Истерия на двуличието - страхът от номинацията на Иван Гешев за главен прокурор


Когато настоящият заместник-главен прокурор Иван Гешев казваше, че 99 на сто не би приел номинация за "обвинител номер едно", той се мотивира с очакванията за "кална битка". Последните две седмици не само потвърдиха тези му опасения, но ги и надминаха. Вероятно защото се е надявал, че дори и при "калните битки" има правила.
 
В организираната кампания срещу решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за единодушното издигане на кандидатурата му не само, че правила няма, но липсва уважение към демократичните принципи и дори към нормалността. Гешев излезе прав, когато коментира, че кандидатурата му е внесла страх у много богати хора, които има защо да се страхуват от активно действаща прокуратура. Но дори и той едва ли е очаквал, че страхът на противниците му ще се трансформира в истерия, а на преден план отново ще избуят познатите двойни стандарти на носителите на двойнствен морал.
 
Тъкмо тези, които преди четири-пет години ни обясняваха колко важно е ВСС да се раздели на две колегии, за да може прокурори да избират прокурори, а съдиите – съдии, за да бъдат далеч партиите от съдебната система, сега бяха първите, които атакуваха единодушието на кадровиците и настояха за политическа намеса чрез предлагането на кандидат от министъра на правосъдието. Спретнаха дори партийни митинги срещу независимата съдебна власт.
 
Не, кандидатурата на Иван Гешев не е безалтернативна, а е израз на желанието на прокурори и следователи да излъчат свой представител, преминал през всички стъпала на професията, който да ги ръководи в следващите седем години. Заради това номинацията му бе подкрепена от двете съсловни организации – Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите. Именно те са тези, които още при предварителните консултации при президента Румен Радев поискаха точно това – действащ прокурор или следовател за първи път от 30-години да застане на държавното обвинение.
 
Преди да бъде прокурор, Гешев е работил и като следовател. Спазвайки нормата на закона, по изключително прозрачен начин, членовете на Прокурорската колегия се съобразиха със становището на професионалната общност и направиха своята номинация.
 
Премиерът Бойко Борисов е прав, когато казва, че може би е по-добре от съдебния закон да отпадне правомощието на министъра на правосъдието да номинира председателите на върховните съдилища и главния прокурор. В България прокуратурата е част от съдебната власт и в този смисъл, политиците нямат работа в определянето на ръководителите й. А макар и да има това право, нито един правосъден министър в историята не е издигал кандидатура за председатели на ВКС, на ВАС или на "обвинител №1". И напълно естествено бе Кирилов да не го прави. Но, само си представете, че в края на 2021-ва година Данаил Кирилов още е в Министерството на правосъдието и тъй като мандатът на Лозан Панов ще е към своя край, министърът предложи своя номинация за "съдия №1". Каква ли ще е реакцията на тези, които днес го винят, че не е издигнал конкурент на Гешев?
 
Тъкмо тези, които преди четири години, когато 15-20 политизирани съдии застанаха на стълбите пред Съдебната палата, за да страдат по оставката на пропадналия правосъден министър Христо Иванов, днес атакуват държавните обвинители и разследващите, както и съдебните служители, заради това, че публично са застанали с имената си и са се подписали в подкрепата за Иван Гешев.
 
Когато магистрати от Съюза на съдиите излизат с подписки, това е достойно, а когато същото правят прокурори и следователи, това било под диктовка. Истерията достига до там, че цели анализи са посветени на това – кой, как, дали и защо е подкрепил или съответно не присъства в едно или друго становище до ВСС. Две взаимно отричащи се тези в един текст – хем подписката в подкрепа на Гешев била като от времето на "зрелия социализъм" и под диктовка, хем обаче в нея не присъстват имената на всички.
 
Дали изобщо авторът е наясно какво се е опитал да внуши? Фанатизмът е неприятен, особено когато негови жертви се оказват смятащи себе си за журналисти, а всъщност опитващи се да внесат интриги с долнопробни и анонимни внушения от типа: "един прокурор каза…"
 
В опит да демонстрират масовост на недоволството срещу номинацията за главен прокурор, каквато напълно отсъства, онзи ден в един сайт на подсъдим имаше публикувана снимка с точно трима души на нея, но пък заглавието гласеше: "Силистра е срещу Гешев". Или пък дълго експлоатираната тема – кога, защо и с кого зам-главният прокурор е посетил Москва за участие в антитерористична конференция. Едва ли авторите на тази евтина пропаганда си дават сметка, че няма нищо по-естественото за сигурността обмяната на опит и контакти между институциите на две държави, особено ако стотици хиляди граждани на едната и това лято пълнят хотелите и посещават летните си ваканционни имоти по българското Черноморие. Разбира се, за авторите на поредния пасквил е някак неудобно да припомнят, че неотдавна Иван Гешев имаше множество срещи и при визитата си в Съединените щати.
 
