Съвременните предизвикателства при упражняване на адвокатска професия

Съвременните предизвикателства при упражняване на адвокатска професия
снимки: Висш адвокатски съвет 

"Съвременните предизвикателства при упражняване на адвокатска професия" – това е мотото на есенната национална конференция на българската адвокатура, която започна в София. Конференцията е организирана от Висшия адвокатски съвет, съвместно със Софийска адвокатска колегия. Традиционно в нея участват Висшият адвокатски съвет, Висшият дисциплинарен съд и Висшият контролен съвет, както и председателите и секретарите на адвокатските съвети от цялата страна.
 
Форумът уважиха председателят на Комисията по правни въпроси в Народното събрание Анна Александрова, народният представител Емил Димитров, Милка Панчева – зам.-председател Върховен административен съд, Диана Ковачева – Омбудсман на Република България, доц. Тодор Чобанов, д.и.н. – зам.-кмет на Столична община, Цветинка Пашкунова, член на Висшия съдебен съвет.
 
"Много са предизвикателствата, които съвремието изправя пред всички нас. Законодателната динамика и интензитет са само част от тях. Затова умението на адвокатурата да се самоорганизира и развива безспорно заслужава уважение. Убедени сме, че днешната конференция е една от стъпките, които вие правите в тази насока". С тези думи се обърна към аудиторията Милка Панчева, като поздрави участниците в конференцията и от името на председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков.
 
"Темите, които сте избрали за конференцията, са изключително актуални. Декларирам готовността си и поемам отговорността като омбудсман на републиката да работим заедно и да съдействам при решаването на различни въпроси, поставени от вас. Защото съм убедена, че адвокатурата е важен участник в обществените процеси", заяви омбудсманът Диана Ковачева.
 
"Като убеден демократ и историк знам, че силна държавност е имало, когато е имало силна адвокатура. Поздравявам адвокатите от цялата страна и вярвам, че има необятни перспективи пред съвместната ни работа. Както и че адвокатската общност може да бъде безценен партньор на българските общини и граждани", обърна се към присъстващите зам.-кметът на Столична община Тодор Чобанов.
 
Модераторът на първия панел "Съвременни форми за извънпроцесуално разрешаване на спорове и ролята на адвоката" Валя Гигова, адвокат и член на Висшия адвокатски съвет (ВАдвС), представи темите, включени в програмата:
 
"Арбитражът. Практически проблеми" - Силвия Спасова, адвокат, главен асистент в СУ "Св. Климент Охридски".
 
"Медиацията и адвокатурата. Актуални проблеми" - доц. Таня Градинарова, адвокат.
 
"Помирителните комисии и адвокатурата" - Албена Пенова, адвокат и медиатор.
 
"Задължения на страните по спора преди подаването на исковата молба в английския граждански процес" - Ивайло Костов, адвокат, главен асистент по гражданско процесуално право в СУ "Св. Климент Охридски".
 
"Италианският опит при извънсъдебно разрешаване на спорове и ролята на адвоката" -  Мария Ганчева, адвокат, член на адвокатска колегия Милано .
 
Следобедният панел, озаглавен "Съвременни тенденции при упражняването на адвокатска професия", включва следните теми:
 
"Адвокатът в дигиталната ера. Отношения на адвоката със съда и с клиента" - проф. Георги Димитров, адвокат.
 
"Нелоялната конкуренция и електронните платформи за правни услуги" - Албена Пискова, адвокат и член на Висшия адвокатски съвет.
 
"За и против забраната за реклама на дейността на адвоката, сравнителен анализ" - Стефан Марчев, адвокат.
 
"Адвокатската професия и правилата за несъвместимост и конкуренция – има ли нужда от промяна?"
 

Секс-афера и корупционен скандал разтърсват "системата Орбан"

Предишна новина

Глобите от скоби в Пловдив падат масово в съда

Следваща новина

Коментари

15 Коментара

 1. 15
  адвокат | нерегистриран
  4
  0

  Изброявам предизвикателствата, не изчерпателно, а само най-основните:

  1. Непрекъснато променящите се закони, които не успяваме да следим въпреки времето, което отделяме за тази цел;

  2. Корупцията в съдебната власт, която води до недоверие в съда, респективно до намаляване работата на адвокатите, понеже голяма част от гражданите не желаят да потърсят правата си в дълги, скъпи и често несправедливи процеси;

  3. Осигурителната тежест, за която ВАдвС не се пребори, въпреки че има правомощия да сезира КС по въпроса доколко е конституционно да плащаш осигуровки дори върху неполучени доходи. Защото никой не гарантира на колегите, особоне в провинцията, че този месец ще изкарат МРЗ, но върху нея дължат осигуровки с лихвите;

  4. Огромната отговорност на адвоката, която в случай на деликт не е ограничена както е при нотариусите;

  5. Месечният размер на членския внос от 35 лв. допълнително товари адвокатите и ненужно увеличава банковите сметки на съвета;

  6. Проблемите с достъпа до съдебни дела, който от години не е решен въпреки обещанията на ВАдвС и ВСС;

  7. Проблемът с достъпа на голяма част до делата до касационен контрол. Въззивните съдилища често постановяват актове в очевидно противоречие дори с тълкувателни решения, просто защото знаят, че контрол от ВКС няма;

 2. 14
  колега | нерегистриран
  12
  0

  Много колеги напускат професията на адвокат, това е изключение в Европа и в света ! В свободните държави всеки се стреми към професии на свободна дейност- адвокат, творец, архитект, лекар.-.. Тук адвокатите напускат, за да поемат другаде- държавна работа, частен бизнес, или Терманил2, може и Терминал 1. Ръководителите на съсловната организация нямат сметка от подобна тенденция, защото постъпват по-малко вноски. Но сега се наблюдава и друго- напускат качествени хора, а идват всякакви- завършили Симеоново, разни "факултети" в провинцията- те са общо 11, или други, които предварително са си наумили, че адвокатът е бенефициент на парични потоци. Значи трябва да се мисли генерално, а не да се организират сбирки.

