За връзката между освобождаването на Джок Полфрийман и избора на главен прокурор

За връзката между освобождаването на Джок Полфрийман и избора на главен прокурор
Джок Полфрийман при освобождаването му от затвора

Предсрочното освобождаване на убиеца на студента Андрей Монов от председателя на Съюза на съдиите в България е позор и тема №1. Тя измести изявлението на адвокатурата срещу Иван Гешев, дори протестите. Но е свързана с тях и е крайно време да го кажем какви хора протестират срещу Гешев.
 
Предсрочното освобождаване точно на този престъпник е синтез и есенцията на това, което представляват тези "кръгове". Всички те – партии, НПО-та, Български хелзинкски комитет, адвокати, медии - всички те одобряват личността на Полфрийман, работили са с него и за него. Беше включван в работни групи от Христо Иванов като министър за промяна в законодателството за лишаване от свобода, беше номиниран за "Човек на годината", беше обслужван от медии и адвокати и представян в позитивна светлина години наред. Всички те тържествуват сега и се крият зад закона.
 
Всеки има право да е объркан в социалната си интелигентност и да бъде циничен, но тези хора искат не просто да освободят предсрочно убиеца Джок от Австралия, те искат да управляват съдебната система от години. И тук е връзката с протестите срещу номинацията на Иван Гешев.
 
Те не протестират срещу Гешев, а срещу всеки, който не е от техния кръг и не изповядва техните ценности. Това е битката – битка, която се води от години срещу Висшия съдебен съвет, срещу прокуратура и съдии, които не членуват в Съюза на съдиите, битка срещу всички. Лесно проследима в годините назад.
 
Преувеличавам ли? Не – дори в интервюто си по бТВ Калпакчиев отдели повече време да напада Иван Гешев, отколкото да обясни пред почернените роднини защо така се е изгаврил с паметта на сина им.
 
Адвокатурата също се включи в играта против
 
Адвокатурата преди дни се включи в играта против Иван Гешев и също се обяви срещу номинирания кандидат и призова за прекратяване на процедурата или не подкрепа от ВСС. Същата адвокатура, която лобираше за съкратеното съдебно следствие и която се обяви против тежки наказания за пияни и дрогирани шофьори. Която и сега ще ни обяснява как съкратеното следствие вероятно трябва да остане, за да е бърз процесът, нищо че убийци и насилници излизат от затвора с намалени присъди и бродят сред нас.
 
Съпротивата срещу Иван Гешев отблизо
 
Гешев е представян от определени медии, говорители и "кръгове" като милиционер, посредствен магистрат, който за една нощ се е събудил кандидат за главен прокурор. Оказа се обаче, че това е магистрат с подкрепа в гилдията, със стотици осъдени по негови обвинителни актове, с експертиза и качества – за това свидетелстват докладите на комисиите към ВСС. Магистрат, който може да комуникира и с научната и експертна общност, с полицията, с другите магистрати – отборен играч. Това напряга конкретна политическа и бизнес общност. Проблемът на тези "кръгове", които също припознаха протеста и стоят зад него, може да  е, че сякаш си представяха как диктуват правилата, подреждат свой състав на ВСС, как посочват конкретни магистрати за висши длъжности, а това не се случи. И от там идва неприемането на всеки друг, който не е посочен от тях.
 
Протестите
 
Протестите срещу номинацията на Иван Гешев поставят политически искания – за промяна в процедурата, за номинация от неправителствен сектор и прочие. Тоест, политици, които не са в парламента, се опитват чрез улицата да пренапишат правилата. Всеки има право да изрази подкрепа или недоволство. Но ние наблюдаваме политически протест, зад който са подредени конкретни политически формации и медийни "кръгове".
 
Протестът, на всичкото отгоре, не е изцяло хомогенен. Част от организаторите целят ескалация и преобразуване на протеста, за да съберат политическа подкрепа за своите формации,  но друга част си представя класическа ескалация на напрежение и бунт, насочен и към правителството. Към протеста се прилепи и криминален контингент – беше въпрос на време криминалният контингент да припознае кауза и политици, които се обявяват срещу прокуратурата и срещу конкретни магистрати.
 
