Русия закри водеща правозащитна организация


Руското обществено правозащитно движение "За правата на човек" бе закрито с решение на Върховния съд на страната, предаде Би Би Си. Искът за закриване на движението с лидер Лев Пономарьов бе подаден от министерството на правосъдието в средата на октомври. "Да се ликвидира руското обществено движение за защита правата на човека "За правата на човек", структурите му, да се изключат сведенията за тях от Единния регистър на юридическите лица", се казва в решението на съда.
 
Пономарьов заяви, че движението няма да прекрати своята работа. "Разбира се, ние ще продължим своята работа. Ще запазим основното ядро. Работата ще продължи както в Москва, така и в цяла Русия", посочи той. Решението на съда ще бъде обжалвано, включително в Европейския съд по правата на човека.
 
В иска на министерството се казва, че Главната прокуратура на Русия през декември м.г. е започнала проверка на организацията, но в посочения срок движението не е предоставило необходимите документи. По този начин правосъдното ведомство е заключило, че "движението осъществява уставна дейност с груби нарушения на законодателството на Русия и положенията на своя устав". 
 

Дойде времето, в което начело на прокуратурата трябва да застане прокурор

Предишна новина

Оспорван закон за контрол върху интернет влезе в сила в Русия

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.