Патриотите искат пресичане на финансовите зависимости на магистратските организации

Патриотите искат пресичане на финансовите зависимости на магистратските организации
Христиан Митев (вляво), Искрен Веселинов и Валери Симеонов (вдясно)

Обединените патриоти внасят промени между първо и второ четене на Закона за съдебната власт (ЗСВ), свързани с финансирането на магистратските организации от чужди спонсори.

Предложението си Патриотите мотивираха със случая на предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман, както и с второто подобно - това на Борислав Динков – за което се разбра след разследване на "Правен свят". Поводът е, че БХК повлия с позиция върху съдебното решение за предсрочното освобождаване на убиеца на Андрей Монов, а освен това е награждавал и членовете на съдебния състав Калин Калпакчиев, който е и председател на Съюза на съдиите в България, както и Весислава Иванова - бивш изпълнителен секретар на същата съсловна организация. БХК неведнъж е организирал и семинари за магистрати. По тази причина от партията на Каракачанов внесоха преди дни сигнал в прокуратурата с искане правозащитната организация да бъде заличена.

В частност Обединени патриоти предлагат нов член, в който се забранява магистратските организации да получават имуществени и финансови дарения, освен от от членски внос, имуществени вноски и дарения от техните членове, средства по програми и фондове на ЕС, както и средства по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм. Това обявиха пред медиите в парламента съпредседателят на ПГ на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов, зам.-председателя на Правната комисия в Народното събрание Христиан Митев и председателят на НФСБ Валери Симеонов.

"Предлаганото допълнение цели да осигури в максимална степен невъзможността за външна намеса и да укрепи независимостта на магистратите. Естеството на магистратската професия, правораздаване съответно държавно обвинение и надзор за законност, налага въвеждането на определени ограничения по отношение на финансирането на професионалните сдружения на магистратите. Не се допуска друго финансиране или предоставяне на имущество под каквато и да е форма на професионалните организации на магистратите освен членски внос, имуществени вноски, дарения от техните членове, средства по програми и фондове на Европейския съюз, както и средства по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм", гласят мотивите на Обединените патриоти.

"По този начин смятаме, че, от една страна, охраняваме принципа за независимост и безпристрастност при изпълнение на задълженията на българските магистрати, от друга страна - обществения интерес, да бъдат постановявани такива съдебни актове, които не са в угода на определена неправителствена организация или чужда държава, а да са в името на народа, както повелява българското законодателство", коментира Христиан Митев.

"Предложението ни е съвсем естествено, то не е продиктувано само от последния случай с предсрочното освобождаване на един брутален убиец, то е свързано и с една порочна практика, която се установи в последните десетилетия, на която трябва да се сложи край, точка. В противен случай някоя сутрин може да се събудим и да установим, че някоя съдебна организация или НПО е финасирано от Северна Корея, от Камерун, Доха, Саудитска Арабия и по този начин да успява да прокарва едни по-меки решения в съдебната зала по отношение на представителите на тези държави или пък на представителите на исляма", коментира и Валери Симеонов.

В изявлението си Искрен Веселинов  коментира и публикацията на "Телеграф", която показа, че след намесата на определени свързани кръгове се е стигнало до предсрочното освобождаване на още един осъден за убийство - Борислав Динков – от същия състав на Софийски апелативен съд (САС), пуснал Джок Полфрийман, при това в същия ден. "Съдебният състав, ръководен от Калин Калпакчиев, не само пусна Джок Полфрийман по-рано от затвора, вече има и втори такъв случай. И отново видими са следите на БХК, на активисти, които системно се финансират зад граница. Затова от "Обединени патриоти" внасяме промяна, която смятаме че ще повиши независимостта на българския съд", заяви Искрен Веселинов.

От своя страна представителите на "Атака"  - Волен Сидеров, Павел Шопов, Явор Нотев, Станислав Станилов, които вече не са част от Обединени патриоти, предлагат свои допълнения към законопроекта за изменение на ЗСВ, с които да се въведе пълна забрана на магистратите да участват в професионални и неправителствени организации.

"В настоящия момент е изключителна грешка във връзка със статута, правата и задълженията им възможността и те да участват в такива организации. Практиката многократно показа, че магистратите чрез участието си в професионални и неправителствени организации често се оказват под изключителен натиск на външни интереси. Съдебната система е особена система, която е близка по своя характер с други консервативни и особени обществени системи, в които не се разрешава, по разбираеми причини, участието на служителите им в професионални организации с нестопанска цел", гласят мотивите на вносителите.

Адвокатът на Полфрийман иска ново дело за убийството на Андрей Монов

Предишна новина

Български гражданин намушка съпругата си и 3-седмичното им бебе в Англия

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 6
  съдия | нерегистриран
  4
  -3

  Май ще се окаже вярно,че Калпакчиев,когато беше член на ВСС заедно с Христо Иванов, когато беше министър на правосъдието заедно и с други "наши хора" преди години през лятото по повод изпълнението на поредния проект са били на официално посещение във офиса на Хелзинския комитет в Осло. Дали пък не са обсъдили и случая Полфрийман.

 2. 5
  | нерегистриран
  14
  -1
  До коментар #2 от "фич | нерегистриран":
  Да се заровят в политическите зависимости при развитието на магистратите .  Няма политически зависимости там, а само вътрешно-лобистки. Защото конкурсните комисии не са от политици, а от съдии, които се държат като членове на масонски ложи.

 3. 3
  Rhapsody of fire | нерегистриран
  17
  -13

  Няма по-голями идиоти от тъй-наречените "патриоти".

  Няма случай в който да са преставили каквото и да било смислено предложиение.

  Единствено забрани, увеличения на санкции или ултралевичарски илюзии.

  Просто Национал-социалисти.

  Всяка тяхна теза всъщност винаги е обратна на това което е необходимо да се направи.

  Те са като анти-материята - тъмни дупки, поглъщайки и унищожавайки всичко до каквото се докоснат, без да излъчват каквато и да било светлинка.

 4. 2
  фич | нерегистриран
  15
  -3

  Да се заровят в политическите зависимости при развитието на магистратите .

 5. 1
  13 | нерегистриран
  24
  -16

  Забраната магистратите да се сдружават има своята човешка и конституционна логика. Все едно военните да се сдружават или служителите от разузнаването, или пък да се учреди партийна организация към Светия синод. Нали са "независими" и "несменяеми"- какво сдружаване може да има ? Сдружаване може да има само при хората на наемния труд, а съдиите са по друг закон, който дерогира кодекса на труда.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.