Димитър Франтишек, ръководител на Специализираната прокуратура:

Работата на прокурора е такава - да бъде атакуван, очернян, злепоставян...*

Работата на прокурора е такава - да бъде атакуван, очернян, злепоставян...*
Димитър Франтишек, административен ръководител на Специализираната прокуратура, снимка: в-к "24 часа"

Г-н Франтишек, прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно ви избра за шеф на Специализираната прокуратура. Защо решихте да се кандидатирате, при положение че мястото не изглежда много удобно?

Прокурорската работа е такава, това е част от длъжностната ми характеристика - да бъдеш атакуван, очернян, удрян, злепоставян, подиграван и какво ли още не. Това не ме е спирало да си свърша работата. През годините, работейки с г-н Иван Гешев, успях да формирам у себе си увереността, че бих могъл да се справя с този тип работа.

На практика Вие поемате щафетата от Иван Гешев, който бе последният ръководител на тази прокуратура. Ще ревизирате ли наследството, оставено от него?

Няма какво да се ревизира. Заради повишаването на г-н Гешев преди около година като зам. главен прокурор, встъпих като изпълняващ функциите административен ръководител на Специализираната прокуратура. Това ми даде възможност за приемственост. Преди това сме работили заедно, бях и негов заместник. Тоест тук го няма характерното при смяна на ръководството, при която новото казва за старото: "Какво са правили тези преди нас? Трябва да зачеркнем всичко!" Тук има надграждане. В Специализираната прокуратура нямаш право да започваш от нула, трябва да се стъпи на постигнатото. Това бе смисълът и на думите ми пред прокурорската колегия на ВСС, че възнамерявам да развия капацитета, който има тази прокуратура. Повечето от колегите вече не са толкова нови, голяма част от тях встъпиха в длъжност като прокурори след конкурс. Всеки един от тях има самочувствие и увереност, защото работата им постепенно влиза в съда.

С други думи, заварвате Специализираната прокуратура в добра кондиция. Обаче имате и проблеми - например многобройните върнати дела от съда.

Има върнати дела по няколко причини. Първата е новата компетентност на Специализираната прокуратура от края на 2017 г., която вече се занимава с т.нар. висша коруцпия. През 2018 г. към нас пристигаха дела от други прокуратури, които, образно казано, се чистят от такъв тип производства. Т.е. прокурор от друга прокуратура е готов да напише обвинителен акт и да го внесе в специализирания съд с цялото си съзнание, че това дело повече няма да се върне при него. Така ние обрахме тези негативи. На практика трябваше да доразследваме, да внесем пак обвинителен акт, да извървим цялата процедура отначало.

Второ, новата компетентност. Досега дела от такова естество срещу кметове, срещу областни управители, министри не са били на вниманието на специализираните структури. Заради малочислеността на съдиите те са принудени да връщат определени дела на прокуратурата на формално основание, за да може през това време да гледат другите си дела. Затова помолих и прокурорската колегия да обърне внимание на пленума на ВСС, че всъщност работата би могла сериозно да се затрудни заради липсата на кадрова обезпеченост в двете специализирани съдилища.

Има и случаи, в които колегите не подхождат по-смело към определен текст от Наказателния кодекс, защото са неуверени. Това е така, защото досега не са работили подобни производства. На тях просто им трябва време, за да могат да се научат да работят по дела, подсъдни на окръжна прокуратура. Това е нормално, тъй като всички, които са дошли в Специализираната прокуратура - командировани или след конкурс, идват от районни нива.

Защо обаче в редиците на Специализираната прокуратура не се вливат окръжни прокурори, врели и кипели в дела за корупция по високите етажи на властта?

Специализираната прокуратура не е привлекателно място за работа на магистрати поради огромната натовареност. Ние сме структура, която, смея да твърдя, работи денонощно. Никой не би заменил спокойния живот заради това напрежение. При нас става дума за обвиняеми, които са с огромен финансов ресурс, които могат да активират медии и всякакъв вид въздействие върху магистрати. Това действа изключително стресиращо и не всеки би поискал да се подложи.

