Много добре работим с Иван Гешев

Много добре работим с Иван Гешев
Н. Пр. Ема Хопкинс

Посланикът на Великобритания у нас от 2015 година - Н. Пр. Ема Хопкинс, даде уверението си, че България разполага с пълна подкрепа и може да очаква съдействие от британска страна във връзка с мащабната хакерска атака срещу Националната агенция за приходите (НАП).

"Едно от нещата, с които се занимаваме, е да оказваме подкрепа всяка държава да решава такива проблеми от своя собствена гледна точка. Напълно разчитаме на нашите български колеги. Също така те могат напълно да разчитат на нашата помощ по отношение на експертизата и на възможностите, с които можем да им окажем помощ. България не е единствената страна, в която инфраструктурата е заплашена и ние ще направим всичко възможно, за да помогнем тази заплаха да не излезе и, примерно, да заплашва и нашите граждани", заяви Н. Пр. Ема Хопкинс пред БНР.

Британският посланик у нас коментира и най-актуалната тема, свързана със съдебната система за тази година – изборът на нов главен прокурор. По думите на Н.Пр. Хопкинс, тя е останала с много добри впечатления от работата на настоящия зам.-главен прокурор и единствен кандидат за следващ "обвинител №1" Иван Гешев. "Аз мисля, че това е вътрешен въпрос на България. Аз съм се запознала с господин Гешев. От моите оперативни колеги знам, че ние много добре работим с господин Гешев, особено при криминални случаи", коментира Хопкинс.

Преди месец  посланикът на Великобритания имаше среща и с правосъдния министър Данаил Кирилов по отношение на анонсирания от него законопроект за изменения на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), касаещи търсенето на отговорност на т.нар. "трима големи" в правосъдието – председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и на Върховния административен съд (ВАС) и главният прокурор. В тази връзка Хопкинс подчерта, че е "лично заинтересована" какви ще бъдат финалните изменения и, че следи развитието по въпроса. "Естестествено аз лично съм заинтересована как ще се разреши този въпрос, защото това е извънредно важен момент. Още повече, че тук е намесена и българската Конституция и мисля, че като държава – членка на ЕС ще остане наш партньор при всички аспекти на въпроса", посочи британският посланик у нас.

На 23 юли се навършиха и 140 години дипломатически отношения между България и Великобритания. Относно това дали дипломатическата история ще има значение за това какво ще се случи с правата на българските граждани на острова след Брекзит, посланик Хопкинс коментира: "Наистина имаме задълбочени и много богати отношения. С удоволствие заявявам, че можем да допринесем за тяхното укрепване, затвърждаване, задълбочаване и обогатяване, независимо от това дали сме в Брюксел или не. Ние искаме българите да останат и много сериозно държим на това. В момента се работи върху една схема, според която всички българи, които са се възползвали от тази схема за начина на оставане, могат да продължават да използват положението. Искаме българите да дойдат, защото всяка година много от тях, които идват, имат някакъв принос. Бихме искали тази тенденция да продължи и през 2020-2021 г. Работим много сериозно с българските си колеги (за правата на британските граждани у нас - б.р.) и те въведоха едно законодателство, по силата на което британските граждани могат да се радват на същите права и същото положение. Ние сме много доволни, защото това е едно взаимно споразумение на огледални отношения".

Туристи са заплашени със затвор, взели си пясък от плажа

Предишна новина

СРС задържа под стража мъжа, поругал некролог на магистрат

Следваща новина

Коментари

11 Коментара

 1. 13
  ??????? | нерегистриран
  3
  -6

  И в какво точно се изразява съвместната Ви работа Ваше превъзходителство ? Да не би някой да тренира за посланик, ако не го изберат..........?

 2. 12
  | нерегистриран
  4
  0

  Великобритания щяла да бъде по-остра при оценката! Мнооого важно! Ако не ви е известно излизат от ЕС. Викат му Брекзит. И не е заради Гешев, Цацаров и Панов!

 3. 11
  | нерегистриран
  15
  -1

  Ей, големи умници се навъдихте! Пак да ни се обяснява какво казал дипломата, все едно не можем да четем! Автоголове, процедури, кометарии, манипулации, конспирации, спрете се, не сте последна инстанция! Типично по балкански да се окаля, омерзи, плюе! Липса на всякакво достойнство, чест и самоувереност!

 4. 10
  | нерегистриран
  5
  -14

  Гешев си вкарва автогол изваждайки тотално от контекст изказване на посланик. Всъщност тя казва, че не е работа да коментира прооцедурата за избор, но знае, че оперативното сътрудничество с Гешев е дорбро. Както е било с предшественика му и ще бъде след това.

  Манипулирайки думите на Хопкинс Гешев само мотивира Великобритания да е по-остра при оценката в мониторинговия доклад.

 5. 9
  RRR | нерегистриран
  6
  -13

  Посланика се среща с наблюдаващия само, ако е пострадал британски гражданин и нада мас, както казват аржентинците.

 6. 8
  | нерегистриран
  16
  -9

  Тук наистина пишат големи неграмотници. Не просто правна култура, но и обща такава - нула! Наистина ли мислите, че при молби за правна помощ, при екстрадиции, при всякакъв вид двустранни и многостранни отношения, ръководствата на засегнатите страни не са уведомени и ме говорят помежду си? Наистина ли си представяте, че в случаи на международни ОПГ, трафик на хора и ценности един посланик и един върховен прокурор никога, ама никога даже и не са уведомявани от екипите си? Сериозно? Айде, копайте биткойни и картофи, така няма да ви застигне посланик. Не искам да обидя картофокопачите. И аз съм сред тях.

 7. 7
  Учуден | нерегистриран
  16
  -16

  Уау ,посланичката работила с кандидата за главен прокурор.Това вече е новина.Ако говорим сериозно обаче няма как тя да е работила нито с него , нито с който и да е български прокурор.Ако е имало някакви неофициални срещи,то те не могат да се впишат в официалната дипломатическа работа на един посланик.Ако посланичката иска да каже ,че издигането на кандидат за Главен прокурор на една независима държава е била консултиран и с нея , то това е друг въпрос, макар че не говори добре за суверенитета на тази държава.Няма как посланик да работи директно с един прокурор , пък който и да е той.Отношенията в сферата на международното правно сътрудничество се развиват на друга плоскост.Ако кандидата й е бил представен на някакъв коктейл,следобеден чай или по подобен повод,това е съвсем друга работа.В никакъв случай обаче тя не е работила с него.

 8. 6
  До 1 | нерегистриран
  20
  -4

  Ето, видя ли? Започнаха! И още ще измислят, време им трябва - ама тя щото британка, то заради Брекзит, то зради туй, заради онуй.....

  Дай им няколко минути да попреглътнат само!!!!

 9. 5
  Спомнил си | нерегистриран
  23
  -17

  То и Н.пр американския посланик Уорлик много харесваше г-н Цацаров. Дори му беше на гости в Пловдивския окръжен съд.

 10. 3
  До 2 | нерегистриран
  17
  -2

  Заради такива като теб не бива да се спира!

 11. 1
  Аууу | нерегистриран
  24
  -16

  Бойкикев, Гошо Тъпото, Правосъдие за всеки - нещо? Няма ли да скочите на Нейно Превъзходителство, чоджум? Покажете балкански гърди мъжки, не се свенете!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.