Кому е изгодно да не бъде номиниран и евентуално избран за гл. прокурор Иван Гешев?

Кому е изгодно да не бъде номиниран и евентуално избран за гл. прокурор Иван Гешев?
Иван Гешев, номиниран за главен прокурор

Шест академици и двама чл.-кореспонденти излязоха с отворено писмо по повод дебатите около кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор.
 
Позицията е под надслов: Кому е изгодно да не бъде номиниран и евентуално избран за гл. прокурор Иван Гешев?
 
"Правен свят" публикува цялото писмо на учените:
 
През последните дни в публичното пространство се надигна неудържим поплак от малки, но шумни, групи граждани, които протестират срещу номинацията на г-н Иван Гешев за главен прокурор на Република България. Свикнахме вече в любезното отечество да се протестира за щяло и не щяло, с повод и без повод, смислено и безсмислено, интелигентно и плебейски настървено и пр., и пр.
 
Не бихме били изненадани и този път, ако не съзирахме като вдъхновители и организатори на процесите не до там почтени и принципни персони, обслужващи предимно интересите на няколко грантови структури, които необезпокоявани от официалните държавни институции вече години наред извършват покушение срещу българската национална идентичност и тровят обществения морал със своята арогантност, алчност и войнстващ нихилизъм.
 
В такива случаи винаги е необходимо да се зададе главният въпрос – кому е изгодно? И наистина на кого е изгодно да не бъде номиниран и евентуално избран за главен прокурор Иван Гешев? Най-разтревожени, вижда се, са соросоидите и някои олигарси, които има от какво да се страхуват. Те не предоставят никакви аргументи срещу професионалните качества на кандидата за главен прокурор Иван Гешев, но тръбят денонощно, че не било демократично да има само една кандидатура.
 
Иначе същите тези хора по най-демократичен начин участваха в разграбването на националното богатство през последните тридесет години, прикривайки се в синьо-червено-жълтата мъгла на прехода и представяйки се като невинни младенци, целите в бяло…
 
Струва ни се, че единственият критерий за такъв висок пост трябва да бъдат професионалните качества на кандидата, почтеността и разбира се, безстрашието, храбростта и целеустремеността да се изправи дори и срещу силните на деня (от каквито и партийни разцветки да са те) в името на строгото спазване на конституцията, законите и високите нравствени принципи, които движат цивилизованите общества.
 
Отвореното писмо е подписано от: акад. Благовест Сендов, акад. Константин Косев, акад. Георги Марков, акад. Ячко Иванов, акад. Тодор Николов, акад. Дамян Дамянов, член-кор. Драга Тончева, член-кор. Иван Гранитски
 

Прецедент! ЕП блокира кандидатите за еврокомисари от Румъния и Унгария

Предишна новина

Само 15% от съдиите се обявиха в защита на предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 9
  Законотворец закононарушител | нерегистриран
  0
  0

  Не напротив ние нормалните хора подкрепяме Гешев и ще го изберем. Смърт за троловете над мен и вашия ден ще дойде вече сме ви клали.

 2. 8
  | нерегистриран
  4
  -3

  Много умни тез академици и въпроса и той такъв, но по-интересен щеше да бъде без "не" - то в него... Отговора, де...

 3. 7
  | нерегистриран
  19
  -5

  Много интересно е това, че група наистина уважавани и способни, всеки в своята област, учени гарантират за един човек когото едва ли познават извън стандартното показване по телевизиите. Как тогава те разбраха, че този прокурор има професионални качества, почтеност и безстрашие, храброст и целеустременост да се изправи срещу силните на деня. Срещу кои силни на деня политици се е изправил той, че нещо не разбирам, може ли да посочите.

 4. 6
  Rhapsody of fire | нерегистриран
  20
  -3

  А в допълнение, езикът и стилистиката на това писмо е абсолютно позорно и срамно. Просто подпури от заглавия на ПИК, Блиц, Труд, Монитор и т.н.

  Са ли академици хора, които се "аргументират" с безсмислени квалификации като "грантови структури" и "соросоиди"?

  С такава "мотивация" ли са станали академици?



  Ако ДА - даже не подлежи на коментар.

 5. 5
  Rhapsody of fire | нерегистриран
  17
  -3

  "Струва ни се, че единственият критерий за такъв висок пост трябва да бъдат професионалните качества на кандидата, почтеността и разбира се, безстрашието, храбростта и целеустремеността да се изправи дори и срещу силните на деня (от каквито и партийни разцветки да са те) в името на строгото спазване на конституцията, законите и високите нравствени принципи, които движат цивилизованите общества."



  Прекрасно - точно затова Гешев НЕ трябва да бъде избиран. Защото НЕ отговаря на този критерий.

 6. 4
  До възмутен | нерегистриран
  6
  -5

  Точно така е, както го казваш...същото беше и при управлението на БСП, на СДС, на ОФ и на ДКМС....или бъркам???

 7. 3
  | нерегистриран
  22
  -9

  Подкрепящите академици - поредни номенклатури, ДС - та, получили научни знания по партийна линия от същите комуняги, които управляват БГ скрито и стоят зад кандидатурата на Гешев. Правен свят, много ниско ниво

 8. 2
  възмутен | нерегистриран
  19
  -13

  Хайде стига сте венцехвалите един средностатистически юрист,завършил в "Симеоново".Нека обективно погледнем-с какво се различава от хилядите други прокурори?С нищо.Прсто конюктура,съдбата е била щедра към тази персона,и стига до избор за този пост.Данеби да е имало всенароден конкурс с всички прокурори,и той да е показал най-добри резултати@Както беше и със сегашния главен.От съдия в провинциален съд,близки отношения в властниците,и изведнъж главен прокурор.Но сега треперите,и не смеете гък да кажете.Ще Ви видя как ще станете смели след като се смени караула.Тогава ще се правите на велики борци,а сега сте се скрили.Стига сте се вглеждали в конкретната личност.Важен е принципа за избор да има ясни правила и да се спазва закона.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.