Камарата на представителите прие резолюция за процедурата по импийчмънт на Тръм


Камарата на представителите на Съединените щати гласува в четвъртък в подкрепа на резолюцията, внесена дни по-рано от председателя Нанси Пелоси, която формализира следващата стъпка на разследването за импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Самата резолюция получи подкрепата на 232 представители от Конгреса срещу 196, които гласуваха против нея. Нито един републикански представител не гласува в подкрепа на резолюцията, докато двама демократи възразиха срещу нея. Чрез приемането на тази резолюцията няма да започне официалната процедура по импийчмънт, но ще доведе до създаване на механизъм, благодарение на който ще могат да бъдат изготвени отделните членове и стъпки по въпроса на импийчмънт от разследващите органи на Камара на представителите.
 
Тръмп е обвинен, че се е опитал да окаже натиск върху Украйна за разследване на необосновани претенции за корупция срещу политическия му съперник Джо Байдън и неговия син, който е работил с украинска газова компания. 
 
Приетият в четвъртък документ ще позволи на разследващите от Камарата да продължат напред с по-публичен етап на разследването, упълномощавайки Комисията за разузнаване към Конгреса да "насрочи открито изслушване или изслушвания", което означава, че за разлика от досега, показанията на свидетелите няма да се провеждат зад затворени врати.
 
Одобрената резолюция разрешава публикуването на преписи от интервюта, взети при затворени врати, от Комисията за разузнаване на Конгреса и установява как комисията ще премине към публични изслушвания. Тя също така позволява на Доналд Тръмп и неговите адвокати да участват в процедурата, след като разследването за импийчмънт премине към Комисията за правосъдие на Камарата на представителите.
 
Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп веднага разкритикува в Туитър гласуваната от Конгреса резолюция за процедурата по импийчмънт, определяйки я като "най-големия лов на вещици" в историята на страната.
 
Прессекретарят на Белия дом Стефани Гришам заяви, че демократите са приели тази резолюция въпреки факта, че те знаят, че президентът не е направил "нищо лошо". "Нанси Пелоси и непоколебимата мания на демократите по тази нелегитимна процедура на импийчмънт не вреди на президента Тръмп", заяви Гришам. "С днешното гласуване, говорителят Пелоси и демократите не направиха нищо повече, освен да включат неприемливи нарушения в правилата на Камарата на представителите", добави прессекретарят на Белия дом. Гришам също так обвини демократите, че се опитват да "постановят присъда", без да дадат възможност на администрацията на Тръмп да "организира защита".
 

ВАС потвърди назначенията в Гражданска колегия на ВКС

Предишна новина

Скица за имот се вади вече за 5 минути

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.