Каквото каже висшият съдия… съгласяваме се!

Каквото каже висшият съдия… съгласяваме се!
Премиерът Бойко Борисов и председателят на ВКС Лозан Панов

Българите трудно намират повод да се обединят. В последните години две събития накараха внушителна част от обществото да застане зад една позиция - категоричният отпор на гражданите да приемат спуснатата отвън за ратифициране Истанбулска конвенция и силното възмущение от решението на тричленен състав на Апелативен съд – София да освободи предсрочно убиеца Джок Полфрийман. Разбира се и в двата случая онези, които бяха на алтернативното мнение, макар и пренебрежимо малко откъм обществена представителност, използваха контролираните от тях комуникационни канали, за да заглушат гласa на обикновените хора и да попречат на  възродилото се чувство у българина да съхранява своите чест и достойнство, както и да се бори за тържествуване на справедливостта.

Позабравен, а и почти неизвестен за широката аудитория е фактът, че по ключов за обществото въпрос, какъвто бе дебатът "за" и "против" ратифицирането на Истанбулската конвенция, ръководеният от Лозан Панов Върховен касационен съд, се оказа неспособен да излезе със становище. Така най-висшата съдебна инстанция в държавата не успя да изрази позиция по делото, което Конституционният съд бе образувал. Това дава основание да се направят поне два изключително притеснителни извода – налице е липса на социална ангажираност у част от върховните съдии, които дотолкова са се изолирали в своята самодостатъчност, че настроенията на масите не ги вълнуват, зависимостите на най-високо ниво в съдебната система са достигнали такова ниво, че с лекота се използват за постигането на конкретни лобистки, икономически или политически цели, които често са облечени в съдебни решения, които както знаем се изпълняват, а не се коментират. Казусът с условното предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман и последвалите събития само потвърждават това.

Няма нищо по-естествено и очаквано от това Лозан Панов да зареже тогата си на "най-висшия съдия", както премиерът трети мандат Бойко Борисов го нарича, и да влезе в ролята на адвокат на убиеца. В позицията на председателя на ВКС от понеделник, в която той високомерно настоя за незабавното освобождаване на Полфрийман от центъра за чужденци в Бусманци, няма нищо изненадващо, освен това, че в нея липсваше обвинението към българския съд, че неправилно е осъдил австралиеца, че той не само е невинен, но е и "жертва", като почти 12 години е прекарал като арестант и затворник за убийството на студента Андрей Монов, за което България на всяка цена трябва да бъде осъдена от вездесъщия Европейски съд по правата на човека.

Що се отнася до давленията и демонстративния натиск на председателя на ВКС над съдебния състав, който разглежда искането на главния прокурор за преразглеждане на предсрочното освобождаване на австралиеца, то е пример за градиращото усещане у Панов за неговата недосегаемост. И част от един друг сценарий.

Закономерно бе срещу внушенията за зависимости от Държавна сигурност на един от тримата върховни съдии, както и за всичко останало, да се стигне до реакция от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет или поне на нейни отделни представители. Така се и случи, с оглед изразеното от Боян Магдалинчев и Севдалин Мавров възмущение от писанията на Панов. Само, че той точно това е целял, дори не самият Лозан Панов, който отдавна е показал, че е един фигурант в чужди пиеси, а тези, които му определят ролите и поведението. След като така и не успяват да организират масовост на пошлите протести срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор, то с провокацията на Панов срещу съдебния състав на ВКС се търси ответна реакция, която да породи за пореден път познатите от изминалите години акции по "спасяване" на "най-висшия съдия",  който повече от две години не спира да го играе "жертва" и да твърди, че "тези дни ВСС ще го отстранява".