Това са само малка част от примерите, които ясно показват, че истеричната кампания срещу номинацията на Иван Гешев е плод на координирани действия. Иначе, посред летните жеги, възпитаникът на АОНСУ Дайнов можеше все някак да изчака да довърши предходния си коментар срещу прокуратурата, преди да е започнал следващия. Какво да се прави – поръчителите са напрегнати, планът трябва да се изпълнява: "Петилетката за три години", беше казал народният гений. Прави впечатления, че има издания, особено онези, свързани с укриващия се в Белград подсъдим Цветан Василев, чието съдържание от две седмици изцяло е "посветено" на бълването на компромати срещу Гешев.
 
Сайтовете и вестниците на друг подсъдим – Иво Прокопиев, не отстъпват в норматива: задължително по една статия, коментар или интервю срещу кандидата за главен прокурор – сутрин, обед и вечер. Понякога и по повече. Бърз преглед на социалните мрежи показва, че номинацията на Гешев осигури добри хонорари за лятото и на куп копирайтъри, дизайнери, обикновени драскачи, интернет тролове и професионални протестъри.
 
Освен истерия, страхът от номинацията на следващия "обвинител №1" роди множество примери за опити за разделение на обществото, включително чрез сатанизиране на тези, които дръзнат да се обявят в подкрепа на Иван Гешев. Такъв е случаят с писмото на ректора на УНСС проф. Стати Статев до ВСС, от което в социалните мрежи се разграничиха един напълно неизвестен асистент по право, по-скоро известен с близостта си до неолиберални фондации, както и на съпругата на някогашния социолог и провалил се кандидат за кмет на София от БСП проф. Михаил Мирчев. В някои издания обаче заглавията бяха "Преподаватели от УНСС…" Ще речеш стотици, а те двама.
 
На атака бе подложена дори и Академията на МВР, защото ръководството й, в нарочно становище, си е позволила да защити реномето на висшето учебно заведение от неоснователните нападки за качеството на юридическото образование, което е предоставила на хиляди български магистрати, адвокати, служители в държавния сектор или преминали в частния бизнес възпитаници на някогашния Висш институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност на МВР.
 
Нищо че в Академията са преподавали и продължават да го правят професори и доценти от Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", на някого му се стори, че Иван Гешев трябва да бъде атакуван, защото е завършил ВИПОНД. В социалните мрежи хейтъри започнаха да наричат Академията "ПУЦ" и "Магнаурската школа", докато си затварят очите, че в дипломата на "техния кандидат" – следователят с незначителен брой завършени дела Бойко Атанасов, срещу изпита по Наказателно право е записано, че е взет с тройка, а държавният по Наказателноправни науки също е "минат" със Среден 3.
 
Във всичките изброени дотук примери, натрапчиво се откроява истеричното желание на сценаристите за пореден път да всеят разделение в обществото. Ако си срещу номинацията за главен прокурор, значи си "модерен", "умен" и "красив", но ако случайно я подкрепяш или не се интересуваш, защото според принципите на демократичната държава за целта има институции, чието задължение и отговорност е да проведат процедурата, то ти се явяваш враг на "Разградската десница", както сполучливо в социалните мрежи наричат ГМО-коалицията между "Да, България", ДСБ и Зеленото движение, чийто партиен лидер е бивш служител на подсъдимия Прокопиев.
 
Кукловоди и марионетки имат седмица време да се подготвят до следващата серия хейтърство и опити за грозно противопоставяне. Следващата им активизация може да се очаква след представянето на Концепцията за развитието и управлението на прокуратурата, която Иван Гешев трябва да внесе във ВСС до 12 август.
 

Германия залови рекордните 4,5 тона кокаин

Предишна новина

Забраняват продажбата на БГ ракии и бренди без сертификат

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    ********** | нерегистриран

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.