Висшият адвокатски съвет се обяви против кандидатурата на Иван Гешев


Висшият адвокатски съвет се обяви срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. От адвокатския съвет искат от ВСС да прекрати настоящата и да насрочат нова процедура за избор на обвинител номер едно.
 
В своя позиция те заявяват, че Иван Гешев не притежава нужните качествата, за да може отговорно, професионално, безпристрастно, справедливо и при спазване на принципа на законност и на върховенство на правото да осъществява функциите на главен прокурор на Република България.
 
Подчертават също, че в концепцията му дори не е спомената адвокатурата, нито е разпозната и отчетена нейната роля в защитата на правата и законните интереси на гражданите.
 
Главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че всеки има право на мнение.
 
Сотир Цацаров, главен прокурор: Първо господин Гешев не е кандидат за председател на Висшия адвокатски съвет. И второто е, че всеки има право на позиция и всяка позиция трябва да бъде уважавана, включително и тази на колегите от Висшия адвокатски съвет. Независимо дали тя е положителна или отрицателна. Висшия адвокатски съвет, след като е приел такава позиция, има процедура, тя ще бъде представена пред Висшия съдебен съвет.
 

Трябва да спрем да даваме българско гражданство срещу инвестиции, да затворим вратата към Европа

Предишна новина

Адвокати не харесвали Гешев, ах

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  NEDOVOLNIA I PREDADENIA OT ADVOKAT | нерегистриран
  2
  0

  NE KOMPETENNOSTTA , BEZOTGOVORNOSTTA , BEZHABERIETO I MUDNATA I RABOTA NA PREDSEDATELKATA NA VI6IIAT ADVOKATSKI SAVET - RALICA NEGENCOVA E BEZ GRANI4NA NE E PODHODIA6TA ZA ZAEMANATA OT NEIA DLAJNOST I POST !!! ADVOKATA E ZADALJEN SLED KATO MU SE ZAPLA6TA USLUGATA DA ZA6TITAVA I SE BORI ZA PRAVATA NA KLIENTA SI !!! ZA TOVA SE E KLEL !!!

 2. 1
  ? | нерегистриран
  10
  -4

  Не разбрах изказването на Цацаров в частта, в която ни уведомява, че "първо г-н Гешев не е кандидат за председател на ВАС"! Някой може ли да ми обясни какво иска да каже, че не схващам. Напомням на гл.прокурор Цацаров, че адвокатът винаги представлява едната страна в процеса. В голяма част от делата прокурорите изобщо не са страна, дори контролираща такава. В този ред на мисли адвокатите имат право и дори са длъжни да вземат отношение когато за главен прокурор се предлага човек, който се обявява срещу правото на гражданите да бъдат невиновни до влизане в сила на осъдителна присъда, да заявяват свободно и без страх от репресии личното си мнение, да имат политически убеждения и гражданска позиция, да работи ефективно разделението на властите, за да може всяка власт да ограничава другата при опитите и да се самозабрави, прокуратурата да предоставя доказателствата си за вина само и единствено пред съда и да не обявява някого за престъпник още при задържането му... Все неща без които една правова и демократична държава не може да съществува. Поздравления за смелата и отговорна позиция на ВАС!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.