821 осъдени са избягали от правосъдието за две години

821 осъдени са избягали от правосъдието за две години
Сред укрилите се от правосъдието е и Илиян Тодоров, който беше осъден за две убийства пред столичния клуб "Соло".

Мерките, които трябваше да спрат укриването на осъдени, които трябва да влязат в затвора, не действат вече две години, пише в. "Сега", като се позовава на получена информация от МВР. От 1 януари 2015 г. до 1 януари 2017 г. 821 осъдени са успели да избягат след обявяването на присъдата им. 471 от тях са арестувани и изпратени в затворите. Не е ясно дали са заловени у нас, или от чужди полицейски служби. Останалите 350 души са в неизвестност.

През 2015 г. главният прокурор Сотир Цацаров предложи и парламентът прие промени в НПК, според които на осъдените със забрана да напускат страната се отнемат личните документи и се издават заместващи. Аргументът беше, че по този начин граничната полиция ще може да спира бегълците, защото заместващите документи ще се разпознават от техниката по граничните пунктове. Промените бяха предложени малко след като от страната избяга подсъдимият за тройно убийство на пътя Хуриет Сюлейманов. Той обаче бе само част от дългата върволица бегълци като дупнишките Братя Галеви и Илиан Тодоров от Перник, осъден за две убийства пред дискотека "Соло". Бягствата продължават и в момента. В края на миналата седмица БНР съобщи, че е изчезнал Атанас Щерев от Бургас, който през 2014 г. уби 18-годишно момиче на пешеходна пътека. Той призна вината си, бе осъден на 3 години затвор и трябваше да влезе в затвора. От началото на годината обаче е в неизвестност, потвърдиха от Бургаската окръжна прокуратура. Обявен е за издирване.

До днес МВР не е издало нито един заместващ документ, заявиха за "Сега" от вътрешното министерство. Причината - "мерките" срещу бегълците са приключили с промяната в НПК. Още в тази разпоредба е записано, че редът за издаването на тези документи трябва да се опише в закона за личните документи. За две години обаче никой не се е сетил да предложи такива. "В тази връзка ще бъдат предприети действия за обсъждане на законодателни промени в следващото Народно събрание", заявиха от МВР. В момента в министерството се обсъждат нови образци на лични документи, които обаче могат да влязат в сила най-рано догодина. "Окончателни идейни проекти ще бъдат представени за утвърждаване от Министерския съвет, едва след което може да се пристъпи към издаването на конкретни български лични документи", обясниха от МВР.

Темата със заместващите документи е част от големия проблем с мерките, налагани от съда - домашен арест или забрана за напускане на страната. От МВР многократно са казвали, че нямат достатъчно ресурси да контролират оставените под домашен арест. Затова на практика всеки може да избяга. Напускането на страната е още по-лесно, защото движението в рамките на ЕС е свободно, а и не е сигурно, че граничната полиция разполага с информация за всички с наложена забрана.

Друга лансирана мярка бе използването на електронни гривни. Проектът се движеше от правосъдното министерство. Дълго време оправданието бе, че тези средства не са описани в закона. След като това се случи, бе обявена обществена поръчка, която трябваше да осигури наблюдението на 1040 души в рамките на две години. Стойността й бе почти 1.5 млн. лв. Миналия май обаче поръчката е прекратена с мотива, че не са се явили достатъчно фирми. "Въпреки удължаването на срока за подаване на оферти до края на срока за събиране на оферти в деловодството на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" е постъпила само една оферта. Това лишава възложителя от възможността да избира между няколко оферти и да сключи договор с изпълнител, определен по обявения критерий, а именно "икономически най-изгодна оферта". Не е налице реална конкуренция", пише в мотивите. Нова поръчка няма.

Върховният касационен съд не е транспортна фирма

Предишна новина

Няма кандидати за председател на Софийския районен съд

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #4 от " | нерегистриран":


  Да напомним как братът на Драшков, в аферата "Златното пате" се отърва заради закъснял с 1 ден ОА. По темата писаха и в Правен свят ,който не знае да потърси в гугъл за аферата Златното пате (фалшифициране на подпис на Борисов-като беше кмет, и "откраднати" земи в центъра на София".  Изобщо-службите си пазят своите хора-ако могат още на ниво прокуратура е въздействието(да не забравяме за топлата връзка прокуратура- милиция, че не малко прокурори имат дипломи от АМВР-а учил за милиционер, си остава милицай за винаги-и пази своите хора, или хора препоръчани да бъдат пазени). Ако не успеят да опазят хората си на ниво ДП, или по-нататък-просто престъпниците изчезват. Такова изчезване не става без знанието на службите.  В случая за убиецът от соло-има паническо разпродаване на недвижими имоти от роднини на убиеца-и службите не разбрали? Хайде де-че имотния регистър, дори чрез сайта икадастър е достъпен в интернет. При такива сделки се подават декларации по закона срещу изпирането на мръсни пари-и тези декларации стигат до службите. Знаели са,и най-малкото са си затворили очите.  Какво говори ако подсъдим-застрашен от тежка присъда, или негови роднини панически обръщат имоти в пари?