Как ще мотивирате повече магистрати да заработят при вас?

Има сигнали, че тази година ще има промяна във възнаграждението на работещите в специализираните структури - както за прокуратурата, така и за съда. Дано това продължи като тенденция и в следващите години. Да, това ще мотивира хората да имат спокойствие, че техният труд е по-добре заплатен заради по-голямото натоварване и риск, който носят. Ще отворя една скоба - няколко души от Специализираната прокуратура са с охрана заради определени ситуации, свързани с тях.

Другият упрек към Специализираната прокуратура е, че повечето от половината ѝ дела приключват със споразумения, заради което се изключва възможността за по-тежка присъда, ако се установи вина в евентуален съдебен процес. Как ще коментирате това?

Този упрек е напълно напразен. НК и НПК се прилагат еднакво за всички съдилища и прокуратури в България. Винаги, когато има възможност за споразумение по преценка на страните в процеса - в случая прокурор, защита, подсъдим или обвиняем, този правен институт може да бъде приложен. Няма никакво ограничение. Нека да не забравяме, че целта на наказанието е не само лицето да бъде поправено и превъзпитано, а и наказанието да бъде своевременно. Тоест, когато се извърши престъпление, виновният да бъде наказан своевременно, а не след 10 г.

Поради тази причина се сключват споразумения. Споразумението е винаги в по-ниски размери тогава, когато лицето е неосъждано.

Преди време Гешев каза, че най-сериозното наказание е да ти изземат това, което си откраднал, или - както е казал народът - да те ударят по джоба. Ще продължи ли Специализираната прокуратура да налага високи парични гаранции?

Когато има възможност, и съобразно имущественото състояние на обвиняемия могат да бъдат налагани много високи парични гаранции, които да обезпечат евентуално бъдещо наказание - конфискация или глоба. Тоест, дори да е изтекъл срокът, в който лицето може да бъде с мярка за неотклонение "парична гаранция", тази сума няма да бъде освободена, защото върху нея ще бъде наложено обезпечение по НПК, ако е предвидено наказание конфискация или глоба.

Ще запазите ли това темпо - шумни акции срещу известни особи? По-важният въпрос е обаче кога ще видим тези хора изправени пред съда? Визирам например Стайкови, Баневи, Арабаджиеви.

Темпото на Специализираната прокуратура ще бъде запазено с тенденция да бъде увеличено. Казах и пред Прокурорската колегия, работим изключително добре с ДАНС, ГДБОП, КПКОНПИ, МВР. Темпото зависи и от възможностите на службите да разкриват или да ни съобщават такава информация, с която да пристъпим към реализация. Що се отнася за обвинителните актове, проявете малко търпение. Обвинителният акт срещу Баневи вече е внесен, делото е разпределено на съдебен състав и очакваме разпоредително заседание. Темпото се запазва не само до момента на задържането на лицата, а и след това до внасянето на делата им с обвинителен акт в съда.

Вашата биография е интересна и заради делата, по които сте работили. Едно от тях е за изтеклите записи, известни като "Яневагейт", което вие прекратихте и останаха съмнения.

Кое наричате "Яневагейт" - това, по което Владимира Янева бе осъдена на три инстанции по мой обвинителен акт, писан заедно с колежката Димитрова от Софийската градска прокуратура, или разговора между двете дами Янева и Ченалова?

Второто.

Според мен всичко е написано в постановлението ми за прекратяване на досъдебното производство. Мотивът - по направените записи бе назначена експертиза, която установи, че те са манипулирани, подреждани, скъсявани и удължавани. Това не са оригиналните записи. Това не успя да се наложи в обществото, защото тези, които пуснаха записите в публичното пространство, явявайки се като свидетели, не ги представиха лично.

