Проф. Семов: Никой отвън не може да ни свърши работата по законността

Над 50 съдии, прокурори и адвокати от България и Румъния обсъждаха в Русе правата на човека в ЕС. В едно проучване на "Галъп интернешънъл" за познаване на правото на ЕС, което показва висока самокритичност, изразяваща се в масово признаване на недостатъчна подготовка. Същото и в по-голяма степен се отнася до познаването на Хартата на основните права в ЕС както от юристите, така и от гражданите.
 
Проф. Атанас Семов коментира срещата в Русе и информираността за правата на гражданите: "Подобрява се информираността, но и няма съмнение, че не е достатъчна. Несъмнено най-големият проблем е ниската степен на познаване на правата от страна на самите граждани. Веднъж – на правата, произтичащи от правото на ЕС. И втори път, има и голямо непознаване на правата, които българските граждани имат по силата на Българската конституция, които несъмнено остават водещи, по-важни, по-приложими".
 
Това е вторият семинар с румънски съдии и има за задача да изясни как правото на ЕС да бъде приближено повече към гражданите (съществена е ролята на адвокатите): "Второ, как да се подобри качеството на прилагането на правото на ЕС от националните съдии. По редица дела съдията приема, че правото на ЕС е неотносимо и отказва да се занимава с него. А това е нарушение. В други случаи го прилага неправилно (правото на ЕС) или изобщо не го прилага – пак така в нарушение. Имаме примери на драматично неразбиране и непознаване – "съдията мери кръвното в градуси" по въпроси от правото на ЕС. Разбира се, имаме и положителни примери".
 
По Програма "Правосъдие" на ЕК се прави голям сайт, където освен специализирани материали за допълнително обучаване на съдии, адвокати и прокурори, ще има и богата информация за гражданите, поясни още конституционният съдия: "Всеки ще може да влезе и да види какви правата му, като гражданин на ЕС, какви са правата му по Хартата на основните права на ЕС, в кои случаи и как може да ги защитава".
 
"Ако има големи очаквания от главния прокурор на ЕС, нека да бъдат намалени".
 
По отношение на кандидатурата на Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС проф Семов коментира: "Въпросът с големите надежди ЕС "да оправи" новоприсъединилите се държави. Сега ЕС е напът да създаде два нови механизма – единият е Новият механизъм за наблюдение над законността във всички държави-членки, с който ще бъде заменен досегашният мониторинг върху България и Румъния. Вторият механизъм е Европейската прокуратура. Много е важно да се разберат ясно две неща. Първо, ролята на главния прокурор на тази нова Европейска прокуратура не е много голяма. Той има само ръководителски правомощия. Не толкова съществени, със сигурност, колкото има да речем главният прокурор по нашата Конституция. Второ, Европейската прокуратура се занимава само с престъпления срещу финансовите интереси на Съюза и в частност във връзка с бюджета на Съюза за европейските фондове. И няма никакви правомощия по други въпроси, свързани с нарушения на закона от държавите-членки. Например корупцията – извън случаите, свързани с еврофондове. Ако има големи очаквания, нека те да бъдат намалени".
 
Проф. Семов подчерта, че никой не може от Брюксел или другаде навън да ни свърши работата по отношение на законността и правовата държава: "Впрочем тази работа трябваше да сме я свършили преди присъединяването ни към ЕС, защото това беше един от критериите за членство. И тогава ЕК си затвори очите по геополитически причини и предложи за приемане държави като България, Румъния и Полша, където далеч не беше покрит критерият за законност и права на човека".
 

Домусчиев: 160 млн. се източват от НЗОК годишно заради излишни стентове

Предишна новина

Жената на един от осъдените полицаи по делото "Чората" изля мъката си във фейсбук

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    акъдемик Николета д-р Лозановф | нерегистриран
    1
    -4

    Колега Семоф, ти по какво беше специалист ? По нищо. Попадна с подмазване в КС. И сега смяташ, че си длъжен да разбираш от всичко. - Изказваш се по въпросите на конституционното право. Хайде, които не те познават, може и да го приемат за нормално. Но сега пък почна да разбираш и от съдебната система, от прокурорските работи. Е тва ми идва в повече. Успокой се Семоф ! Гледай си безгрижните старини. Харчи си президентската заплата. Ходи на Евсиноград да укрепиш здравето си. Виж там да отвориш очите на някой секретарка у Конституционни я съд, че бая пидали се събрахте там. Явявай се от време на време по телевизията, да покажеш на простолюдието, колко си умен. А най-добре махни се от живота ни, плазмодий гнусен !

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.