ВСС обяви конкурс за нов главен секретар

ВСС обяви конкурс за нов главен секретар

Висшият съдебен съвет (ВСС) обяви конкурс за нов главен секретар по предложение на представляващия кадровия орган Боян Магдалинчев.

Това се налага, след като през юли т.г. предишният главен секретар Силвия Илиева изненадващо подаде оставка. Като мотив за желанието й да освободи поста тя бе посочила "здравословни причини", но се оказа, че мнозинството от кадровиците са изненадани от тази нейна стъпка. Представляващият ВСС дори заяви, че е направил няколко опита да разубеди Илиева да се оттегли, но безуспешно. Силвия Илиева бе избрана за главен секретар на ВСС през юни 2018 година, като неин конкурент в процедурата бе настоящият ръководител на Сдружението на администрацията в органите на съдебната власт – Александър Николов. След оставката й, постът й временно бе поет от ръководителя на дирекция "Правна" - Николай Найденов.

Според критериите за избор на нов главен секретар, бъдещите претенденти за поста ще трябва да пoзнaвaт мaтepиaлнoтo и пpoцecyaлнoтo пpaвo, концепциите им да cъoтвeтcтват нa ĸpaтĸocpoчнитe и дългocpoчни цeли и пoлитиĸи нa caмия BCC, ще бъдат оценявани и по cтeпeнта нa зaдълбoчeнocт нa aнaлизa, както и peaлиcтичнocтта нa пpeдлoжeния то тях плaн, включително и по yмeнията им дa oтcтoявaт определена пoзиция. Кандидатите трябва да имат и минимум осем години юридически стаж.

По всеки един от изложените критерии кандидатите ще получават оценка, която в последствие ще се изчислява средно аритметично. До изслушване пред Пленума на Съвета, който окончателно ще избере новия главен секретар, ще бъдат допуснати само трима от претендентите, но при условие, че са получили обща оценка минимум 4,50.

За оценката на кандидатите по въпросните критерии ще се грижи седем членна комисия, в която ще участват членове на двете комисии "Съдебна администрация" към прокурорската и към съдийската колегии, както и представляващият Съвета Боян Магдалинчев.

Нов ръководител на администрацията на ВСС ще има, ако за него са гласували мнозинството от присъстващите съдебни кадровици, а именно седем от тях.

Още по темата

Пленумът на ВСС окончателно насрочи изслушването на Иван Гешев за 24 октомври

Предишна новина

Авторскоправната закрила не може да бъде предоставяна на модели дрехи само заради естетическото въздействие

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  За гл. Секретар | нерегистриран
  8
  0

  Добре постъпи с подадената оставка. Не познава процесуалния ред. Изпратих до гл. Прокурор искане да атакува текст от правилника на ИВСС и хоп тази Илиева се оказа “по трасето” и реши да изпрати кореспонденцията ми до ИВСС. Ако ще се иска становище - това е решение на гл прокурор а не на тази госпожа. Освен това поискайте длъжностна характеристика на гл секретар и ще се окаже, че няма въпреки изискването от закона :))) Големи разбирачи :)))ydf5de

 2. 1
  | нерегистриран
  16
  -5

  Странно, защо така изненадващо напускат главни секретари?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.