Прокурорската КАК ще отговаря на любопитството на Панов за кариерата на Иван Гешев

Прокурорската КАК ще отговаря на любопитството на Панов за кариерата на Иван Гешев
Прокурорската колегия на ВСС

Прокурорската Комисия по атестирането и конкурсите (КАК) е компетентният орган, който може да задоволи любопитството на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов относно "качествените измерения" на работата на номинирания за главен прокурор Иван Гешев. Това реши Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), след като разгледа на заседанието си в сряда писмото на Панов, което по неизвестни причини бе адресирано лично до главния прокурор Сотир Цацаров, с препратка към административните ръководители на двете прокуратури в които Гешев е правоприлагал – Софийска градска прокуратура (СГП) и Специализираната прокуратура.

"Въпросното писмо е подписано от г-н Панов и обявено на страницата на ВКС и в медиите на 2 октомври. На 3 октомври то е постъпило в кабинета на главния прокурор и до административните ръководители на СГП и Специализираната прокуратура. В конкретния случай писмото е препратено по компетентност до Прокурорската колегия от мен и ще обясня защо. Аз съм абсолютно сигурен, че на автора на това писмо е известно, че исканата от него информация е във връзка с процедурата за избор на главен прокурор. В този ред на мисли настоящият главен прокурор и административните ръководители на изброените прокуратури не са сред субектите, които участват в тази процедура и които могат да му предоставят исканата информация. Такива са КАК и Прокурорската колегия. С оглед на това съм препратил писмото по компетентност именно до последната", посочи главният прокурор Сотир Цацаров.

Даниела Машева предложи писмото да бъде препратено на КАК, за да бъде предоставена информацията на председателя на ВКС относно исканите от него обстоятелства - броят и видът на внесените от Гешев в съда обвинителни актове, броят на осъдените лица, материалите от последната атестация и приложенията към нея, за да му бъде изяснено какво е качеството на работата на кандидата за следващ "обвинител №1".

Формално главният прокурор предложи писмото да не бъде препращано, а да бъде възложено на КАК да предостави необходимата информация, с която разполага, относно посочените обстоятелства. С 11 гласа "за" кадровиците поставиха задачата за предоставяне на допълнтиелна информация на Панов именно на ресорната Комисия.

Още по темата

Валентин Вълков е новият-стар окръжен прокурор на Ловеч

Предишна новина

Прокурорската колегия иска от ВАС предварително изпълнение на решението за избора на апелативен прокурор на София

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 7
  | нерегистриран
  10
  -1

  https://blitz.bg/obshtestvo/prvo-v-blits-geshev-otgovori-na-mrsnite-ataki-na-boets_news702286.html вече има отговор от Гешев на "Боец" от днес.

 2. 6
  бау бау | нерегистриран
  7
  -10

  Няма да им е толкова трудно да представят актовете на Гешев. Доколкото се разбра, те не са били чак толкова много...

 3. 5
  Tribus Verbis | нерегистриран
  8
  -10

  Да, горещ е картофът. Как да кажеш направо, че великият професионалист през последните две-три години НЯМА внесени ОБВИНИТЕЛНИ актове в съда, а само смешни споразумения по ОПГ-ТА, за по няколко месеца условно. Кофти.

 4. 4
  RRR | нерегистриран
  8
  -10

  Мъката е голяма, картофа се оказва горещ.

 5. 2
  *********************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 1
  въпрос до любопитния | нерегистриран
  25
  -11

  Г-н Панов, в качеството Ви на изключително любознателен, преди да се захванете с делата на ПРБ, любопитствал ли сте, дали съдии с административни длъжности във ВКС, поверени им лично от Вас, са се опитвали да налагат правните си тези на съдии от по-долни инстанции по нерегламентиран, извънинстанционен начин? Имате ли отношение към тези незаконни практики?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.