Всяко успокоение е вредно и ще ни върне крачки назад

Всяко успокоение е вредно и ще ни върне крачки назад
Главният прокурор Сотир Цацаров, снимка:архив

Премиерът Бойко Борисов: Докладът на ЕК е добра новина, но знаем, че не сме идеални

 

„Докладът на ЕК за България е добра новина, но ние, които винаги сме били критични, знаем, че не сме идеални и трябва да положим още допълнителни усилия“, това коментира и премиерът Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание.

 

Той изказа благодарност към институциите. „Изказвам включително и благодарност към Станишев, Тимерманс, Жан-Клод Юнкер и към всички, които направиха така, че да имаме добър доклад за България“, посочи той.

 

Премиерът изрази съжаление, че някои политически опоненти на ГЕРБ реагират все едно се е случило нещо лошо. „Те определиха решението на ЕК за отпадане на мониторинга и това било подарък за правителството. Казват България, не Борисов или правителството. Утре ще дойдат да управляват и ще имат държава, която не е под ударите на механизма“, допълни министър-председателят.

 

Той посочи, че новината е хубава за България, но въпреки това съжалява за отделянето ни в случая с Румъния. „Не е хубаво, защото трябва да вървим със съседите и Балканите заедно, за да има просперитет в този регион. Отпадането на механизма е нещо добро. Но това трябва да ни амбицира още повече все ден, всеки час да се борим за върховенството на закона, борбата с корупцията, контрабандната. Ние, които винаги сме били критични, знаем, че не сме идеални и трябва да положим още допълнителни усилия“, каза още Борисов.

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира изводите в последния доклад на Европейската комисия (ЕК) относно напредъка на България по Механизма за сътрудничество и оценка и препоръката в него Мониторингът върху държавата да отпадне.

"Отдавам падането на мониторинга на две неща - на реалистичната и обективна оценка на ЕК и на всичко онова, което бе направено от нас. Това е резултат на усилия, които са и отвън, и усилия, които са и отвътре. В крайна сметка получихме една доста обективна оценка. Вярно е, че този мониторингов доклад не радва всички, но тези, които мислят за България трябва да бъдат доволни от това. Усилията ни бяха оценени по достойнство", заяви главният прокурор Сотир Цацаров преди началото на редовната кръгла маса, която се провежда всяко тримесечие за мерките срещу контрабандата с цигари.

Цацаров сподели и мнението на премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Младен Маринов и външния министър Екатерина Захариева, че положителният доклад не бива да ни успокоява и че работата за задържането на доверието към България тепърва предстои. "Всяко успокоение, че едва ли не всичко е приключило – по отношение на съдебна реформа, противодействие на корупцията и т.н. Тоест ние сме приключили, докладът е позитивен, мониторингът е паднал или по-скоро е препоръчано неговото падане – можем да живеем спокойно – това е едно абсолютно лъжовно чувство. Ако живеем с това чувство, ще получим негативен резултат много скоро – от нашите граждани вътре в страната и от Европа", добави главният прокурор.

"Оттук нататък трябва да се направят нещата, които са отразени в самия доклад и които са ангажимент на правителството – измененията в Закона за съдебната власт, които касаят отмяна на задължението за деклариране на членството на магистрати и отмяната на чл. 230 от Закона за съдебната власт, който дава възможност за отстраняване. Казано по друг начин, приравняване към наказателно преследване на магистратите към всички български граждани, а не специален ред за тях. Всяко успокоение е вредно. То ще ни върне не крачка, а крачки назад", каза още Цацаров.

"Другото, което трябва да се направи и вече е направено е – питане до Венецианскта комисия – решение на Комисията, като документ и спазване на ангажиментите, които българското правителсво е поело. А те са – да се спазят препоръките на Венецианската комисия по оношение на отговорността на главния прокурор и "тримата големи", както ги наричаме, в съответствие с българската Конституция. С една дума – изменения в закона ще има, защото България е поела определени ангажименти и изпълнението им малко или много прозира като условие в текста на Мониторинговия доклад, но аз съм сигурен, че това ще бъде направено. И това е за добро. Не може да не се отбележат усилията на изпълнителната власт, на съдебната власт, како и че въпреки огромното политическо противодействие – това се случи – и то за доброто на България", каза главният прокурор.

И Теодора Точкова е удовлетворена от доклада на ЕК за напредъка на България

 

Главният съдебен инспектор Теодора Точкова от своя страна излезе с позиция по Доклада за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и оценка. Точкова посочва, че е удовлетворена от изводите в него и се радва, че институцията, която ръководи е спомогнала за добрите резултати на държавата ни.

 

„Като ръководител на една от институциите, отговорни за напредъка на България по МСП съм удовлетворена от оценката на ЕК, че са изпълнени препоръките и са постигнати шестте показателя по мониторинговия механизъм.  Убедено смятам, че действието на МСП за България ще бъде прекратено“, пише в позицията на Точкова.

 

„Радвам се, че това се дължи и на усилията на ИВСС, който успя в рамките на разширяващи се правомощия да запази баланса между отчетността и независимостта на магистратите. Успя обективно да проверява както професионалната дейност на представителите на съдебната власт, така и поведението им в обществото, за да отговори на обществените очаквания за постигане на правораздаване в разумен срок от подготвени и почтени магистрати“, пише още главният съдебен инспектор.

 

„Именно с цел укрепване капацитета на Инспектората при извършване на проверките за интегритет, както е отчетено в последния Доклад на Комисията по МСП, ИВСС е бенефициент по проект на ЕК, изпълняван в сътрудничество със Съвета на Европа, с финансовата подкрепа на СПСР. В основата на проекта е предоставяне на експертна помощ в насока повишаване на ефективността на проверките за интегритет на Инспектората до ниво на осъществяваните такива от инспекторатите в други държави членки на ЕС. Изпълнението на проекта е в същинската си фаза и цели обмен на опит и добри практики на съдебна инспекция.  Следването на най-високите стандарти за извършване на инспекционната дейност е сред приоритетите на Инспектората, като в тази насока е и скорошното приемане на институцията в Европейската мрежа на службите за извършване на инспекция в правосъдието“, завършва позицията си Точкова.

Нарушител с тротинетка пострада на столичен булевард

Предишна новина

Миню Стайков отива на съд и за злоупотреба с еврофондове

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.