Испанци протестират за промени в наказването след спорно дело за изнасилване

Испанци протестират за промени в наказването след спорно дело за изнасилване
Протестите на феминистките организации от понеделник, снимка: Reuters/Sergio Perez

От понеделик, 4 ноември, феминистки организации, които през последните години добиват все повече популярност и последователи сред испанското общество, инициираха поредните протести в Испания. Този път искането е за промени в Наказателния кодекс, а причината е решение на Върховния съд на Барселона от миналата седмица, с което той отхвърля обвинението на петима мъже за участие в групово изнасилване на тийнейджърка, тъй като тя е била пияна и не е могла да се съгласи или да се противопостави на сношението, предадоха от EuroNews.

Съгласно испанското законодателство изнасилването се приема, че има само при упражняване на сила или сплашване, като доказателствената тежест за наличието на тези факти се пада изцяло на пострадалото лице.

Върховният съд на Барселона приема, че петимата мъже вместо това са виновни за по-лекото обвинение в сексуално посегателство и ги осъди на 10 до 12 години затвор. Съдиите считат, че момичето е било в пияно състояние и в безсъзнание и не се е съпротивлявало, а мъжете не са проявявали жестокост. В решението се посочва, че онеправданото състояние на 14-годишната жертва означава, че тя не е била способна нито "да се съгласи, нито да се противопостави на сексуалните отношения" и следователно прекомерната сила не е била приложена.

Гражданите стартират петиция, адресирана до Министерството на правосъдието, Върховния съд и Сената, с искане Наказателният кодекс да бъде променен, така че изнасилването да бъде определено като "сексуална връзка без съгласие", само за три дни събра над 300 000 подписа.

Публичният протест накара правителството на социалистите да преразгледа Наказателния кодекс и по-специално законите, свързани със сексуалното насилие и посегателство - последният от които е испански еквивалент на изнасилване.

Кметът на Барселона Ада Колау се включи в социалните медии, за да изрази гнева си от присъдата, като заяви, че това е "възмутително" и е резултат от патриархална съдебна система. "Не съм съдия и не знам колко години затвор заслужават, но това, което знам, е, че това не е злоупотреба, а изнасилване!", пише тя в Twitter.

Главният прокурор на Нюрнберг вижда напредък по отношение на условията в затворите у нас

Предишна новина

Окръжен съд – Варна прие десет нови стажант-юристи

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.