Маргарита Попова за съдебния състав, освободил Полфрийман: Бих си направила отвод


"В последно време непрекъснато има атаки ту срещу прокуратурата, ту срещу съда. А много тревожно, според мен, е и това, че в самата съдебна система, между самите магистрати, започнаха много изострени престрелки". Това заяви пред Нова телевизия бившият министър на правосъдието и четвъртият вицепрезидент на България Маргарита Попова.
 
"Много скоро направихме реформа във ВСС, която беше рекламирана като фундаментална, и разделихме Висшия съдебен съвет на две колегии – съдийска и прокурорска. Направихме го. Оттогава с нищо не виждам да се подобрява отношението между тях – между съдии и прокурори, дори и между съдиите в самата съдийска колегия. Това много ме тревожи", коментира още Попова.
 
Тя коментира и полемиката около решението за предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман. В понеделник се очаква Касационният съд да се произнесе по искането на главния прокурор Сотир Цацаров предсрочното освобождаване да бъде отменено.
 
"Това, което не се каза е, дали той се е поправил? И когато не приемаш становището на затворническата администрация, становището на прокурора, което съвпада с това на затворническата администрация, тогава как изследваш, дали има поправяне. В закона е записано, че трябва да анализираш тези доказателства", коментира тя.
 
"Може да се получават становища от неправителствени организации, но въпросът е как ги тълкуват съдиите и съдебния състав. Не приемам прекрачването на линиите и заклеймяването на отделни съдии, по недостоен и обиден начин. Не бива да се допуска. Ако бях на мястото на съдия Калпакчиев, а и на целия съдебен състав, бих си направила отвод", заяви Попова.
 

 

Забраняват длъжници да пренасят пари през границата

Предишна новина

Задава се краят на съдебните дела на хартия

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.