Десет от членовете на Съдийската колегия призоваха за оставката на Лозан Панов

Десет от членовете на Съдийската колегия призоваха за оставката на Лозан Панов
Председателят на ВКС Лозан Панов

С остра позиция срещу обръщението на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов във връзка със случая "Джок Полфрийман" излязоха десет от членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Боян Магдалинчев, Боян Новански, Боряна Димитрова, Даниела Марчева, Красимир Шекерджиев, Драгомир Кояджиков, Севдалин Мавров, Стефан Гроздев, Вероника Имова и Георги Чолаков индиректно настояват и за оставката на Панов, като го призовават "да поеме своята отговорност от грубото потъпкване на българските закони, професионалния дълг и чест". Очаквано, единствените, които не са подписали позицията, са Атанаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова.

В обръщението си кадровиците осъждат опита на председателя на ВКС да се намеси в работата на колегите си Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова, както и безпрецедентния натиск, който той им оказва във връзка с "правилното" решаване на делото. "Случаят "Джок Полфрийман" не е първият, по който към върховната инстанция на Република България е отправено искане, което е "елементарно от правна гледна точка" /според терминологията на г-н Панов от обръщението/, но със сигурност е първото, по което Председател на Върховния касационен съд се произнася преди състава. И ние считаме, че не бива да се мълчи, когато съдиите са поставени "на колене" не от кого да е, а от Председателя на съда", пише в позицията на десетимата членове на Съдийската колегия.

Те са категорични, че в обръщението на Панов се съдържат данни не само за нарушаване на етичните норми, които всеки български магистрат трябва да спазва, но и такива на Конституцията. "Считаме, че ангажирането на съдебната институция и ползването й като трибуна за изразяване на лично мнение е недопустимо от председател на който и да било съд, още повече от Председателя на Върховния касационен съд. Призиви и внушения по висящ пред съда спор нарушават независимостта на българските съдии, Конституцията и законите на България, както и етичните норми, действащи за тях. Обръщението на Председателя на Върховния касационен съд към поименно посочените съдии от състава на съда, на които е възложено разглеждането на делото, е безпрецедентна и откровена намеса в тяхната работата. Особено фрапиращо е неприкритото му изявление за бърз и желан изход от делото, което съставлява недопустим опит за влияние", пишат още кадровиците.

"Правен свят" публикува пълния текст на позицията на десетимата членове на Съдийската колегия:

Долуподписаните членове на СК на ВСС намираме за недопустимо обръщението на председателя на ВКС от 14.10.2019г. към съдебния състав по висящото пред ВКС дело на австралийския гражданин Джок Полфрийман.

Считаме, че ангажирането на съдебната институция и ползването й като трибуна за изразяване на лично мнение е недопустимо от председател на който и да било съд, още повече от Председателя на Върховния касационен съд.

Призиви и внушения по висящ пред съда спор нарушават независимостта на българските съдии, Конституцията и законите на България, както и етичните норми, действащи за тях.

Обръщението на Председателя на Върховния касационен съд към поименно посочените съдии от състава на съда, на които е възложено разглеждането на делото, е безпрецедентна и откровена намеса в тяхната работата. Особено фрапиращо е неприкритото му изявление за бърз и желан изход от делото, което съставлява недопустим опит за влияние.

Призивът към съдиите е отправен чрез обръщение, поставено на официалната страница на съда. Едва ли това е акт на уважение или нормален начин на комуникация между председател на съд и колегите му.

Призив е отправен и към други власти по повод изпълнението на съдебен акт, която дейност не е от компетентността на съда. Когато няма отправено по надлежния ред искане към съда, той не може да изразява становища.

Обръщението сочи сериозен дефицит у автора му на усещане за "прекрачване на границата" на законността и етичните норми, важащи за българските магистрати. Опитът за влияние над състава и публично демонстрираното недоверие в професионализма на върховните съдии, или поне в този на поименно посочените, е недопустим акт на Председателя на Върховния касационен съд. Още по-недопустимо е Председателят на Върховния касационен съд да не знае, че висящи дела не се коментират.

Да се правят внушения за "беззаконие и произвол", когато казусът е висящ пред съда и се очаква произнасяне по него, е тотална загуба на "професионалното достойнство на тогата" точно в онези моменти, в които

Председателят на Върховния касационен съд би следвало да е облечен с нея и да "отстоява законността" без страх.

Случаят "Джок Полфрийман" не е първият, по който към върховната инстанция на Република България е отправено искане, което е "елементарно от правна гледна точка" /според терминологията на г-н Панов от обръщението/, но със сигурност е първото, по което Председател на Върховния касационен съд се произнася преди състава. И ние считаме, че не бива да се мълчи, когато съдиите са поставени "на колене" не от кого да е, а от Председателя на съда.

С обръщението си, поставено на интернет-страницата на Върховния касационен съд, Председателят му не само напусна пределите на закона и етичните норми, но демонстрира всички онези подходи за всяване на страх и подчинение, които в ред свои речи публично заклеймява.

