Две съдилища в Пловдив издадоха исторически бележник за 140-годишния си юбилей

Две съдилища в Пловдив издадоха исторически бележник за 140-годишния си юбилей

Юбилеен бележник, посветен на 140-годишнината от основаването на Окръжния и Районния съд в Пловдив, беше представен пред журналисти, предаде TrafficNews.bg.

Идея за издаването на бележника е на съдии и служители на двете съдилища и включва исторически данни за устройството на съдебната власт и създаването на съдилищата в Източна Румелия след приемане на Органическия устав на Източна Румелия през 1879 г. В изданието има информация за личности и събития, оставили трайна следа в историята на България. Бележникът е издаден от Районния и Окръжния съд в Пловдив със съдействието на Регионалния исторически музей – Пловдив, откъдето са предоставени историческите данни и част от снимките.

Окръжният и Районният съд в Пловдив организираха поредица от събития, с които отбелязаха 140-годишнината от основаването си. В Съдебната палата бе поставен барелеф на политика, станал известен като спасителя на българските евреи - Димитър Пешев, работил като съдия в града. Със съдействието на Търговската гимназия бе организирана Борса за съдебни служители, на която бяха представени професиите съдебен секретар, деловодител, архивар и призовкар. Журналисти и студенти участваха в импровизиран съдебен процес по действителен казус. За работещите в Съдебната палата бе отслужен водосвет с молитва за здраве.

По повод 140-годишния юбилей съдилищата в Пловдив получиха десетки поздравителни адреси от представители на съдебната, законодателната и изпълнителната власт от цялата страна.

Уредбата за пенсиониране на полските магистрати нарушава принципите за независимост и несменяемост

Предишна новина

ВКС възрази срещу промените в ЗСВ за кариерните бонуси на кадровиците

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.