Отхвърлиха исканията на Борис Джонсън за предсрочни избори и за Брекзит без сделка


Британският премиер Борис Джонсън претърпя четири поражения в Камарата на общините в рамките на 24 часа след подновяването на работата на депутатите. Законодателите гласуваха за законопроекта за блокиране на Брекзит без сделка, а след това не подкрепиха искането на премиера за предсрочни общи избори.
 
Каква драма отново се разигра в Уестминстър. Във вторник вечерта депутатите гласуваха за установяване на контрол върху дневния ред в парламента, което им позволи да внесат проектозакона за блокиране на Брекзит без сделка. В сряда, на второ и трето четене те одобриха проектозакона, а това означава, че сега той отива за обсъждане и гласуване в Камарата на лордовете. След гласуването Джонсън заяви: "Сега страната трябва да реши сега дали лидерът на опозицията или аз да отида в Брюксел за преговорите на 17 октомври. Всеки знае, че ако лидерът на опозицията иде там като премиер, той ще моли за отлагане, ще приеме каквото Брюксел поиска и тогава колебанията и отлаганията ще продължат още години наред".
 
Премиерът бе обявил, че ако загуби вота ще внесе процедура за свикване на извънредни общи избори и той го стори. За одобрението на тази мярка обаче му бе нужна покрепата на две трети от депутатите. Въпреки че "за" избори гласуваха 296 депутати, а "против" 56, останалите се въздържаха и той не получи необходимите гласове. Нужни му бяха 434 гласа. 
 
Веднага след обявяването на резултатите Борис Джонсън заяви, че лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин ще остане в историята като единствения лидер на опозиция, отказал покана за избори и това е защото той не смята, че ще ги спечели. Независимо от реториката обаче е ясно, че Джонсън преживя най-тежките си два дни, откакто стана премиер. Опозицията, която твърди, че желае избори и не се страхува от тях, реши да следва набелязаната линия първо законопроектът да стане закон и да се гарантира Брекзит без сделка, и едва след това са се ходи на общи избори.
 

Висшият прокурор Васил Миков се е самоубил в апартамента си

Предишна новина

Данаил Кирилов показа диплома на отличник

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.