Макар да са напълно оправдани, реакциите на Магдалинчев, на Мавров, възмущението на общественици като Борислав Цеков, на журналиста Петър Волгин и на много други, провокирани от арогантността на Панов, то най-правилното в тази ситуация е той да бъде оставен свободно да унищожава и малкото останало доверие на хората в съдиите. С позицията в защита на убиеца Джок, председателят на ВКС направи всичко това, което и най-големите радетели за прочистване на съдебната система от политическите и лобистки зависимости не са и мечтали. Публично известно е, че мнозина от съдиите във ВКС никога няма да възприемат Панов като авторитет и до последния му ден като председател, ще го третират като "чуждо" за институцията тяло, което в науката се определя като "паразит". Сега той не само потвърждава това усещане, но губи окончателно и тези съдии, дори не само от ВКС, които все пак са имали известни колебания по адрес на неговата персона. Не ВСС, а Калин Калпакчиев като председател на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България, трябваше да реагира на атаката на Панов срещу съдиите от понеделник, повторена дословно от Полфрийман пред журналисти във вторник вечер. Само, че ССБ ще замълчи, с което тотално ще потвърди пълната си несъстоятелност като съсловна организация и за пореден път ще разкрие същината си – самозабравила се група от съдии, изпаднали в тотална зависимост от политически, корпоративни и лобистки интереси. Лозан Панов от дълго време говореше за зависимости в правосъдието, в конкретната ситуация той ги онагледи, като самоизобличи и себе си. 

За отстраняване на Панов е отдавна закъсняло времето. Това трябваше да се случи още през 2017 г., при това от предишния състав на ВСС. Миналото и причините това да не се случи вече нямат значение. Сега трябва "най-висшият съдия" да бъде оставен на спокойствие да руши правосъдната система, за да може след около две години да започне изграждането й "на чисто". Така държавата няма да е упреквана, че прави чистка на съдии, какъвто е казусът с Полша. И без това, както е тръгнало, все повече съдии с изразени пристрастия напускат системата – Калоян Топалов, Методи Лалов, а тези дни се разбра и за Таня Маринова-Радуловска, която за кратко бе председател на ССБ, но вече е адвокат. Пътят е открит и за останалите – дали в политиката, дали в бизнеса, дали в адвокатурата, все ще има места за Панов, Калпакчиев, Тодорова и сие. Пък и за тях ще е по-добре, че току-виж Инспекторатът на съдебната власт, след скорошната смяна на състава и на главния съдебен инспектор, вземе, че и проработи.

И докато тези процеси се случват, по-важното е следващите поколения магистрати, които влизат в системата, още отсега да разберат, че от тях се очаква единствено да са независими, а не да се групират, в името на обслужването на опитите за овладяване на съдебната система от външни сили или за да уредят кариерното си израстване.

Времето на Пановци, Калпакчиевци изтече. Поведението на единия и решението на другия в услуга на един убиец ги изобличи напълно. Заради това трябва да бъдат оставени на показ, за да виждат хората лицата им, така ще знаят защо у нас липсва върховенство на закона, а по просто казано – защото я няма справедливостта. Защото има безродници, които с нищо не се различават от активираните футболни хулигани, които по поръчка изпълниха чужд план, който да представи България като расистка държава. За всеки нормален човек е ясно, че българите ни най-малко нямат расистки убеждения, колкото и това да се опитва да се внуши от чужди политици и медии от държава, която "по случайност" също се е загрижила за свободата на Джок Полфрийман. Така че, както каза и премиерът – каквото каже "най-висшият съдия"… съгласяваме се!

Още по темата

10 години затвор за педофил, блудствал с 9-годишната си дъщеря

Предишна новина

В други държави Полфрийман спокойно можеше да получи и доживотен затвор

Следваща новина

Коментари

21 Коментара

 1. 25
  Да ... Николов | нерегистриран
  4
  0
  До коментар #23 от "Николов... | нерегистриран":
  И какво ако е била келнерка?! Не всички са родени в богати семейства с възможности да ги издържат докато учат. Това, че някои е трябвало да работят, за да си изкарват парите за следването ги прави недостойни или глупави ли? Не мога да ви разбера логиката. Явно считате, че съдиите са някаква потомствена каста или и аз не знам какво...

  Работила е. И е свирила даже ... където трябва и на каквото трябва. И сега какъв е резултата. Този на светлинното табло на "Васил Левски" от онзи ден ... но в правосъдието.

