Трябва да спрем да даваме българско гражданство срещу инвестиции, да затворим вратата към Европа

Трябва да спрем да даваме българско гражданство срещу инвестиции, да затворим вратата към Европа
Главният прокурор Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров се обяви "за" отнемане на възможността на чужденци да получават българско гражданствко срещу инвестиции у нас. "Да отваряме така широко вратата за всеки, успял да използва съществуващите законови механизми и след това да тръгне с един български паспорт, който го прави гражданин на ЕС на територията на Европа, това според мен е нещо, което трябва да бъде променено по най-бързия начин. Да затворим тази врата към Европа", това заяви главният прокурор по време на заседание на временната анкетна комисия за проучване на всички данни, факти и обстоятелства по повод изнесените в европейски и български медии твърдения за скандалната подкупна схема при придобиване на българско гражданство от чужди граждани.

"Хипотезите, в които се получава българско гражданство срещу направена инвестиция, трябва да бъдат максимално прецизирани. Паралелно с този подход да се въведе и контролен механизъм, който да действа през целия период, през който трябва да се поддържа инвестицията", посочи той и допълни, че проверката по заповед на министър-председателя за 10-годишен период назад е разкрила фрапиращи нарушения при натурализацията.

Той припомни, че до момента е  предложил отмяна на придобито българско гражданство в седем случая. "В резултат на извършваните проверки не само по отношение на механизма на придобиване на българско гражданство, но и на това, което най-общо можем да наречем спазване на задължението за поддържане на инвестициите за двегодишен период или за поне двегодишен, са установени случаи, в които тези инвестиции въобще не са поддържани, дори не са поддържани за времето от момента, в който са направени, до момента, в който е издаден указ за придобиване на българско гражданство. В 2 от случаите става въпрос за граждани на Руската федерация, в 3 - на Египет, 1 от Пакистан и 1 от Йордания. Всички тези хора са придобили българско гражданство, закупувайки държавни ценни книжа. Само в един от случаите обаче те са били съхранявани 6 месеца. Във всички останали случаи инвестицията е била веднага разпродадена. Дори не са чакали от приличие. Нахалството е толкова крещящо, че инвестицията не съществува дори към този момент", заяви Цацаров.

Според главния прокурор има два подхода за изход от ситуацията. Единият е да бъде ограничено придобиването на гражданство в тези случаи, както и да бъде засилен контролът дали действително тези инвестиции са направени и се поддържат минимум две години, каквото е изискването на закона.

Вторият подход, който самият Цацаров поддържа, е да не се дава гражданство срещу инвестиции. По думите му наистина сериозните инвеститори имат други законови възможности да получат гражданство. "Ако има крупен инвеститор, който може да получи българско гражданство като знак за признание, това може да стане и при други хипотези, като например получаване на званието "почетен гражданин"", отбеляза главният прокурор.

Главният прокурор съобщи още, че ще започне и проверка за придобиването на гражданство по заслуги.

Съкратеното следствие трябва да отпадне при умишлени убийства и тежки телесни повреди

Предишна новина

Висшият адвокатски съвет се обяви против кандидатурата на Иван Гешев

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.