Босът на хакера, ударил НАП – поредната перла в короната на Артекс*

Босът на хакера, ударил НАП – поредната перла в короната на Артекс*
Иван Тодоров – задържан и обвинен в подбудителство към кибертероризъм придобива фирма, собственик на луксозни имоти, която Весела Мирянова е учредила три седмици по-рано, снимки и текст: в-к "Труд"

"Най-възможното от всичко, за което мечтаете". С това послание през 2015-а година строителната фирма "Артекс", добила популярност с властимащите си клиенти, започва да представя на пазара за най-висок клас недвижими имоти своя комплекс – резиденция "Стела Бояна" в едноименния софийски квартал в полите на Витоша. За луксозното изпълнение говори и наградата за жилищен комплекс на годината, с която "Стела Бояна" е отличена.
 
Фирмените регистри сочат, че на 7 октомври 2015 г. един от собствениците на семейната фирма "Артекс Инженеринг" АД – арх. Весела Мирянова, основава дружеството "СБ Бояна" ЕООД, чието седалище е на адреса и на строителната u компания – ул. "Неофит Рилски" № 46. Капиталът на новото дружество възлиза на 445 600 лв., както и недвижими имоти в трите сгради на "Стела Бояна" – Stella, Vitosha и Boyana. Три седмици по-късно – на 29 октомври 2015 г., "Артекс Инженеринг" АД, като едноличен собственик на капитала на "СБ Бояна" ЕООД, прехвърля дяловете си на варненския бизнесмен Иван Тодоров. Адресът на управление вече е прехвърлен във Варна на бул. "8-ми Приморски полк" 83. На същия адрес е регистрирана и добилата печална популярност с извършването на хакерската атака срещу базата данни на НАП фирма на Тодоров – "Тад Груп".
 
Действията на Весела Мирянова са повече от странни. Към онзи момент тя има състоятелен бизнес като архитект и строител с 22-годишна история. Това прави нелогично учредяването на дружество с начален капитал в размер на близо половин милион лева и включваща куп луксозни имоти, чиято собственост прехвърляш три седмици по-късно. Според юристи, действията са индикация за скрито придобиване на активи, като е налице прехвърляне на дружествени дялове от фирмата, а не на самите имоти, предмет на апорта в "СБ Бояна" ЕООД.
 
Два месеца по-късно Иван Тодоров, станал известен в последните седмици след като властите разкриха, че той е вероятният подбудител на действията на хакера Кристиян Бойков, прави ново вписване. Капиталът на "СБ Бояна" вече е близо 2 млн. лв., като първоначалният дял от 445 600 е на самия Тодоров, а останалите дялове си поделят 12 негови фирми с идентични инициали "Нави", но с различна номерация. Точно година по-късно – в последните дни на декември 2016 г., Иван Тодоров отново е вписан като едноличен собственик на капитала на "СБ Бояна" ЕООД.
 
Всичко изброено дотук дава основание да се извърши задълбочено проучване, като се започне от действията на арх. Мирянова и повече от странното u решение да прехвърли новоучредена фирма на напълно непознат бизнесмен от Варна. Обект на проверка следва да бъде и възможността с подобни прехвърляния да се избегне плащане на данъци и евентуално пране на пари, под формата на "скрит инвеститор".
 
Действията на Весела Мирянова са странни и по още една причина, а именно – трудно е да се допусне, че инвеститор от нейните мащаби би предприел подобни нетрадиционни търговски практики с неизвестен към онзи момент бизнесмен, освен, ако някой не го е препоръчал и не е гарантирал за него.
 
Всъщност, босът на хакера, ударил НАП, се оказва поредната "странна" перла в короната на "Артекс". Половин година преди сделката на Иван Тодоров с инж. Весела Мирянова, тя и съпругът u Пламен Мирянов изненадващо се оказват кумове на сватбата на семейство Елисавета и Лозан Панови. Бракът е сключен в Деня на влюбените – на 14 февруари 2015 г., само две седмици, след като Лозан Панов е избран за председател на Върховния касационен съд. По обясненията на Панова, решението за това кои да са кумове на сватбата, било взето "спонтанно", макар две години по-рано чрез фирмата си "Ганева 2000" тя купува именно от "Артекс" просторен четиристаен апартамент и два гаража в престижния столичен квартал "Изгрев" за нереално ниската цена от 81 000 евро или по едва 382 евро на кв. м. Шокиращо ниската цена Елисавета Панова опита да обясни с мотива, че тя се явявала нещо като "инвеститор" в сграда "Дипломат Елемаг", където сега живеят със "съдия №1".
 
