Русия обвини посолството на САЩ в Москва, че се намесва във вътрешните й работи

Русия обвини посолството на САЩ в Москва, че се намесва във вътрешните й работи

Министерство на външните работи на Русия обвини посолството на САЩ в Москва, че се намесва във вътрешните работи на страната, предадоха Ройтерс и ТАСС.
 
Високопоставен американски дипломат е бил повикан в министерството по повод пост в "Туитър" и материал на уебсайта на дипломатическото представителство, които съдържали карта с маршрута на опозиционна демонстрация, насрочена за 3 август, както и информация на руски език за проявата. "Подчертахме, че оценяваме поместването на съставената от организаторите схема за провеждане на незаконно мероприятие като агитация в полза на участието в него и призив за действие, което представлява опит за намеса във вътрешните работи на нашата страна", се казва в съобщението на руското външно министерство за срещата със съветник-посланика на САЩ Тим Ричардсън.
 
Руската полиция арестува над хиляда човека на този протест - поредния по повод отказа на изборните власти да регистрират опозиционни кандидати за местните избори в Москва през септември. На 2 август американското посолство помести на уебсайта си на английски език предупреждение към гражданите на САЩ да избягват маршрута на демонстрацията, като в текста бе отбелязано, че тя не е разрешена от московските власти, отбелязва Ройтерс.
 
Агенцията припомня, че обвинението към посолството на САЩ идва ден след като Русия обвини германската медия Дойче веле, че също е приканвала руснаците да се присъединят към антиправителствените протести в Москва. Мария Захарова, говорител на външното министерство, описа в разговор за Радио "Ехото на Москва" какъв е проблемът с "Дойче веле". Според нея финансираната от федералния бюджет германска медия е използвала "официалните ресурси на рускоезичната си служба просто за истинска агитация".
 
"Как могат да го отричат, като на сайта им се появяват съобщение "Москва, излизай!" Къде трябва да излиза Москва? От границите на Руската федерация ли?", продължи Захарова. Помолена да обясни за какво точно става дума, тя отвърна, че има съобщение в "Туитър", което са снимали и изпратили на посолството и че аналогично писмо е пуснато и до "Ройтерс".
 
Според нея министерството акредитира чуждестранни журналисти и им помага, когато имат проблеми с органите на реда, но в случая не се занимава с хора, "които са оценени не като журналисти, а като участници в акцията".
 

Корупционен скандал в съдебната власт в Македония

Предишна новина

Иван Гешев: Разкрихме доказателствата срещу "ТАД Груп", за да няма инсинуации

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.