Готов съм с предложения за законови изменения за предсрочното освобождаване на затворници

Готов съм с предложения за законови изменения за предсрочното освобождаване на затворници
Правосъдният министър Данаил Кирилов, снимка:архив

"Готов съм с конкретни предложения за изменения в закона по отношение на условното предсрочно освобождаване на лишени от свобода", това заяви правосъдният министър Данаил Кирилов преди заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), което той председателства.

Кирилов посочи, че идеите му са във връзка с въвеждането на касационен конктрол върху актовете на въззивния съд относно освобождаването на затворници. Предложенията на правосъдния министър в момента са подложени на обсъждане сред юристи. Кирилов уточни още, че финалният вариант на промените ще бъде готов най-рано в началото на другата седмица, като се очаква те да бъдат внесени в Народното събрание от негови колеги от ГЕРБ.

Нуждата от промени в закона във връзка с процедурата по предсрочно освобождаване на лишени от свобода възникна, след скандала с освобождаването от затвора на убиеца Джок Полфрийман. Тричленен състав на Софийски апелативен съд, с председател ръководителят на Съюза на съдиите в България (ССБ) Калин Калпакчиев, освободи австралиеца над 6 години и половина по-рано. Освен факта, че мотивите на състава предизвикаха вълна от възмущение сред обществото и правните среди, формата на акта, подписан от Калпакчиев и колегите му, беше "определение", вместо изискуемото по закон "решение". Това процесуално нарушение бе и един от мотивите на главния прокурор Сотир Цацаров да поиска възобновяване на делото по предсрочното освобождаване на Полфрийман и спиране на изпълнението му. Към момента искането на Цацаров, което той направи по молба на близките на убития студент Андрей Монов, се намира във Върховния касационен съд. 

ВКС ще решава за Полфрийман на 23 октомври, ден преди гласуването на ВСС за главен прокурор

Предишна новина

Джок Полфрийман остава в дома в Бусманци до окончателното решение на ВКС

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  | нерегистриран
  0
  -1

  И след всичко това какво ще става с грешните съдии?

 2. 4
  Rhapsody of fire | нерегистриран
  3
  -4
  До коментар #2 от " | нерегистриран":
  Възмущение има, но от конкретния съдебен състав!!!  Защото си е свършил работата професионална и по съвест и не прекланя глава пред варварската тълпа хунвейбини?

 3. 3
  Shit и половина | нерегистриран
  10
  -5

  Твоите предложения със сигурност противоречат на абсолютно всички правни принципи

 4. 2
  | нерегистриран
  9
  -9

  Възмущение има, но от конкретния съдебен състав!!!

 5. 1
  Rhapsody of fire | нерегистриран
  12
  -9

  Правните среди са възмутени от вандалските атаки срещу съдебния състав.

  Това не се отнася за настоящия сайт, който противно на името си, отдавна не принадлежи към правните среди.

  Продажните юристи, начело с цацаров, естествено се нахвърлиха, нахвърлят и ще се нахвърлят срещу всяко законосъобразно решение, което им пречи да вандалстват по своему.

  За тях законосъобразното правосъдие е като светлината за прилепите.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.