Сега ни се натрапва абсурден избор - между улицата, калпакчиевците и между институциите, становищата на професори, съсловни организации, прокурори. И ако подкрепим институциите и професорите, всички сме от лошите. Но как да се довериш на улицата, на нейния глас, при положение, че водачите й нямат лидерски качества да променят системата, да дадат нещо по-добро? А и система не се променя с протести след работно време и разходки из София, а с работа.
 
Не би следвало неправителствени организации, с неясно или пък с чуждестранно финансиране, да имат право да издигат кандидатури за главен прокурор. Не може институциите да бъдат изпразвани от доверие и съдържание за сметка на неправителствения сектор. Това е чист популизъм и неискрено заиграване. Какъв неправителствен сектор ще го номинира? Той е номиниран от цялата колегия, от цялата професионална общност и някой не вярва в качествата му, а ще повярва на неправителствения сектор. Това не е сериозно.
 
Целта на протеста
 
Вероятно целта на протеста е кандидатурата на Гешев да бъде оттеглена или да не бъде гласувана във ВСС с мнозинство, включително да не бъде подписан указ от президента. Първото не е възможно по правилата – няма предвидено оттегляне и всеки подобен ход би означавал груба политическа намеса в една чиста до този момент процедура. Протестиращите тук залагат капан и искат да хванат Борисов и други едри политици в него. Искат някой без да има право да се намеси, за да осуети избора, но и за да докажат, че той се меси, където няма право. А относно гласуването – то предстои, прокурорската колегия е от 11 членове, за избор са нужни 17 гласа. Там са насочени другите усилия на протеста – да посочат с пръст членовете на ВСС и да им обяснят, че нямат право да харесат концепцията на кандидата, нямат право да го подкрепят, защото ако го подкрепят, ще са от лошите. Същото се отнася и за президента. Толкова е прозаична тази игра.
 
И в края, но първо по важност - няколко разяснения за процедурата по номинация и избор на главен прокурор
 
Процедурата за номиниране и избор на нов главен прокурор е експертна процедура в голяма степен и сега тя следва своята естествена последователност, така като е по приетите правила, съобразно Конституцията и Закона за съдебната власт. Тези правила са нови и са следствие на провежданата реформа в правосъдието, те са одобрени oт Европейската комисия и са част от отбелязания напредък за страната ни. Процедурата се провежда и от изцяло нов състав на Висшия съдебен съвет и не страда от пороци.
 
Докладите на двете комисии към ВСС са положителни и това е нормално при такава единна номинация от цялата колегия. Още повече, че това беше номинация, която отговори на поставените очаквания след срещите при държавния глава, отговори и на докладите на неправителствените организации. Тогава се заговори отново за прокурор от кариерата, който да оглави прокуратурата и именно такъв бе посочен. Така че, след номинацията и представянето на концепция, сегашните доклади, предстои доклад на колегията, изслушване на номинирания и гласуване от  Пленума на ВСС, а също и указ от президента – един сложен фактически състав между различни органи. И няма предначертаност, няма "назначен главен прокурор", каквото внушение се натрапва. Има неприемане на всеки, който не е от "кръга на умните и красивите".
 
Битката на калпакчиевците не е срещу Гешев, те искат съдебната система по свой образ и подобие.
 
Марин Киров е юрист, експерт по законодателство и съдебна реформа. Работи като консултант при измененията на конституцията от 2015 г. в глава "Съдебна власт". Участвал е в съвета по съдебна реформа при изработването на промените в Закона за съдебната власт от 2016 г.
 

Скопие се готви за нова порция разкрития около аферата "Рекет"

Предишна новина

Калин Калпакчиев и Весислава Иванова - в конфликт на интереси при освобождаването на Джок Полфрийман

Следваща новина

Коментари

21 Коментара

 1. 21
  Между двете няма нищо общо | нерегистриран
  5
  -4

  Освен в болните глави на онези, които си въобразяват, че правото им принадлежи. Между другото, отдолу пише, че този автор е юрист.

 2. 20
  | нерегистриран
  12
  -3

  Адвокатът на Полфрийман се е изявил във ФБ, та стана ясно, че е Калин Ангелов. Да не би да е активистът на "Да, България" от квотата на зеленото движение? Кога го нае Джок, преди или след като се разпредели делото и стана ясен състава? Има ли връзка между състава и адвоката?

