Ученици питат съдии от ВКС дали са произнасяли присъди, за които съжаляват

Ученици питат съдии от ВКС дали са произнасяли присъди, за които съжаляват
Дванадесетокласници гостуваха на ВКС в Деня на отворените врати, снимка:ВКС

Ученици от Професионалната гимназия по електротехника и автоматика посетиха  Върховния касационен съд (ВКС) в Деня на отворените, който се проведе на 4 октомври, съобщиха от съда.

В зала "Тържествена" на Съдебната палата те са разговаряли за съдебната система в България и за видовете дела, които се разглеждат от ВКС, с председателя на съда Лозан Панов и със съдиите Мими Фурнаджиева от Гражданската колегия и Даниела Атанасова от Наказателната колегия. Въпросите, които са заинтригували учениците, са били свързани с обхвата на имунитета на съдиите, дали върховните съдии се назначават с конкурс или ги издигат по заслуги в службата, кой и как определя съдебните състави по отделните дела, съдиите във ВКС дали се интересуват от осъдителни решения срещу България в Европейския съд по правата на човека, дали след като е излязло решение/присъда на последна инстанция, може делото да се възобнови.

Магистратите ВКС са отговорили и на въпросите вярно ли е, че една част от съдиите са членове на масонски организации и се съобразяват с решенията на членове на съответната масонска ложа, дали се влияят съдиите от статии и медийни публикации, както и дали се притесняват за сигурността си, особено ако разглеждат дела с т. нар. мафиоти.

Сред другите питания на гимназистите към съдиите са били: кое е най-хубавото в тяхната професия, защо толкова често се менят законите в България и как това влияе на съдиите, дали статутът, свързан с независимостта на съдиите, ограничава контактите им и общуването с хората, какъв тип срещи в делничното си общуване се пазят да провеждат, дали има случай на произнесени от тях присъда или решение, за което съжаляват човешки.

В рамките на деня на отворените врати учениците са се запознали с историята на Съдебната палата в София, която е паметник на културата, научили са подробности за строителството, архитектурата и произведенията на изкуството в храма на Темида.

Димитър Димов от ОП-Шумен получи почетен знак на прокуратурата

Предишна новина

Даниела Машева: Процедурата за нов главен прокурор е прозрачна

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  | нерегистриран
  0
  0

  А-а, питайте за това адвокатите, съдиите няма да си кажат...

 2. 2
  Читател | нерегистриран
  2
  -2

  "Правен Свят",публикувайте не само общо за въпросите на учениците,но и отговорите на съдиите,които са също от огр.значение на читателите Ви???

 3. 1
  | нерегистриран
  14
  -7

  Продуктово позициониране на председателя и две активистки на ССБ. ВКС не е и разбрал, че има такъв ден.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.