняеми", заяви Иван Гешев.

"Единият обвинен за ръководене на организирана престъпна група и четиримата като вероятни извършители на вторични престъпления – данъчни, с първоначална щета 300 000 лв. Възможно е нейният размер впоследствие да нарасне съществено след изготвяне на съответните експертизи", каза зам.-главният прокурор и коментира, че лицето, което ръководи групата, "в някаква степен е емблематично за град Добрич" и е осъждан неведнъж за данъчни престъпления. На журналистически въпрос дали става дума за Антон Проданов, Иван Гешев каза: "Така поставен въпросът, за него става въпрос".

Гешев подчерта още, че местната власт и прокуратурата в Добрич трябва по-твърдо да застанат "на мястото си", тъй като в района на практика са се случвали "различни неща за решаване на междуличностни проблеми". "В града се водят противоборства между бизнес и криминални групировки, които се стараят да покажат кой е по-велик, като в някаква степен прокуратурата също носи вина за това нещо", коментира Гешев.

Делото срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, по-известно като "Суджукгейт" продължава в Специализирания съд. Призовани са още свидетели, които да потвърдят или отрекат твърденията на бизнесмен от Добрич, че е бил изнудван за няколко тона деликатеси, които били предназначени за премиера Борисов.

Изнудвачът бил депутатът Живко Мартинов, твърди пострадалия. Премиерът отрече месото да е било предназначено за него, а Мартинов напусна ГЕРБ.

Още по темата

Иван Гешев засега остава единствен кандидат за главен прокурор

Предишна новина

Двете Специализирани прокуратури се обявиха в подкрепа на Иван Гешев

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Юлиян | нерегистриран
  1
  0

  Добре е да му се напровят розпечатки да се види с кого е общувал тоя "къдровик"....да не се окаже Красьо черния накрая хахахах

 2. 1
  Ихтибар | нерегистриран
  5
  0

  Много милиционери днес са седяли като насрани...... русия лакей от икономическа, началници на районни, главни разследващи, бивши комисари, видни топ детски криминалисти...как тъй няма един за издаване на държавна тайна задържан.........

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.