Посланикът на Австралия в Атина е уверен, че случаят Полфрийман се развива според закона

Посланикът на Австралия в Атина е уверен, че случаят Полфрийман се развива според закона
Посланикът на Австралия се срещна с българския правосъден министър, снимки:МП

Н. Пр. Джон Филп, временно управляващият посолството на Австралия в Атина, е изразил пълна увереност, че случаят с Джок Полфрийман, заради който главният прокурор Сотир Цацаров сезира Върховния касационен съд (ВКС) с искане за възобновяване на процеса за предсрочното му освобождаване, се развива според закона. Това стана ясно след срещата между Н. ПР. Филп и правосъдния министър Данаил Кирилов във връзка с казуса.

"Австралийската страна е наясно, че и в момента всичко се развива според българското законодателство и няма отклонения в процесите на съдопроизводството", заявил е временно управляващият посолството на Австралия в Атина, съобщиха от правосъдното ведомство.

"Вярвам в независимостта на българския съд", казал е от своя страна министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Срещата между австралийския посланик и Кирилов, проведена в Министерството на правосъдието, е била поискана от австралийската страна по повод казуса с Джок Полфрийман.

Министър Кирилов е изразил увереност, че българският съд ще вземе правилно решение по повод искането на прокуратурата за възобновяване на делото за условното предсрочно освобождаване на Полфрийман.

Н. Пр. Филп пък е благодарил на българската затворническа администрация, която е откликвала "бързо и адекватно през годините във връзка със сигурността и безопасността на австралийския гражданин, излежаващ присъда у нас". Той е допълнил, че вече е издаден паспорт на Полфрийман, но документът няма да му бъде предоставен до приключване на съдебния казус.

На срещата е присъствал още консулът на Австралия акредитиран за България Джанин Макленън и почетният консул на Австралия в България Индиана Трифонова, както и заместник-министрите на правосъдието проф. Николай Проданов и Евгени Стоянов.

Австралийският посланик се срещнал и с Цацаров
 
Главният прокурор Сотир Цацаров се срещна с временно управляващия посолството на Австралия Джон Филп. Срещата се проведе по молба на австралийския дипломат, съобщиха от държавното обвинение.
 
Главният прокурор изразил позицията, че решението на Софийския апелативен съд за условното предсрочно освобождаване на австралиеца е постановено от незаконен състав, като за двама от съдиите (Калин Калпакчиев и Весислава Иванова - бел.ред.) са съществували безспорни основания за отвод. Цацаров подчертал, че при тези условия искането е отправено до съда без да се влияе от това, дали осъденото лице е чужд гражданин. 
 
Главният прокурор е подчертал също, че Джок Полфрийман е осъден за тежко престъпление против личността, липсват убедителни доказателства за поправянето му при изтърпяване на наказанието лишаване от свобода в Затвора в София и не е изплатил дори минимална част от обезщетението, присъдено на пострадалите. Тези обстоятелства са мотивирали главния прокурор да откаже трансфер в Австралия на осъдения Полфрийман, като и понастоящем те остават непроменени. "Отхвърлени бяха всякакви съмнения за политическо влияние в действията на държавното обвинение, като бе изрично подчертано, че те са съобразно законовите правомощия на прокуратурата, в защита на обществения интерес и на правата на пострадалите", допълват от прокуратурата.

Не се предвиждат нови мерки за извеждане на деца от семействата

Предишна новина

Убиецът Джок и новото разделение в България*

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Truman | нерегистриран
    2
    0

    Целият театър който се разиграва около освобождаването на Полфрийман ще ни излезе през носа,,,

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.