През април Елена Йончева обяви, че е намерила оригиналния запис от аферата "Ало, Банов съм", който уличавал министър Боил Банов, че опитва да спаси строителя на ларгото от плащане на неустойки за забавяне. Какво става по този случай?

Работи се по случая. Ще отворя една скоба - намира се телефон с оригиналния запис за събитие, което се е случило преди 4 г., когато такъв телефон не е бил произведен. Това малко буди съмнение как този "оригинален" запис се е появил в този телефон, който не е бил създаден към момента на записване на разговора? Нека да обясня, че в момента, в който даден запис бъде прехвърлен на друг носител, вече не може да се каже, че е оригинален.

Иван Гешев ли трябва да стане новият главен прокурор?

Според мен да.

Димитър Франтишек завършва право в Нов български университет през 2000 г. През 2000-2001 г. работи като съдебен кандидат в СГС. След това заема различни юридически длъжности в частния сектор. В съдебната система влиза през 2004 г. като следовател в окръжната прокуратура в Силистра. От 25 юли 2005 г. до 3 април 2006 г. е следовател в Столичната следствена служба. Става прокурор в Софийската районна прокуратура през 2006 г. Работи там до 2011 г. От 24 октомври 2011 г. до 1 март 2018 г. е командирован в Софийската градска прокуратура. След това е назначен като зам.-шеф на Специализираната прокуратура до 31 октомври 2018 г. Оттогава я оглавява като и.д. ръководител. На 29 юли 2019 г. е избран единодушно за неин титулярен шеф от прокурорската колегия на ВСС.

*Стоян Нешев, в-к "24 часа" Заглавията са на "Правен свят".

Лъхащият на алкохол и буйстващ кандидат за районен съдия все пак ще правораздава в РС-Лом

Предишна новина

Прокурори, следователи и съдебни служители от Апелативен район-Велико Търново се обявиха в подкрепа на Иван Гешев

Следваща новина

Коментари

14 Коментара

 1. 16
  натовареност 2018г. | нерегистриран
  0
  0

  През 2018 г. среднодневната натовареност на един прокурор в окръжна прокуратура била 1.22, а в СП среднодневната натовареност на база действително отработени дни без командировъчните била 1.77 на ден за прокурор. През 2018г. СП е била най- натоварената прокуратура страната.

 2. 15
  ефикасност на досъдебната фаза | нерегистриран
  0
  0

  Съотношението на внесените прокурорски актове в съда, спрямо решените дела (без прекратените по давност), представят резултатността на прокурорската дейност по реално разследваните ДП. Тя е от значение при преценката за ефикасността на досъдебната фаза. През 2016 г. средно за окръжните райони това съотношение е 27.1%. За СП делът на внесените в съда прокурорски актове спрямо решените ДП (без прекратените по давност) е 56.94%.

  През 2017 г. средно за окръжните райони това съотношение е 27.7%. За СП делът на внесените в съда прокурорски актове спрямо решените ДП (без прекратените по давност) е 43.75%.

 3. 14
  натовареност на СП | нерегистриран
  0
  0

  Считано от 01.01.2015 г. във всички прокуратури са въведени в действие правила за измерване натовареността на прокуратурите и на индивидуалната натовареност на всеки прокурор и следовател, приети с решение на ВСС по Протокол №60 от заседание, проведено на 11.12.2014 г. Натовареността на прокурорите и следователите се отчита посредством предвидената в правилата тежест за актове и действия, определени въз основа на обичайно необходимото време за тяхното постановяване /извършване. Отчита се и тежестта на краен прокурорски акт, когато тя е с тежест над обичайната, по определените в Правилата показатели и въз основа на попълнен от наблюдаващия прокурор формуляр по преписката/ делото. Среднодневната натовареност на един прокурор/следовател се отчита въз основа на реално отработените дни от тях.

