Зам.-председателят на Народното събрание Веселин Марешки е невинен за изнудване и заплахи

Зам.-председателят на Народното събрание Веселин Марешки е невинен за изнудване и заплахи
Зам.-председателят на парламента Веселин Марешки

Варненският окръжен съд оправда лидера на ПП "Воля" Веселин Марешки, който е и зам.-председател на Народното събрание, по обвиненията в изнудване и заплахи с унищожаване на имущество на наемател на заведение. Бизнесдамата Красимира Колева, която е подсъдима в същия процес, също бе призната за невинна.

Магистратите приключиха съдебното следствие по случая още в четвъртък, но присъдата на депутата бе прочетена в петък. Съдът отхвърли и гражданските искове предявени от Миланов. Единият беше в размер на 40 000 лева за претърпени неимуществени вреди и 14 830 лeва обезщетение за унищоженото и повредено имущество собственост на дружеството и възпрепятстване на търговската дейност на заведението. След като съдът се произнесе, близки на ищеца Асен Миланов - собственикът на заведението, който твърди, че е заплашван от Марешки, скандираха пред Съдебната палата "продажници", "оставка" и "мафия".

Случаят, заради който зам.-председателят на Народното събрание стана обвиняем, след което се отказа от депутатския си имунитет и се превърна в подсъдим, е отпреди 5 години. Наказателното дело срещу Веселин Марешки и Красимира Колева беше образувано във Варненски окръжен съд на 14 август 2015г. След отвод на два съдебни състава делото започна отначало на 26 януари 2018г., като за година и 10 месеца бяха проведени 17 заседания. "Майка ми от малък ме е възпитавала, че правдата и доброто винаги побеждават. Вярата ми в това беше малко разколебана при сблъсъка ми с прокурор Радева, но се радвам, че това, в което са ме възпитавали родителите ми – се оказа вярно", коментира решението на съда Марешки.

Според обвинението, в периода 9 октомври-16 ноември 2014 г. Веселин Марешки и бизнесдамата Красимира Колева се опитали да принудят Асен Миланов да им плаща наем за наетата от него пицария в размер на 10 000 лева, вместо на наемодателя Тони Димитров, с когото имал договорни отношения. Той пък от своя страна бил бивш съпруг на Колева.

Твърденията на прокуратурата са, че след като бизнесдамата не успяла да си върне собствеността по съдебен път, потърсила съдействие от  Марешки. След като Асен Миланов отказал да плаща наем на двамата подсъдими, те предприели ответни действия. Подавали жалби и инициирали проверки на законността на изградена външна конструкция, с която била увеличена площта на заведението, които довели до събарянето й. Впоследствие, след искане на Колева, било прекратено и електрозахранването в обекта. Тогава Миланов се обърнал за помощ към общинския съветник от Варна Костадин Костадинов. Наемателят на пицарията се надявал, че в качеството си на длъжностно лице Костадинов ще помогне за разрешаване на конфликта между него и Веселин Марешки.

Преди 5 години, защитавайки двете страни в спора, се стигнало до размяна на удари между лидера на партия "Воля" и общинския съветник от Варна. По този случай срещу Веселин Марешки беше повдигнато и обвинение за нанасяне на лека телесна повреда. Поради изтичане на абсолютната давност по отношение на това престъпление, през юни тази година Варненският окръжен съд прекрати частично наказателното производство.

Прокуратурата ще протестира решението на съда. "Ние съблюдаваме и уважаваме принципа за невинност, но сме уверени в нашата теза и ще се опитаме да устоим на втора инстанция", заявиха от държавното обвинение. 

Зам.-главният прокурор Ася Петрова участва във форум на Евроджъст в Хага

Предишна новина

ВАС отхвърли жалбата срещу промените в закона, отнасящи се до изоставените деца

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  До 3 | нерегистриран
  5
  -2

  Много пъти ли те късаха на конкурсите за прокуратурата?

 2. 5
  **************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 4
  Веско | нерегистриран
  1
  -12

  Браво на съдията,че не се поддал на натиска на улицата,а е решил делото според доказателствата! Има надежда!

 4. 3
  доколкото схващам, държавното обвинение пак е оплескало нещата | нерегистриран
  13
  -12

  ако прокурорите бяха адвокати, щяха да умрират от глад, вместо да купуват къщи и имения в испания и гърция

 5. 2
  Какво казва обществото ? | нерегистриран
  12
  -6

  Митинги , протести, затвор ще искат ли от улицата ?

 6. 1
  Айде бе, | нерегистриран
  29
  0

  чак пък невинен...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.