  За случая Соло другарят Георги Първанов може би знае някои неща по въпроса, него питай? БСП-Перник-АБВ, Перник-само АБВ,тик-так, тик-так.

 2. 7
  x | нерегистриран
  3
  0

  НУЖНА Е ПО-СЕРТ НАКАЗАТЕЛНА ПРАКТИКА,ПОВЕЧЕ АРЕСТИ, ЗА ДА СЕ ПРЕДОТВРАТИ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА УКРИВАНЕ,ОСОБЕНО СЛЕД ОСЪДИТЕЛНА ПРИСЪДА С ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.ИНАЧЕ НЯМА СМИСЪЛ ОТ ТАКОВА ПРАВОСЪДИЕ-ПОСТАНОВЕНА ПРИСЪДА НО НЕИЗТЪРПЯНА ПОРАДИ УКРИВАНЕ.КАПАЦИТЕТИТЕ ПО НАКАЗАТЕЛНО ПРАВО И ПРОЦЕС БИ ТРЯБВАЛО ДА ПОМИСЛЯТ ДАЛИ ТРЯБВА ДА ИМА ДАВНОСТ ЗА ИЗТЪРПЯВАНЕ НА НАКАЗАНИЯТА В НОВИЯ БЪДЕЩ НК. ГАЛЕВИТЕ НАПРИМЕР,СЛЕД НЯКОЛКО ГОДИНИ ЩЕ ЦЪФНАТ В СТРАНАТА И ЩЕ СЕ ХИЛЯТ НАГЛО,ЗАЩОТО ДАВНОСТТА ЩЕ Е ИЗТЕКЛА И НЯМА ДА ИЗТЪРПЯВАТ НАКАЗАНИЯТА СИ.ТОВА СПОРЕД МЕН НЕ Е СПРАВЕДЛИВО,ЗАЩОТО ОСВЕН ПОДСЪДИМ ИМА И ПОСТРАДАЛИ ОТ ВСЯКО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ-ТЕ КАКВО ДА КАЖАТ??!!КАПАЦИТЕТИТЕ ДА ВИДЯТ КАК Е В ЕВРОПА И ДА ПРЕЦЕНЯТ КАК ДА Е У НАС!

 3. 6
  | нерегистриран
  4
  0

  Браво на Христо Иванов и Екатерина Захариева и на тяхната "реформа". Благодарение на нея не само валят оправдателни присъди по ВИП-делата, ами и тези, дето все пак биват осъдени, половината се измъкват от затвора. Затворите са под опеката на министъра на правосъдието, а през тези години хората са Иванов и Захариева.

 4. 5
  Аслан, | нерегистриран
  0
  -1

  По мой сигнал за умишленото бездействие , фактически отказ от наказателно правораздаване на прокуратурата Враца по преписка№3370/95г.РП Враца по сигнал на н-к ГРАО при общ Враца срещу съпругата ми,за извършено от нея престъпление в качеството на управител на ЕТ.,неприключила и ненужна за закона преписката е укрита , между кориците на гр.дело № 329/1998г.РС Враца ,.й ,приключва едва 2000г. с отказ.за липса на престъпление от съпругата ми.

  Ако тази преписка беше приключила в срок, щях да докажа по нох.д. №522/98г.РС Вра,и по внесеният ОА по жалба до РП Враца №1573/96г.от 10.4.96г. на н-к Грао, че:  1.преди аз да напиша сигнала си 1996г. срещу чиновника,той –н-к ГРАО е бил вече осъществил - състава на клевета и набеждане в престъпление от съпругата ми .

  2.Осъден бях на ЛС за престъпление по чл.148 ал.2 НК,за набеждане в корупция на чиновника ,въпреки че по ОХ делото н-к Грао не отрече за поисканият от нас заем 1000ДМ,..

