Специалната прокуратура на Северна Македония е разпусната

Съветът на прокурорите на Република Северна Македония потвърди  разпускането на Специалната прокуратура и освобождаването на всички останали нейни представители от постовете им. До тук се стигна след като корупционния скандал "Рекет", при който бяха замесени местни бизнесмени, както и бившата ръководителка на вече разпусната институция - Катица Янева.
 
Председателят на Съвета на прокурорите на Северна Македония Ацо Колевски обяви, че останалите спецпрокурори са освободени и ще бъдат върнати на предишните им постове. Делата на високите етажи на властта минават под юрисдикцията на гражданската прокуратура и главният прокурор на страната - Любомир Йовевски.
 
Ацо Колевски - председател на Съвета на прокурорите на Северна Македония: Издадохме дектрет, с който освобождаваме всички останали спецпрокурори от постовете им. Офисът на Спецпрокуратурата в Гевгели е изцяло съкратен. 
 
Спецпрокурорите, чиито функции бяха прекратени, са били избрани от лично самата Катица Янева през октомври 2015 година. Тя беше освободена в събота от поста спецпрокурор, след единодушен вот на народните представители на Северна Македония, 
 
Катица е все още в ареста по подозрения за участието ѝ в аферата "Рекет" за изнудване на бизнесмен, разследван за пране на пари и организирана престъпност.
 

124 затворници започват учебната година като първокласници

Предишна новина

Без оценка завърши изслушването на Унгария в ЕС относно нарушаване на правовите принципи

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.