 2. 24
  Фриц Клингенберг | нерегистриран
  4
  0

  Този път поздравления за анализа в статията.[[_82770_]]

 3. 23
  Николов... | нерегистриран
  7
  -6
  До коментар #19 от "Кръчмарски | нерегистриран":
  Какво доверие към съдиите, след като начело на важен съд в един морски град била някаква келнерка ! Че кой нормален юрист ще зачита нейните действия, как е завършила тази келнерка, че даже и шеф на съд от голямо значение са я направили . Все едно Живко Сталев да се яви на изпит пред комисия, съставена от съдия-изпълнител от Червен бряг и нотариус от Полски Тръмбеш ,а трети член- чиновник от министерството, завършил "Право" в Русе или в Благоевград! !Както преди време световната прима Дарина Такова щяла да бъде изпитвана от някаква комисия от чиновници и даскали по пеене! Боже, боже, боже.... Това само в България го има- българската мечта в друг вариант! В България талантът не се зачита, нито интелектът, нито умният човек, всичко е сведено до уреждане на въпросите по кръчмарски- в тесен кръг, между две ракии и три салати, между кебапчетата и чиниите с мезета. Така се уреждат и казуси.

  И какво ако е била келнерка?! Не всички са родени в богати семейства с възможности да ги издържат докато учат. Това, че някои е трябвало да работят, за да си изкарват парите за следването ги прави недостойни или глупави ли? Не мога да ви разбера логиката. Явно считате, че съдиите са някаква потомствена каста или и аз не знам какво...

 4. 22
  къде е проблема | нерегистриран
  12
  0

  Истината е ясна,няма функционално работеща съдебна система.Толерират се червените ескадрони,които са се впили ,като пиявици ,заемайки все още председателските назначения на отделения във ВКС,не по доказали се професионални качества,а по вътрешна партийна принадлежност/услуга за услуга/,която пречи на професионалистите съдии кариерно развитие,защото само те,макар и малко ,могат да наложат работещия механизъм за съда,спазвайки законноста на ГПК

 5. 21
  В ИМЕТО НА НАРОДА | нерегистриран
  5
  0

  Не се ли произнасяха присъдите? Или някои съдии забравиха и вече присъдите както решенията, са-затова съдът реши:

 6. 19
  Кръчмарски | нерегистриран
  26
  -6

  Какво доверие към съдиите, след като начело на важен съд в един морски град била някаква келнерка ! Че кой нормален юрист ще зачита нейните действия, как е завършила тази келнерка, че даже и шеф на съд от голямо значение са я направили . Все едно Живко Сталев да се яви на изпит пред комисия, съставена от съдия-изпълнител от Червен бряг и нотариус от Полски Тръмбеш ,а трети член- чиновник от министерството, завършил "Право" в Русе или в Благоевград! !Както преди време световната прима Дарина Такова щяла да бъде изпитвана от някаква комисия от чиновници и даскали по пеене! Боже, боже, боже.... Това само в България го има- българската мечта в друг вариант! В България талантът не се зачита, нито интелектът, нито умният човек, всичко е сведено до уреждане на въпросите по кръчмарски- в тесен кръг, между две ракии и три салати, между кебапчетата и чиниите с мезета. Така се уреждат и казуси.

 7. 18
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 16
  Калпава статия | нерегистриран
  9
  -10

  само си загубих времето

 9. 14
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 13
  Копърков | нерегистриран
  8
  -8
  До коментар #12 от " | нерегистриран":
  До Копърков- АУУУ, ТИ ДА НЕ СЕ ОПИТВАШ ПО БОЛШЕВИШКИ ДА МЕ СПЛАШИШ! ЛЕКО, ДА НЕ ВДИГНЕШ КРЪВНО, ТРОЛЧО!

  Опа, май си трол параноик - та дека видя да се опитвам някого да плаша, камо ли пък теб? И защо изобщо ме занимаваш със своята личност? Пий си хапа и бегай нейде другаде да се заяждаш. Точно с тази публикация, няКОЙ се опитва да заплашва съдиите, но както вече казах, няма да му се отвори парашутът. Полуадашът изтегли късата клечка, като се замеси в чутовен международен скандал, който ще продължи да се разраства - оня, дето си го избра, го хвърли на кучетата...

