И от Районните прокуратури в Хасково, Свиленград и Чирпан подкрепиха номинацията на Иван Гешев

И от Районните прокуратури в Хасково, Свиленград и Чирпан подкрепиха номинацията на Иван Гешев
Ще доживея ли ьТВ да направи такова видео на тукашните протетести...https://vk.com/video-172989079_456239130

Трета седмица прокурори от цялата страна продължават да изразяват подкрепата си за номинацията на Иван Гешев за следващ главен прокурор. След като във вторник това направиха прокурорите от Районна прокуратура - Оряхово, в сряда стана ясно, че държавните обвинители от още три прокуратури – Хасково, Свиленград и Чирпан, са изпратили становища до Висшия съдебен съвет (ВСС). 

Освен подкрепа за кандидатурата на заместник-главния прокурор, колегите му се противопоставят на политическия натиск върху кадровия орган на съдебната власт, който има законовите функции да номинира и да избере "обвинител №1".

"Изказваме абсолютно несъгласие към всякакви прояви на натиск и политическо вмешателство върху ВСС при вземането на решение за избор на Главен прокурор. Процедурата за избор на Главен прокурор е регламентирана в Конституцията на Република България и Закона за съдебната власт и Пленумът на ВСС е единственият и легитимен орган който може да извърши този избор. Членовете му трябва да имат възможност да изразяват волята си по вътрешно убеждение, без да бъдат подлагани на натиск", пишат прокурорите от РП - Хасково.

"Убедени сме, че процедурата за избор на Главен прокурор на Република България ще бъде проведена в съответствие с изискванията на Конституцията и Закона за съдебната власт и подкрепяме изцяло членовете на ВСС при упражняване правомощията им", гласи част от становището на обвинителите от РП - Свиленград.

"Подетата кампания (срещу номинацията на Иван Гешев-бел.ред.) представлява недопустим опит за намеса в процедурата за избор на Главен прокурор и в независимостта на съдебната власт", пишат прокурорите от Чирпан, като становището им е подкрепено и от служителите в Районната прокуратура.

Още по темата

В 22 от 28-те държави членки на ЕС ръководителите на прокуратурата са като Иван Гешев*

Предишна новина

Допустимо ли е незрящо лице да бъде съдебен заседател и да участва по наказателни дела

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 12
  прокурор съм, | нерегистриран
  6
  -2

  но ме е срам от тези "прокурорски колективи"... това са действия и похвати от отминали времена... и като интелект, и като образование кандидатът не отговаря на елементарни изисквания, а за критериите за почтеност и професионализъм даже не ми се пише...толкова е далеч, че чак е страшно...

 2. 11
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 9
  RRR | нерегистриран
  5
  -4

  Трагична комедия.

 4. 8
  | нерегистриран
  11
  -6
  До коментар #4 от "Стотици хиляди, милиони прокурори из страната готови да дадат кръв | нерегистриран":
  Ако се наложи.

  А защо не и урина, ако се наложи.....

 5. 7
  ****************************************************************************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 4
  Стотици хиляди, милиони прокурори из страната готови да дадат кръв | нерегистриран
  27
  -9

  Ако се наложи.

 7. 3
  Срамота по прокурорски | нерегистриран
  28
  -9

  Много късно бе другари! Другите секции вече се отчетоха!

 8. 2
  Ура | нерегистриран
  31
  -12

  Ура другари, по списък!

 9. 1
  Запознат | нерегистриран
  37
  -11

  Някой ги е заставил да подкрепят Гешев.Едва ли го познават лично.Нали в прокуратурата има единоначалие,което довежда до единомислие!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.