ЕС стартира съдебната база данни за борба с тероризма


Органът на Евросъюза за съдебно сътрудничество Евроюст пусна в четвъртък споделена база данни за борба с тероризма, за която служителите заявиха, че ще бъдат "решаващи" за съдебните действия срещу заподозрените в тероризма и организирана престъпност. Регистърът за борба с тероризма, действащ от този месец, ще даде на следователите и прокурорите преглед на наказателното производство, образувано срещу заподозрени в други страни от ЕС и в още няколко партньорски страни, съобщи шефът на Евроюст Ладислав Хамран. "Сега, когато терористите работят все повече и повече в трансгранични мрежи, ЕС трябва да направи същото", каза той.
 
Европейският съюз заложи основите на сътрудничеството за съдебни данни още през 2005 г., но проектът прекъсна, тъй като някои национални правоприлагащи органи в държавите-членки ревниво пазеха информация. Това се промени през 2015 г., когато джихадистите организираха нападения в Париж, убивайки 130 души в концертна зала, край националния стадион и в няколко кафенета, заяви Фредерик Бааб, бивш френски член на Евроюст, който помогна за стартирането на базата данни.
 
Заподозрените, свързани с тези нападения – отговорност за тях пое групировката "Ислямска държава" - бяха издирвани в други страни на ЕС и на други места, подчертавайки "многонационалното измерение" на подобни действия, заяви Бааб. "Трябва да имате пълен преглед, за да вървите по следите на подобни заподозрени. Ако нямате този преглед, вие сте сляп човек", каза той.
 
Полезността на базата данни беше допълнително подчертана от джихадистки атаки в Германия през 2016 г. и Испания през 2017 г., което накара Белгия, Франция, Германия и Испания да използват влиянието си за създаването ѝ миналата година. "Съхранените данни се актуализират редовно чрез опростена система. Въпреки това те са ограничени до строгия минимум, необходим за кръстосана препратка на информация в различни държави от ЕС", каза Хамран.
 
От Евроюст заявиха, че базата данни ще събира не само информация за заподозрени джихадисти, но и за лица, свързани с крайно десни и крайно леви групи в Европа.
 

Разобличителят на мафията Роберто Савиано: Легализирайте кокаина

Предишна новина

Закон изравнява минималната пенсия с линията на бедност

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.