 3. 19
  истината за случая | нерегистриран
  5
  -4

  https://blitz.bg/obshtestvo/intervyu/prof-filchev-pred-blits-pozor-za-sdiite-koito-osvobodikha-ubietsa-dzhok_news698768.html

 4. 18
  истината за случая | нерегистриран
  5
  -4

  https://blitz.bg/obshtestvo/intervyu/prof-filchev-pred-blits-pozor-za-sdiite-koito-osvobodikha-ubietsa-dzhok_news698768.html

 5. 17
  | нерегистриран
  13
  -9

  Гешев трябва да му направи паметник на Калпака, за това, че тоя реално го направи Главен прокурор, да го монтира пред входа на ВКП, сутрин под строй "върховните" прокурори да палят свещи за здравето му, а мишоците от спеца на всеки два часа да се въртят, като пумпали на почетен караул. Докато съда произвежда такива "съдии", отговора ще бъдат Гешев и подобни!Вонята на фекалии,с парфюм ли да се оправи!

 6. 16
  ***************************************************************-**************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 15
  Възмездие | нерегистриран
  22
  -7

  Интриганти от ССБ, цял живот нападали другите, които не са от техните, изключително подвластни на скандалите, може би за първи сериозен път усетиха какво е да те мачкат, само защото не си "свой". Жал ми е за тримата съдии, но от друга страна знам, че рано или късно всеки си получава заслуженото. Явно сега е техен ред.

 8. 14
  Ами сега | нерегистриран
  6
  -9

  И сега и утре двамата-трима трола като теб тук ще плюят на всички човешки ценност, само и само да позапазят поне малко от имиджа на работодателите си! Включително и чрез платените статии в издания(електронни и стандартни), станали символ на платена журналистика!!!! Само да те питам, тролче, новата опорна точка да не би да е, че калпакчиев (умишлено името е с малка буква) е имал прозрение, че присъдата е неправилна, та затова пусна убиеца?!?!

 9. 13
  The truth about | нерегистриран
  9
  -16

  СЪЩЕСТВУВА ЛИ ФАШИСТКОТО ОБРАЗОВАНИЕ SOUTH DIVISION И ЧЛЕН ЛИ Е БИЛ МОНОВ НА НЕГО? ПИТАМ ГЕШЕВ, ПИТАМ ЦАЦАРОВ, ПИТАМ БАЩА МУ ?

 10. 12
  *************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11
  Да припомним | нерегистриран
  11
  -11

  Чл. 134, ал. 1 КРБ: Адвокатурата е свободна, независима и самоуправляваща се. Тя подпомага гражданите и юридическите лица при защитата на техните права и законни интереси.

  Чл. 39, ал. 1 КРБ:  Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.

  Чл. 31, ал. 3 и 4 КРБ: Обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

  Не се допускат ограничения на правата на обвиняемия, надхвърлящи необходимото за осъществяване на правосъдието.  Човек, който не признава /или не познава/ основни положения в конституцията, няма право да бъде главен прокурор. Да ходи в Северна Корея.

 12. 10
  Някой | нерегистриран
  20
  -9

  знае ли курса на австралийския долар? За едни приятели от САС питам.

 13. 9
  анонимен | нерегистриран
  14
  -15

  Добър или лош законът го позволява, така че го променете, всичко друго е политика, манипулации и промиване на мозъци до втръсване, от сутрин до вечер и до повръщане..

 14. 8
  бау бау | нерегистриран
  14
  -25

  Да излезе прокуратурата от съдебната система и главният прокурор да се избира от НС - тогава ССБ и соросоидите няма да могат да я овладеят, както се твърди в публикацията, защото няма да е част от нея. УПО-то е правилно, браво на Калпакчиев. Взе да ми се издига в очите, както и Лозан след толкова много плюене по него в ПС. Давайте все така, пичове, разковете пироните на кочинката на трите прасенца.

 15. 7
  Авторът | нерегистриран
  18
  -16

  Авторът много се е напънал, но нищо не е произвел. Даже и не може да се каже, че едно голямо нищо е произвел, защото то не е и голямо конкретното нищо. Въпреки напъването

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.