  През 2016 г. среднодневна натовареност на един прокурор в окръжните прокуратури била 1.13. В СП среднодневната натовареност на база действително отработени дни без командировъчните била 1.16 на ден за прокурор. Това показва, че нейната натовареност е над средната за страната.

  През 2017 г. среднодневната натовареност на един прокурор в окръжна прокуратура била 1.14, а в СП среднодневната натовареност на база действително отработени дни без командировъчните била 1.57 на ден за прокурор. През втората половина от проверявания период тя била втора по натовареност в страната.

 4. 12
  | нерегистриран
  7
  -1

  След Гешев "няма какво да се ревизира". Това казва всичко!

 5. 11
  Чичо Фройд | нерегистриран
  12
  -2

  Е къде Петров, къде Франтишек. Всяка мутра иска да изпъква с наименование

 6. 10
  RR | нерегистриран
  20
  -2

  А сега да слезем от розовата действителност и да поговорим сериозно!

  1.Фамилното му име е Петров и е нелогочно да се ползва бащиното му - Франтишек. Освен ако не търсим екзотика.

  2.Това е кандидатът, който се провали на 4-5 конкурса за окръжно ниво и влезе там, не заради качествата си, а като административна длъжност.

  3.Нов български, следовател в Силистра, 7 години командирован. Беше (и остава) момчето за специални поръчки и в СРП и в СГП, където остави многочислени батаци след себе си. Човек чиято глава може да пробие всяка стена - затова е толкова необходим.

  4.Днес към Специализираната прокуратра се привлича голям финансов ресурс като допълнителни възнаграждения, деловодители, и какви ли не щатове от столицата и страната. Така освен, че се стига до крайно несправедливо съотношение спрямо останалите звена в прокуратурата се разстройва тежко и тяхната кадрова и ресурсна обезпеченост. Защото прокуратурата не е само специализирани структури!

  5.Касае се за фигура чиито поражения се измерват с многомилионни обезщетения по ЗОДОВ и ЕКПЧ. Слаб професионалист, който колкото и да е свикнал да го очернят, никога няма да свикне да работи качествено.

  6.Двете му дела на които лелее кариерата си - за Горсова и Янева, далеч не могат да компенсират другите му провали по делата.  Ама иначе да ви е честит "новият Франтишек" и да живей международното положение!

 7. 9
  RRR | нерегистриран
  12
  -2

  Изключенията не са правило.Имаби и такива, които и с кражбите имат проблеми.Последните попълнения на спеца са живия пример.

 8. 8
  До RRR | нерегистриран
  9
  -5

  Е, не мога да съглася, че районниците нямаме хабер извън 343б и 194. Аре малко по-скромно, че горните нива ви знаем кви сте трагедии

 9. 7
  Sic! | нерегистриран
  13
  -2

  По-следващият Главен. Ако има на КОЙ!

 10. 5
  Да шамаросва деца пред закусвалнята - също е прокурорска дейност | нерегистриран
  19
  -3

  Изобщо - нека прочетем поне едно произведение на този мислител - поне едно, за да проучим и да вникнем в мислите му. Може и на английски, без съмнение трябва да го знае. Той може ли да пише? И къде го сторва?

 11. 4
  ? | нерегистриран
  18
  -5

  А работата на прокурора в училищната лавка каква е? Да го хареса собственика на Лафката, сигурно

 12. 3
  RRR | нерегистриран
  21
  -5

  Гледам и др. Франтишек се сети, че са районници и хабер нямат извън 343б и 194 и сл.Като връщат незаконосъобразно, протестирайте, но не Ви отразяват апелативните съдии май.

 13. 2
  RRR | нерегистриран
  18
  -5

  Видяхме натовареностт Ви, няма нужда от коментар.

 14. 1
  | нерегистриран
  14
  -3

  Поздрав на новото ръководство с песента на Мишо ШАМАРА "Бяхме деца"

  https://www.youtube.com/watch?v=zCLPQxYmr5E

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.