Парламентът окончателно отмени съкратеното следствие при убийство

Парламентът окончателно отмени съкратеното следствие при убийство

Макар и с разногласия, парламентът окончателно прие на второ четене поправките в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които отпада възможността за прилагане на съкратено съдебно следствие в случаите на умишлени убийства.

Според първоначално внесения законопроект от БСП, Воля и ВМРО, възможността за намаляване с 1/3 на присъдите трябваше да отпадне и за нанасянето на тежки телесни повреди. Между първо и второ четене на промените обаче мнозинството реши премахването на съкратения съдебен процес да важи единствено за умишлена смърт.

"Вие сте мнозинството. Ние свършихме нашата работа като опозиция и ви дадохме текста, който искате 3 години", заяви Крум Зарков от БСП по време на обсъждането на промените на второ четене в пленарна зала.

"Генезисът на проблема го помните – жестокото убийство в Сотиря. То предизвика напрежението, протестите, то ни принуди да се обърнем към този проблем. Питам ви- ако лекарите бяха проявили чудеса от героизъм и бяха спасили живота на това момиче, щеше ли това престъпление да е по-малко престъпление? С вашето предложение да отпадне тежката телесна повреда, щяхте да направите така, че на този човек да му бъде намалена присъдата. Разберете, че когато става дума за посегателство върху най-висшето човешко благо – животът – не може да има компромиси с присъдата", заяви и Таско Ерменков.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова също взе думата и посочи: "Ако днес някой изнасили и убие дете и си признае вината, присъдата му се намалява с една трета, след това може да му бъде намалена още, защото се е поправил в затвора, а може и да е помилван. Колегите от ГЕРБ осакатиха текста, който внесохме и оставиха само убийства, без другите тежки престъпления. Ако някой ви осакати за цял живот и след това отиде и си признае, според ГЕРБ, присъдата му ще бъде намалена с 1/3. Доводите са, че статистиката била малка и делата щели да  са бавни и скъпи. Статистика или справедливост и възмездие, бързина или справедливост и възмездие? Аз благодаря на прокуратурата и съдиите в България, които застанаха зад предложението на БСП", заяви Нинова.

"Дали да има справедливо наказание не се решава в НПК, текстовете са в НК. Да припомним когато се въведе първото ограничение на съкратеното следствие, това се случи защото имаше постановени присъди под минимума. Затова когато говорим за промени – кажете – можем ли да дадем гаранция с промни в  НПК, че и този път няма да имаме присъда под минимума? Не можем да дадем такава гаранция", изказа се и Красимир Ципов.

С приемането на промените в НПК, депутатите гласуваха и друга важна новост. Тази, че Специализираният наказателен съд ще поеме делата на бъдещата Европейска прокуратура. За първи европейски главен прокурор вече бе избрана румънката Лаура Кьовеши, а самата дейност на новата структура по разследване на финансови измами и злоупотреба с европейски средства трябва официално да започне от ноември 2020 година.

Белият дом няма да сътрудничи в разследването срещу Тръмп

Предишна новина

Апелативна прокуратура – София бе домакин на среща с магистрати от ЕС

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.