Прокуратурата пресече мащабен канал за трафик на оръжия и наркотици за Великобритания

Прокуратурата пресече мащабен канал за трафик на оръжия и наркотици за Великобритания

Специализираната прокуратура и ГДБОП пресякоха мащабен канал за трафик на големи количества оръжия и наркотици. "Става въпрос за досъдебно производство под наблюдението на прокуратурата. Пресечен е канал за трафик на оръжие, предимно пистолети, и огромно количество наркотици за Обединеното кралство", поясни зам.-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг по случая.

"Тук съм, за да благодаря на колегите за добре свършената работа. Подобен тип досъдебни производства дадоха резултата, който отчете Европейската комисия, а именно - временно прекратяване на наблюдението върху показателя ''организирана престъпност''. Този резултат, който е важен за цялата държава, се дължи основно на специализираните структури от съдебната власт, както и на колегите от МВР и в частност на Главна дирекция ''Борба с организираната престъпност'', добави Иван Гешев.

"Говорим за група, целяща трафик на наркотици и оръжия за Великобритания. В началото на септември получихме сигнал от нашите британски партньори и на 13 септември извършихме въпросната акция, при която бяха задържани 53 пистолета от различни модели и марки със заглушители, огромни количества боеприпаси, бронежилетки, както и около 80 кг хероин. Лицата са задържани, като събраните доказателства са достатъчни като обем да им бъде наложена мярка за неотклонение'', обясни за акцията прокурор Димитър Петров.

"Става въпрос за български гражданин, който се е опитал да извърши трафик на оръжие и наркотици за Великобритания и който е криминално проявено лице. За около седмица нещата се развиват бързо и успяхме да установим още няколко лица, в това число и чуждестранен гражданин. Така че колегите си свършиха добре работата. Установено е къде е живял мъжът, какви са му връзките'', коментира началникът на ГДБОП Ивайло Спиридонов и също благодари на колегите си.

"Бяха открити фалшиви лични документи на едно от лицата, заглушители за част от оръжията, над 2000 патрона. В общи линии всяко едно оръжие бе окомплектовано с кутия боеприпаси към него. След нашата акция уведомихме партньорите ни от Великобритания и там също започнаха действия – бяха проведени сходни операции и на английска територия и също бяха намерени оръжия, боеприпаси и наркотичини вещества'', допълни Спиридонов.

"С този случай българските служби доказаха, че могат да се справят и да гарантират спокойствието не само на българските, но и на европейските граждани. Освен това този случай показа и едно добро взаимодействие между нашите и британските служби, което е добър пример на сътрудничество и партньорство'', заяви от своя страна главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Бившият член на ВСС Ясен Тодоров е повишен в Националната следствена служба

Предишна новина

Съкратеното следствие трябва да отпадне при умишлени убийства и тежки телесни повреди

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.