  3.Присъдата срещу мен е оставена в сила с внох. 358/99г.ОС Враца потвърдени от ВК ”съд “, с решение № 166/10.5.2000г.по н.д.№50/00г.,1 н.о.,,без да има произнасяне за 1000-те Дойче марки,и за . неприключилата преписка 3370/95г.РП Враца , препятствало внасянето на ОА и осъждането ми на ЛС  4. Гореописаните нарушения на закона говори за тежки зависимости.от прокуратура и съд , по нох.дело№522/98г.РС Враца ,тъй като на н-к Грао лично му присъдиха , благотворителна лихва,1750лв.,без да е поискана в с.з., вероятно защото е баща на прокурор от Враца ,а сега синът е съдия в РС.Мездра.

  5. СЛЕД “ВЛИЗАНЕ В СИЛА НА ПРИСЪДАТА ”” с решение №166/10.5.2000г. по н.д. №50/2000г.ВКсъд,1.н.о.::: по мой молби за възобновяване на нох.д. №522/98г.РС Враца следва ОТКАЗ от окр. прокурор Враца ,,въпреки ,че правораздаването е следвало задължително да приложат спрямо мен чл.78 а НК ,тъй като прилагането на тази норма не зависи от волята на съда , а последният е бил длъжен да я приложи.

  6.Заради четири последователни отказа на окр. прокурор ,гл.прокурор внася искане №1377/08г.за възобновяване на нох.д. №522/98г.РС Враца,на основание чл.78 а НК,за което съм уведомен от ВКП с писмо №1377/2008г. от 22.4.2008г.

  С последвала криминална ПОДМЯНА, на искането на гл. прокурор ,като вместо нох.д. №522/98г.РС Враца,за възобновяване е вписано решение № 166/10.5.2000г.по н.д. №50/2000г.НКсъд. Оставено без разглеждане с н.д.№258/08г.ВКсъд,2 н.о.,поради касационна проверка на присъдата.

  -Манипулирано е искането на гл. прокурор!

  Видно от определение №85/22.03.2010г. по нох.д.№522/98г РС Враца,, съм осъден на 120лв. за служебен защитник.

  -Подменено е искането на гл. прокурор! Тъй като сумата от 120лв.за сл. защитник е отишла в полза на РС Враца,по нох.д.№522/98г.,събрана принудително от НАП Враца по изп.дело № 58/10г.

  Ако искането на гл.прокурор е било за възобновяване на н.д.№50/00г.ВКсъд, сумата от 120 лв.за един адвокат от САК е следвало да бъде присъдена от НБПП София ,. Видно от писмо изх.№17-120-1215 от 27.02.2017г.на председателката на НБПП София.,няма данни за постъпила сума по банков път за сл. защитник по н.д.№258/08.ВКсъд

  7.На лице е магистратската наглост и безотговорност,с предопределена присъда както й нагласен съдебен състав, изпълняващ поръчки ,ведно с множество извършени престъпления срещу правосъдието от дл. лица при прокуратурата и съда .

  което до сега по жалбите ми прокуратурата на РБ –УКРИВА!? 5. 4
  | нерегистриран
  5
  -1
  До коментар #3 от "Лили | нерегистриран":
  Ами такова, колега - съответно на обвинителния акт.  Да напомним как братът на Драшков, в аферата "Златното пате" се отърва заради закъснял с 1 ден ОА. По темата писаха и в Правен свят ,който не знае да потърси в гугъл за аферата Златното пате (фалшифициране на подпис на Борисов-като беше кмет, и "откраднати" земи в центъра на София".  Изобщо-службите си пазят своите хора-ако могат още на ниво прокуратура е въздействието(да не забравяме за топлата връзка прокуратура- милиция, че не малко прокурори имат дипломи от АМВР-а учил за милиционер, си остава милицай за винаги-и пази своите хора, или хора препоръчани да бъдат пазени). Ако не успеят да опазят хората си на ниво ДП, или по-нататък-просто престъпниците изчезват. Такова изчезване не става без знанието на службите.  В случая за убиецът от соло-има паническо разпродаване на недвижими имоти от роднини на убиеца-и службите не разбрали? Хайде де-че имотния регистър, дори чрез сайта икадастър е достъпен в интернет. При такива сделки се подават декларации по закона срещу изпирането на мръсни пари-и тези декларации стигат до службите. Знаели са,и най-малкото са си затворили очите.  Какво говори ако подсъдим-застрашен от тежка присъда, или негови роднини панически обръщат имоти в пари?

 6. 3
  Лили | нерегистриран
  4
  -3
  До коментар #2 от ".... | нерегистриран":
  То пък едно правосъдие.......

  Ами такова, колега - съответно на обвинителния акт.

 7. 2
  .... | нерегистриран
  5
  -4

  То пък едно правосъдие.......

 8. 1
  . | нерегистриран
  12
  -1

  Нормално - от разграден двор лесно се бяга. А то не е от "правосъдието", а от изпълнението ... Нека бъдем точни.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.