България не спазва правото на ЕС в 7 области

България не спазва правото на ЕС в 7 области

Европейската комисия изправя Полша пред Съда на ЕС заради новия режим за дисциплинарните производства срещу полските съдии, стана ясно още от съобщение на Комисията. През април ЕК започна процедура заради тези производства, които според институцията нарушават независимостта на съдебната власт и не осигуряват гаранции за защита на съдиите от политически контрол.

 
Полското законодателство позволява съдиите в обикновените съдилища да бъдат подложени на дисциплинарни мерки заради техни съдебни решения, твърдят от Комисията. Оттам уточняват, че новият режим на дисциплинарни производства не гарантира независимостта на дисциплинарния състав на Върховния съд, който се състои само от съдии, избрани от Националния съвет, който пък се назначава от полския парламент. 
 
България не спазва правото на ЕС в 7 области, става ясно от разпространено съобщение на Еврокомисията, цитирано от БНР.
 
Еврокомисията реши да започне производства за установяване на нарушение срещу България и Португалия заради неправилното прилагане на разпоредби на Директивата за атаките срещу информационните системи. Тя изисква от страните членки да укрепят националните закони в тази сфера и да въведат по-строги санкции, включително за широкомащабни кибератаки.
 
Държавите са задължени също така да подобрят сътрудничеството между своите органи чрез оперативни звена за контакт, които да бъдат на разположение 24 часа в денонощието и през цялата седмица.
 
Също така Комисията призовава България, Румъния, Унгария и Австрия да зачитат изключителната компетентност на ЕС при автоматизирания обмен на данни за ДНК, пръстови отпечатъци и регистрация на превозни средства и реши да започне производство за нарушение, като изпрати официални уведомителни писма до тях. Те са във връзка с подписването преди година на споразумение с 5 държави от Западните Балкани.
 
България ще получи и официално уведомително писмо заради неспазването на европейското право за морското оборудване. Страната ни попада в още един списък с други 4 държави, които не спазват директивата за минимални мерки за безопасност, свързани с инфраструктурата и експлоатацията на тунели.
 
Комисията също така ни призовава да докладваме в определения срок за състоянието на околната среда в морските води, на отпадъците, както и да транспонираме директивата за марките в националното ни законодателство.
 

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Бенчо Бенчев

Предишна новина

Основанията Джок Полфрийман да е в Бусманци нямат общо с правомощията на прокуратурата

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  бау бау | нерегистриран
  17
  -12

  Фолксваген - през крив макарон, Шенген - през крив макарон, Еврозона - през крив макарон, отпадане на мониторинга над съдебната система - през крив макарон, визи за САЩ - през крив макарон... Май е време за червен картон...

 2. 1
  RRR | нерегистриран
  6
  -15

  Гледам, не спазваме и наколна на лозите в лозята.Веднага производство да се образува.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.