Подобряват работата на Търговския регистър с нов сайт

Подобряват работата на Търговския регистър с нов сайт
Омбудсманът бе домакин на дискусия относно проблемите при употребата на Търговския регистър

Търговският регистър ще има нов сайт до края на годината, с което ще се оптимизира и улесни достъпа на потребители до електронните услуги на Агенцията по вписванията (АВ). Това се разбра на дебат между адвокати от Фейсбук общността на българските адвокати (ФОБА), представители на Министерството на правосъдието и ръководството на Агенцията. Омбудсманът Мая Манолова бе в ролята на посредник и домакин на дискусията.

Обсъдени бяха и методическите указания, публикувани на 17 юни т.г., приложими в дейността на длъжностните лица по регистрация в процеса по разглеждане и произнасяне по заявления, искания, актове на съда, на държавни органи за вписване и заличаване на обстоятелства и обявяване на актове в Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. Манолова припомни, че вече е внесла в Народното събрание предложение за законодателна промяна, за да не бъдат натоварвани гражданите с разходи в случаите, в които незаконосъобразно им е отказано да се впише обстоятелство в Търговския регистър, да се регистрира фирма или дружество с нестопанска цел. По думите й дори когато съдебно дело бъде спечелено срещу такъв отказ, гражданите са тези, които трябва да заплатят разноските. "Или както често за съжаление се случва, заради неуредиците в работите на някоя държавна институция, страдат и плащат гражданите", заяви Манолова.

Липсата на произнасяне по заявления за публикуване на годишни финансови отчети е друг от проблемите, които бяха обект на дискусията. Необходими са ясни срокове, защото забавянето с година или две представлява проблем както за адвокатите, така и за всички лица, които се обръщат към Агенцията по вписванията, смята омбудсманът. "Трябва да се обърне внимание и на сроковете за отстраняване на непълноти, следващи от указания на длъжностни лица по регистрацията. Адвокатите твърдят, че сроковете, които се поставят са реално неизпълними и ги поставят в невъзможност да отговарят на исканията на длъжностните лица по регистрацията", заяви Манолова.

И още един от акцентите в дискусията - необходимостта от ясни указания до длъжностните лица по регистрация за това как ще бъдат признавани платежните нареждания за внесени дължими такси, тъй като има разминаване в практиката.

Повдигнатите въпроси дадоха повод на изпълнителния директор на АВ Габриела Козарева и на ресорния заместник-министър на правосъдието Десислава Ахладова да поканят представители на ФОБА на заседанията на създадения през април т.г. Консултативен съвет към Агенцията, където се обсъждат предложенията за подобряване работата на ведомството.

Глоба до 20 000 000 лева грози НАП заради хакерската атака

Предишна новина

706 юристи могат да участват в конкурса за съдии по вписванията

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.