Без оценка завърши изслушването на Унгария в ЕС относно нарушаване на правовите принципи


В понеделник министрите от Европейския съюз подложиха Унгария на строг разпит заради нарушаване на принципите на правовата държава с оглед на ограниченията, наложени от премиера Виктор Орбан върху свободните медии, съдии, академични среди и малцинства, които ограничения притесняват единния блок, че има отслабване на демокрацията в бившата комунистическа страна.
 
Година след като Европейският парламент заяви, че действията на Орбан носят "ясен риск от сериозно нарушение" на основните ценности на ЕС, европейските министри се срещнаха в Брюксел на първо официално изслушване относно Унгария.
 
Самото изслушване завърши без конкретна оценка по процедурата по чл. 7 за върховенството на закона на Съвета "Общи въпроси" към ЕС.
 
Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс обаче посочи, че този въпрос няма да приключи с края на мандата на Комисията Юнкер. Като заяви, че без върховенство на закона няма Европейски съюз, Тимерманс подчерта:
 
"Много ясно искам да заявя, че всички, който смятат, че в края на тази година всичко приключва, защото предавам ресора си на друг колега в новата Комисия и това слага край на тези дебати - те абсолютно грешат! При речта си в парламента Урсула фон дер Лайен бе кристално ясна, че и нейната Комисия ще продължи да следи за спазването на върховенството на закона от всички страни-членки. Да, пред вас ще бъдат други еврокомисари, но със същите ангажименти и решимост да следят за това, което, според нас, е основен елемент в европейското сътрудничество".
 

Специалната прокуратура на Северна Македония е разпусната

Предишна новина

Осъдиха Мегз на 2 години затвор условно. Тя има още едно обвинение

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.