Заместниците на главния прокурор обсъдиха с лекари мерките срещу насилието над медици

Заместниците на главния прокурор обсъдиха с лекари мерките срещу насилието над медици
Заместниците на главния прокурор се срещнаха с ръководството на Българския лекарски съюз, снимка: ПРБ

Заместниците на главния прокурор Иван Гешев и Мария Шишкова се срещнаха с ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС). На срещата присъстваха д-р Иван Маджаров - председател на БЛС, д-р Николай Брънзалов - заместник-председател на БЛС, д-р Стоян Борисов - главен секретар на БЛС и д-р Нели Нешева - член на УС на БЛС, съобщиха от държавното обвинение.

Сред основните теми на срещата са били агресията срещу медици, като при последния случай от края на миналата седмица бяха нападнати лекари и медицински сестри от Специализираната белодробна болница "Д-р Трейман" във Велико Търново. Обсъдено е било и създаването на съгласуван работещ механизъм и начините на прилагането на законовия инструментариум с цел защита на лекарите на работното им място.

Участниците в срещата са дискутирали и необходимостта от съвместни действия на институциите за промяна на обществените нагласи и възвръщане на доверието към работещите в системата на здравеопазването.

Прокуратурата има подписано Споразумение за сътрудничество и взаимодействие с Министерството на здравеопазването от 2015 г. Съгласно него на 14.08.2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров издаде заповед за осигуряване на приоритетно разследване при случаи на посегателства срещу медици, без забавяния, по възможност по реда на бързото производство.

Приключи разследването срещу бургаския общински съветник Бенчо Бенчев

Предишна новина

Правителството дава на АССО и ВАС нови съдебни сгради

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.