Призоваваме Председателя на Върховния касационен съд също да поеме своята отговорност от грубото потъпкване на българските закони, професионалния дълг и чест.

Още по темата

В други държави Полфрийман спокойно можеше да получи и доживотен затвор

Предишна новина

Следователи питат Иван Гешев би ли им възложил престъпленията в чужбина, ако стане главен прокурор

Следваща новина

Коментари

35 Коментара

 1. 44
  *************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 42
  Копърков | нерегистриран
  25
  -9

  Време е да обобщим резултата от анкетата: 57 гласа ВСС да си ходи и 36 гласа Лозан да си ходи.

  След вчерашната анкета, днес отново резултатът е красноречив.

  Тези във ВСС май живеят на Луната, време е да изтрезнеят и да слязат на Земята. Предлагам да си подават оставките и да бъдат преназначени в СРС, за да се наслаждават на свършената работа през мандата си.  Копърков|нерегистриран

  16 октомври 2019, 12:45

  +57 -36

  АНКЕТА:

  За оставка на ВСС - гласуване с "+" на този коментар.

  За оставка на Лозан Панов - гласуване с "-" на този коментар.

  Довечера към 00.00 засичаме резултата.

 3. 41
  ефрейтора | нерегистриран
  3
  -10

  До № 40 ...Ти оценяваш народа ?...Малии...

 4. 40
  | нерегистриран
  24
  -6

  Що сме толкова загубени като народ?

  Искам да разбера какво дава самочувствие на Кояджиков например да ръси една след друга глупости и да взема отношение сякаш е някакъв страхотен капацитет?

  Например.

 5. 39
  ефрейтора | нерегистриран
  11
  -7

  Адвокати говорят за морал ??? Това не са адвокати и това не е морал...

 6. 38
  ************************************************************************************************ | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 37
  ************************************************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 36
  Я дайте, ченгета от Правен свят, да прочет биографиите на десетте владики | нерегистриран
  23
  -6

  кой къде е завършил,къде е битувал,колко публикации има, книги издадени и какви езици владее.Повечето сигурно и за юрисконсулт в селска община не биха ги взели на работа днес,а?Трябва да съобразяват и за клечат,иначе лошо.В този криминален сайт право няма,всичко е лично - както е е цялото управление на обсебената държава.

 9. 35
  Копърков | нерегистриран
  18
  -8

  Верно е това. ВСС-то са много зле. Ако го изберат, ще им го тури много по-голям, отколкото им го наби Лозан, даже преди да се усетят. Този човек няма юридическа подготовка, морал, чест и достойнство, нито пък скрупули. Готов е да предаде и най-близките си хора. Точно затова е лансиран от задкулисието. В момента трескаво се прехвърлят фирми и активи, създават се нови олигарси, БиБи скоро ще си замине и ще им трябва прост и послушен човек, който рязко да разчисти терена за новите управляващи. Ама покрай сухото ще изгори и доста от мокрото. И накрая, като свърши черната работа, ще го изритат като куче, но той това още не го знае...

 10. 33
  ефрейтора | нерегистриран
  8
  -8

  Панов , говорещият сам със себе си е Божи човек !

 11. 32
  ... | нерегистриран
  15
  -6
  До коментар #24 от "RR | нерегистриран":
  ДОЛУ ЛОЗАНА!  ВЪН ОТ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА!  НЕ НА ПОЛИТИКАТА В МАГИСТРАТУРАТА!  НЕ НА ЗАВИСИМОСТИТЕ ОТ ОЛИГАРХИЯТА!

  Понякога ми се иска да направя каталог от пълни безсмислици, от мегаломански фрази, от ужасно неинтелигентни изрази на всички тия бивши и днешни божества. Но пък си мисля, че режимът съзнателно настояваше да повтаряме глупости, просто за да убие и последната съпротива на собственото достойнство.  Георги Марков, "Задочни репортажи за България"

 12. 28
  анонимен | нерегистриран
  24
  -11

  Горките съдии,щом това са им кадровиците. Няма такава държава с толкова зависима и овладяна съдебна система. Кога ще свърши това мракобесие, кога, кога? Много е тъжно, та чак е отчайващо.Българите не заслужават това.

 13. 27
  | нерегистриран
  20
  -7

  Новината е, чe вече има поименен списък на тези от съдийската колегия които ще гласуват "за"Гешев другата седмица! Те наистина са независими и не са като Панов!

 14. 26
  адвокат | нерегистриран
  22
  -6

  Защо ме изтрихте?Предния ми коментар от преди 30 мин.беше под №50.Защото поисках Магдалинчев да напусне ВСС,тъй като е пенсионер,не искам повече да плащам и държавни заплати на пенсионерии, защото писах,че дъщеря му е в състава,освободил австралиеца,че винати е бил началник,и,че не крие сипатиите към управляващите.Ха сега пак ме изтрийте.

 15. 25
  в този ВСС | нерегистриран
  22
  -7

  Моралист до моралиста, майно льо!

  Лицемер до лицемера, майно льо!

  Гьотверен до гьотверена, майно льо!

  "Принципен" до "принципен", майно льо!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.