Три са версиите за смъртта на матроса от Бургас в барокамера

Три са версиите за смъртта на матроса от Бургас в барокамера

Военноокръжната прокуратура в Сливен работи по три версии за смъртта на младши водолаз във военно формирование 34 590— Бургас, съобщиха от държавното обвинение.

36-годишният матрос Спас Пенчев почина в сряда около 11.45 часа по време на имитационни спускания в барокамерата на Военноморската болница във Варна. B хода на разследването ще се проверяват версиите за техническа неизправност на барокамерата; заболявания на починалия, които не позволяват участие в такова изследване; нарушения, допуснати от екипа, провеждащ изследването при експлоатация на барокамерата и при предварителната подготовка на участниците.

От държавното обвинение уточниха, че незабавно след настъпване на инцидента, местопроизшествието е посетено от оперативно-разследваща група при Военната прокуратура във Варна и военен прокурор от Сливен. Извършен е оглед на барокамерата и на починалия в присъствието на съдебен лекар. Разпитани са в качеството на свидетели трима военнослужещи от военно формирование 34 590 - Бургас, които са участвали по време на имитационното спускане в барокамерата заедно с матрос Пенчев.

Проведен е разпит на лекаря - началник на отделение по хипербарна и морска медицина и на оператора на хипербарна камера, които са извършвали имитационните спускания. Барокамерата е запечатана, като към материалите по делото са приобщени всички документи, касаещи техническото състояние и калибровката на барокамерата и медицинските изследвания на матрос Пенчев.

Назначена е и тройна съдебно-медицинска експертиза на лекари от болница "Св. Ана" – Варна. Назначено е хистологическо изследване на тъканите – за установяване на непосредствената причина за смъртта. Предстои назначаването на комплексна техническа експертиза относно състоянието на барокамерата, разпит на други свидетели, имащи отношение към инцидента, прилагане на всички медицински документи относно профилактичните прегледи на починалия военнослужещ, прилагане на всички заповеди, протоколи и др. документи относно основанията, начина на провеждане и организацията по извършване на имитационните спускания.

Иван Гешев беше избран законно, прозрачно и публично

Предишна новина

Радослав Димов встъпи като апелативен прокурор на София

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.