Преди три месеца "Труд" разкри и още едно странно партньорство на "Артекс". Този път със съдружника на подсъдимия издател Иво Прокопиев – Теодор Захов. Оказа се, че на 3 април 2018 г. две от компаниите на Захов – "Иновент Холдинг" АД и "Иновент Финанс" АД, отпускат общо 1,2 млн. долара на "Артекс". Парите са предназначени за небостъргача "Златен век" в квартал "Лозенец", а срокът за погасяване на заема бе едногодишен. Съиздателят на "Капитал" Захов дори се похвали, че договорът бил презаверен, макар медиите му да са сред най-активните "противници" на презастрояването в София или поне на онези места, на които не строят техни приближени или рекламодатели.
 
Едва ли е единствено плод на случайност, но именно изданията на Теодор Захов и на Иво Прокопиев са тези, които с голямо настървение в последните три дни следят съдбата на задържания на летището при завръщането си от чужбина Иван Тодоров. Публикациите на "Капитал" и на "Дневник" упорито се опитват да внушат, че Тодоров не би могъл да има каквото и да е общо с действията на своя служител в "Тад Груп" Кристиян Бойков, в чийто компютър киберполицаите от ГДБОП разкриха множество улики за кибертероризъм. Същото прави вече трета седмица и превърналата се в телевизионна притурка на изданията на Захов и Прокопиев бТВ. Това, всъщност, все повече дава обяснение и на обстоятелството защо именно "Капитал" и бТВ знаеха за източването на данни от сървърите на НАП, далеч преди другите медии изобщо да бяха информирани с мейл от "неизвестен" подател, а именно – 20-годишното хакерче.
 
Към тези самоизобличителни действия на групата, силно притеснените от хода на разследването срещу "Тад груп" потенциални техни съучастници, към които обезателно трябва да се зачислят и авторите от "пощенската кутия" за компромати "Биволъ", следва да добавим, че един от кредиторите на небостъргача "Златен век" на "Артекс" – фирмата "Иновент Холдинг" АД на Теодор Захов, всъщност има богат опит в сферата на информационните технологии. В миналото Захов е съсобственик на интернет провайдъра "Спектър Нет", а в края на 2016 г. купува дял от една от най-големите фирми за хостинг у нас – "Суперхостинг". По същото време уличеният в кибертероризъм Иван Тодоров започва да се занимава с "киберсигурност" чрез новосъздадената "Тад Груп".
 
И тук идва още едно странно съвпадение. Само няколко месеца, след като акционер в "Суперхостинг" става Теодор Захов, в началото на 2016-а година компанията купува по-малък конкурент на пазара за хостинг услуги. Продавач е голяма компания, която е сред лидерите на пазара на интернет комуникации у нас, включително и при осигуряването на електронна поща. Миналата седмица разследващите съобщиха, че в компютъра на служителя на Иван Тодоров – Кристиян, са открити данните на 500 000 мейл адреса на български граждани, включително и паролите за тях.
 
И докато у нас един от адвокатите на Ивелин Банев-Брендо и на бившия енергиен министър Трайчо Трайков, подсъдим заедно с Иво Прокопиев по делото за приватизацията на дял от ЕРП-то ЕВН, осъществено през борсов посредник, също собственост на издателя на "Капитал", пое защита на Иван Тодоров, в Съединените щати властите задържаха 33-годишна жена за нерегламентиран достъп до личните данни на 106 млн. американци и канадци. Софтуерният инженер може да получи до 5 години затвор и глоба от четвърт милион долара, съобщиха американските медии.
 
Те, за разлика от бТВ, "Капитал", "Дневник" и сайтове, финансирани от укриващия се от правосъдието Цветан Василев, не само, че не биха се опитали да героизират кибертерористите, но и биха разследвали връзките на Иван Тодоров с "Артекс" и възможността "Тад Груп" да е захранвала с незаконно придобита информация рекетьорите от "Биволъ". В САЩ обаче медиите са свободни, а у нас тези, които твърдят, че са "еталон на свободата", всъщност отдавна са се превърнали в инструмент за рекет или чадър на подсъдимите им собственици.
 
 

Още по темата

КЗЛД пуска онлайн платформа за обучение и обмен на информация

Предишна новина

Спирането на "Златен век" ни струва 1.8 млн. лв.

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 3
  | нерегистриран
  4
  -2

  Ха, сега, плюйте и обиждайте, тука никой няма да трие !

  Даже може и да платят нещо !

  Урааа ! Да живей !  Добър ден, Енвер Ходжа !

 2. 2
  интересно | нерегистриран
  4
  -8

  Само на мен ли ми се струва, че с тоя материал "Труд" вадят вежди, вместо да изписват очи... Защото изнесените факти могат да се тълкуват и по съвсем различен начин... :)

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.