 3. 13
  ************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 12
  Само едно е предизвикателството | нерегистриран
  13
  0

  Новият Закон за адвокатурата, от който да последва свалянето от власт на т.нар. Висши изборни органи, т.е. Негенцова и с-ие.

 5. 11
  предложение | нерегистриран
  14
  0
  До коментар #8 от " | нерегистриран":
  Оставка!

  На следващото ОСА да бъде взето решение съсловната ,казионна адвокатска организация да се самозакрие. А да-ма то общото събрание няма никакви правомощие-ще слуша доклади.

  Висшият адвокатски съвет трябва да се разформирова, само харчи пари на колегите си. Разпивки, семинари, командировки в чужбина, поддържане на персонал от администратори, чиновници, секретари, писари, компютърни специалисти, организатори. Остава само кръчмари да назначат. И шофьори, и фризьори...Как може свободна професия да се администрира по един очевидно казионен, държавно привилегирован начин и това да служи за изхранване на адвокати без работа, останали без клиенти ?Вероятно тия лица получават заплати....Тоест превърнали са се чиновници в свободния свят, нещо като партийни секретари в театъра или в операта. Все едно в Светия синов да изберат партийна организация- партиен секретар, членове на партийно бюро, контролен съвет към партийната организация при Светия синод и т. н. Да се направи одит на Висшия адвокатски съвет, къде отиват парите от вноски, от отдаване под наем на имоти, как се грижи този съвет за колегите си ? Изобко какво реално са свършили ?

 6. 10
  Мунчо | нерегистриран
  13
  0

  Ревизоро е един йорист, та дрънка! Купил си тапия "за право" от ЮЗУ-то, та дрънка! Позор. Въобще всички управници и всичката ни управа е вече само един позор ... понеже рибата смърди откъм главата, а ... сега да видим колко ще паднем ... на футбол. Балъков е треньор на ... балъците, а будалите ги води на заколение ... агент Буда.

 7. 9
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8
  | нерегистриран
  13
  0

  Оставка!

  На следващото ОСА да бъде взето решение съсловната ,казионна адвокатска организация да се самозакрие. А да-ма то общото събрание няма никакви правомощие-ще слуша доклади.

 9. 7
  Адвокат, но не от. САК | нерегистриран
  14
  0

  Това за безплатните семинари ще го запомня. Имаше една култова песен от 80-те... Пари за нищо...

 10. 6
  Адвокат САК | нерегистриран
  14
  0

  Правенето на семинари се е превърнало в отвратителен бизнес за определени хора в адвокатурата. Хайде, да речем, този е безплатен и за отчитане на дейност, но онези в хотелите и спа-центровете са с висока доходност. Какъв глупак трябва да си, за да да позволиш на колеги да те заприбяват по този начин...

 11. 5
  Още въпроси | нерегистриран
  15
  -1

  Тези още ли не са подали оставките си? На следващото общо събрание ще ги линчуваме! Наглеци. Изедници.

 12. 4
  нерегистриран | нерегистриран
  18
  -2

  Какви предизвикателства,какви пет лева-една Наредба като хората не могат да приемат и да спазят елементарни правила.Големите капацитети-само симулират дейност и ни харчат парите за глупости.

 13. 3
  други въпроси | нерегистриран
  22
  0

  Адвокатската номенклатура- т. е. тези, които ръководят тази свободна професия, би следвало да организира форум на който да се обсъдят сериозни теми, а не такива незначителни, като например: помишаване на правната култура на адвоката чрез провеждането на семинари по действително научни и научно-приложни теми, свързани както с правната доктрина, така и с правната практика, също: изучаването на опита на западните държави при упражняване на адвокатската професия, намаляването на адвокатската администрация, която се храни от непрекъснатото повишаващите се адвокатски вноски, разхищенията на тази администрация, започналият процес на връщането на адвокатите към сигурната държавна или добре подсигурена с постоянна доходност работа- при повечето конкурси за съдии, прокурори, следователи, съдии-изпълнители, нотариуси, съдии по вписванията, агенция по вписванията, министерства, агенции- 80% от кандидатите са адвокати. Защо един човек със свободна професия иска да стане държавен служител в широкия смисъл на това понятие ?

 14. 2
  Цанков | нерегистриран
  20
  -1

  Това са казионни мероприятия в стил едновремешните сбирки на ЦК на БКП или на присъдружната и БЗНС- Постоянното присъствие. Наливане от пусто в празно. А би следвало да се обсъдят сериозни въпроси: превръщането на правната професия в правно занаятчийство, многобройните юридически факултети, намаляването на същински преподаватели по право, принизяването на критериите за получаването на статут на адвокат, неуважението от страна на съда и прокуратурата към адвоката, нахлуването на всякакви лица в адвокатската общност и т.н.

 15. 1
  политнекоректни въпроси | нерегистриран
  20
  -2

  1. Обсъден ли е подробно провалът с Наредба номер 1. Това би следвало да е основна тема, а защо не и и да бъдат поискани и подадени съоответните оставки, като израз на поемане на отговорност от началниците в адвокатурата(без значение,че предишен състав прие измененията).

  2. На колко възлизат разноските по тази конференция?

  Напомням,че когато "адвокатската опозиция" си самоорганизира подобна конферения преди време, на реформаторски настроени адвокати-те сами си поеха разноските по участието чрез лични и доброволни вноски.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.