Две осиновени българчета са открити в тежко състояние в САЩ

Две осиновени преди 7 години българчета са открити в тежко състояние в американския щат Мисури. Техни осиновители са американци - 56-годишен мъж и 40-годишна жена. Към момента американските власти са поели закрилата на децата, те са настанени на безопасно място и са под защитата на полицията. От Министерството на правосъдието са изпратили писмо до генералния консул на САЩ в България за предоставяне на пълна информация за състоянието на двете момичета.
 
Двете момичета-близначки са били осиновени от американското семейство през 2011 година на 7-годишна възраст. Едното дете е с умствена изостаналост, и преди осиновяването са живели в институции у нас. В България децата са получили три отказа за осиновяване.
 
Осиновителите на двете българчета, които имат още осем деца, преди няколко месеца заживяват във ферма в малкото градче Съмърсвил в Мисури. Всички те не ходели на училище, били обучавани в къщи, родителите били силно религиозни. Преди няколко дни съседи от градчето подали сигнал за състоянието на децата, след като забелязали едно от българчетата да върви само по отдалечен път във видимо тежко състояние. Властите реагирали веднага.
 
Иван Анчев, генерален консул на България в САЩ: Децата са минали медицински прегледи, не са установени данни за сексуално насилие. В добро здравословно състояние са, без заболявания. Грижат се хора за тях, така че към този момент децата са в една добра и сигурна средата. Уверявам си, че в САЩ законите за закрила на децата са изключителни строги и стриктни и винаги се отчита най-доброто за детето, така че в това отношение не трябва да имаме никакви притеснения.
 
Милена Първанова, Дирекция "Международно осиновяване" към Министерство на правосъдието: По смисъла на конвенцията за международно осиновяване, в държавата на осиновители трябва да се вземат всички необходими мерки, за които е констатиран риск. В тази връзка Министерството на правосъдието изпрати писмо до генералния консул на САЩ в България за предоставяне на пълна и подробна информация за положението на децата и мерките, които са предприети за тяхната закрила.
 
От правосъдното министерство обясниха, че кандидат-осиновителите са отговаряли на необходимите условия и предоставили всички необходими документи. В България редовно се получавали доклади от американските социални служби, от които ставало ясно, че децата са силно привързани към родителите си. Последният доклад е от 2013 година.
 
В момента генералното консулство в Чикаго е в постоянен контакт с властите и оказва пълно административно съдействие по случая, информират от външното ни министерство.
 

Шефът на полския парламент напуска, използвал е държавен самолет за лична изгода

Предишна новина

Спрете да ме заливате с помия*

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.