Искат забрана на ароматизираните електронни цигари в Ню Йорк

Искат забрана на ароматизираните електронни цигари в Ню Йорк

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо предложи в понеделник въвеждане на забрана на ароматизираните електронни цигари в цялата страна в опит да бъдат защитени младите хора от неизвестните последици на т.нар. "вейпъри", съобщи Reuters. Подобни мерки бяха предприети още преди години в Европейския съюз.

"Здравият разум казва, че ако не знаете какво пушите, не го пушете", заявява Куомо пред репортери на пресконференция. "И в момента не знаем какво пушите в много от тези "vaping" вещества", проъдлжава той.

Съобщението на губернатора идва след общонационален пристъп на мистериозни, сериозни белодробни заболявания, вероятно свързани с този вид тютюневи изделия. Властите докладват, че е установена връзка с пет смъртни случая в Съединените щати.

Американските служители на общественото здравеопазване обявиха миналия петък, че разследват около 450 случая на заболяването в 33 щата, от които 41 случая в щата Ню Йорк. От друга страна, от Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията и Американската администрация по храните и лекарствата заявяват, че не са свързвали болестите с нито един конкретен продукт или съставка за електронни цигари.

Ако предложеното законодателство се приеме, Ню Йорк ще стане вторият щат, който забранява ароматизираните електронни цигари след Мичиган, който прие подобна забрана миналата седмица. Докато електронните цигари се рекламират като продукт, който помага на пушачите да намалят или да се откажат от тютюнопушенето, здравните служители изразяват опасения, че много от "модерните" аромати за електронни цигари са създадени, с цел да се създаде ново поколение, пристрастено към никотина.

В редица от съобщените заболявания се съобщава и за вейпинг продукти, включително продукти от канабис, съдържащи витамин-Е-ацетат - масло, получено от витамин Е, което е потенциално опасно при вдишване.

Губернаторът Куомо също обяви, че Министерството на здравеопазването на САЩ е изпратило призовки до три компании за електронни цигари: Honey Cut Labs LLC, Floraplex Terpenes и Mass Terpenes LLC, вследствие на взети и изследвани проби от трите компании, които показват високо съдържание на витамин-Е-ацетат в техните продукти. Той добавя, че магазините, които продават електронни цигари, ще трябва да разкрият потенциалните последици за здравето. "Много е просто: не го правете", каза Куомо. "Не го правете, защото не знаем дали е безопасно".

ССБ опитва да пренапише закона, за да услужи на политическите амбиции на Методи Лалов

Предишна новина

Ръководството на прокуратурта обсъди с АИКБ злоупотребите с болнични листове

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.