Главният прокурор на Нюрнберг вижда напредък по отношение на условията в затворите у нас

Главният прокурор на Нюрнберг вижда напредък по отношение на условията в затворите у нас
Главният прокурор на Нюрнберг Лотар Шмит и правосъдният министър Данаил Кирилов, снимки: МП

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов се срещна с главния прокурор на Главна прокуратура Нюрнберг Лотар Шмит, съобщиха от правосъдното ведомство.

Министър Кирилов е запознал госта с одобрените, на 14-та сесия на Постоянната междуправителствена комисия "България-Бавария", предложения за сътрудничество през октомври т.г. Сред тях са: обмяна на опит във връзка с рамковото решение за прилагане на принципа за взаимно признаване към съдебни решения по наказателни дела, с които се налагат наказания лишаване от свобода; подписване на Споразумение за сътрудничество между Софийски градски съд и Областен съд Мюнхен I в Свободна държава Бавария; взаимен обмен на експерти и сътрудничество в областта на обучението и подбора на персонал в системата на изпълнение на наказанията и на практики по третирането, обучението трудовата ангажираност на лишени от свобода между затворите в България и Бавария.

Акцент в разговорите е било и е предвиденото изграждане у нас на нов учебен център за обучение на персонала в пенитенциарната система и нов затвор по Програма "Правосъдие" на Норвежкия финансов механизъм, чиито програмен оператор е Министерството на правосъдието. В тази връзка министър Кирилов е заявил, че България ще използва опита, който има Бавария при изграждането на затворни съоръжения в други страни от Балканския регион.

По думите на Лотар Шмит в последните години у нас се забелязва съществен напредък по отношение на условията в местата за лишаване на свобода. По отношение на международното правно сътрудничество и по-конкретно производствата по екстрадиция и трансфер на осъдени лица е било отчетено доброто сътрудничество между двете страни.

Дискутирана е и била и добрата практика на обмен на лектори при обучението на магистрати между Националния институт по правосъдието и Министерството на правосъдието на Свободната държава Бавария.

Главният прокурор на Нюрнберг е изразил увереност, че България и Бавария могат да постигнат добри резултати в противодействието на трафика на хора в контекста на предстоящия във Варна семинар по темата утре, в който той ще вземе участие. "Радвам се, че сътрудничеството ни продължава и дава резултати", отбелязал е Лотар Шмит.

По време на срещата, на която е присъствал още и д-р Хелмут Палдер, бивш ръководен министерски съветник в баварското Министерство на правосъдието, Н.Пр. Кристоф Айххорн, посланик на Федерална република Германия и Богдан Мирчев - представител на фондация "Ханс Зайдел", баварската страна е изразила подкрепа за предприетите и продължаващи реформи у нас в съдебната система и местата за лишаване от свобода.

Започва процедура за избор на нов председател на КПКОНПИ

Предишна новина

Испанци протестират за промени в наказването след спорно дело за изнасилване

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.