 11. 12
  | нерегистриран
  9
  -6

  До Копърков- АУУУ, ТИ ДА НЕ СЕ ОПИТВАШ ПО БОЛШЕВИШКИ ДА МЕ СПЛАШИШ! ЛЕКО, ДА НЕ ВДИГНЕШ КРЪВНО, ТРОЛЧО!

 12. 11
  Копърков | нерегистриран
  9
  -11
  До коментар #9 от " | нерегистриран":
  До Копърков /предишен бау-бау/: Много ти се иска да си интересен и остроумен.Да,ама не!- както казваше Петко Бочаров. Христо Иванов, преди представящ се за Христо Бойкикев, вече те изпревари с промяната на името.

  И явно си трол,защото,ако имаше каквато и да е друга работна заетост, нямаше наистина да си "на всяка манджа мерудия",а ти се включваш във форума по всяка тема,почти в рамките на пет минути.Явно,тези,които ти плащат, това са поръчали.

  Какво имам и какво нямам си е моя работа. Теб не те бърка това. И виж коментара ми за троленето, че да не го повтарям за четвърти път. Ако имаш нещо да казваш по темата - заповядай. Долна и поръчкова статия е това, според мен. Ако нямаш - визирай на някъде другаде и не ме занимавай. Понимаешь?

 13. 10
  Копърков | нерегистриран
  6
  -10
  До коментар #7 от "До 4 | нерегистриран":
  Както вече ти казаха в предната тема - използавш едни и същи изрази и стил на писане. Издаваш се елементарно....не говори добре за теб!

  Абе, тролчо-космати, ти у ред ли си изобщо? Аре виж в другата тема дали не съм написал сам, че си сменям ника във форума. Та при това положение за какво "издаване" ми говориш? И ника съм си го сменял доста пъти, но стила никога, защото, както са казали древните, вълкът козината си мени, но нрава - не. И като нямаш какво да кажеш по темата - за поръчковата и зле написана публикация, по добре визирай към някой друг сайт от издателската група на "светата троица", който не е специализиран за юристи и неизбежно съпътстващите ги йористи. За такива, като теб, хората са написали в Уикипедията:

  "В жаргонната терминология на Интернет, тролът е човек, който публикува противоречиви, провокиращи или извън темата съобщения във Фейсбук, в онлайн дискусионни форуми, стаи за разговори (chat rooms), блогове, коментари към вестникарски статии и др.п., с основна цел да предизвика емоционален отговор от другите потребители, да ги провокира или тормози, или просто да попречи на нормалния тон на водения разговор."

  За трети път го цитирам, дано най-накрая да го проумееш и да се разпознаеш.

 14. 9
  | нерегистриран
  10
  -9

  До Копърков /предишен бау-бау/: Много ти се иска да си интересен и остроумен.Да,ама не!- както казваше Петко Бочаров. Христо Иванов, преди представящ се за Христо Бойкикев, вече те изпревари с промяната на името.

  И явно си трол,защото,ако имаше каквато и да е друга работна заетост, нямаше наистина да си "на всяка манджа мерудия",а ти се включваш във форума по всяка тема,почти в рамките на пет минути.Явно,тези,които ти плащат, това са поръчали.

 15. 8
  | нерегистриран
  20
  -15

  Да му кажем на автора на тази статия,че е ПРАВНО неграмотен,а и що е правова държава не знае. Върховни магистрати има не за да се интересуват от социалните настроения на народа и ако на народа, особено българския към днес, оставим да определя присъди, то се връщаме към Народен съд или към улично правосъдие. И когато се докаже и установи. чрез протести на конкретен брой хора, че по-голяма част от народа е против нещо, напр.съдебно решение или закон, тогава само драскачите от днес ще се превърнат в изразители на общественото мнение. Ако не е доволен накой да гласува когато му е времето за други, а не да пищи днес и то повече от неоснователно с оглед що е то право на държава.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.