Президентът върна на ВСС избора на Иван Гешев за главен прокурор

Президентът върна на ВСС избора на Иван Гешев за главен прокурор

Иван Гешев: Благодаря на Президента, че спази Конституцията
 
Благодаря на Президента, че спази Конституцията и се произнесе в разумен срок. Процедурата продължава. Това каза избраният за главен прокурор Иван Гешев пред "24 часа" след като Румен Радев заяви, че няма да подпише указа за назначаването му. 

Президентът Румен Радев върна на Висшия съдебен съвет (ВСС) избора на Иван Гешев за главен прокурор. Това стана ясно от изявление на държавния глава, в което той обяви мотивите си да не подпише указ за назначаването на "обвинител №1".

Ето и пълния текст на изявлението на президента:

Добър ден на всички представители на медиите,

Благодаря Ви, че се отзовахте по този важен повод – избора на главен прокурор.

Конституцията възлага на главния прокурор функции, които имат ключово значение за правосъдието, призвано да постига справедливост. Затова и изборът на главен прокурор засяга всеки български гражданин и изисква да бъдат разсеяни всякакви съмнения дали назначеният на тази длъжност ще защитава обществения интерес, правата на гражданите и върховенството на закона.

Конституцията не ме задължава да мотивирам указа, с който назначавам или връщам на ВСС предложения от него кандидат. Независимо от това реших да се обърна към вас и най-вече към членовете на ВСС, които избират главния прокурор.

И преди съм заявявал, че очаквам истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор. Издигането на един единствен кандидат не само я лиши от състезателност, но и отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор – така необходими за неговата нелека и отговорна мисия. Още повече - белег на демократичната държава е наличието на алтернативи при заемането на висши държавни длъжности.

Подходът за издигането на единствен кандидат бе подкрепен на практика и от изпълнителната власт, която в лицето на министъра на правосъдието отказа да посочи втори кандидат и така доведе до пълната липса на алтернатива.

Обществото ни е особено чувствително към съдебната власт като отговорна за справедливостта и затова бъдещият главен прокурор трябва да се ползва с високо обществено доверие. Негов израз са становища от изчерпателно изброени в Закона за съдебната власт субекти - неправителствени организации, професионални организации на магистрати, висши училища и научни организации - т.е. от гражданското общество. Само такива становища подлежат на публикуване на сайта на ВСС. Въпреки това ясно законово положение, бяха публикувани множество становища от държавни институции, включително от изпълнителната власт, като МВР, ДАНС, ГДБОП. Така в разрез със закона превес над мнението на обществените организации взе масираната служебна институционална подкрепа.

Изборът на главен прокурор е акт с висока обществена значимост и начинът на неговото провеждане трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения. С тези съображения упражнявам правото си по Конституцията и връщам на ВСС предложението за назначаване на г-н Иван Гешев за главен прокурор на Република България.

По закон Пленумът на ВСС има право да прегласува кандидатурата на Иван Гешев, който бе избран с 20 срещу 4 гласа от членовете на кадровия орган. Ако кандидатурата на Гешев отново получи подкрепата на поне 17 от кадровиците, държавният глава е длъжен да издаде указ за утвърждаването на главния прокурор.

Още по темата

Радослав Димов встъпи като апелативен прокурор на София

Предишна новина

Десетки родители са заплашени от глоба заради отказ да имунизират децата си

Следваща новина

Коментари

37 Коментара

 1. 40
  Сталкер | нерегистриран
  7
  -2

  Спешъл, що ми изглеждаш ти като обидения Ахилесос?

 2. 39
  Спец | нерегистриран
  5
  -17

  "Не тъгувай мъко моя, мъко ненагледна".

  Съвсем се смахна горкият пРезидент от злоба и безсилие!

  То не бе плюене по държавата и институциите, то не бе вето, то не бе чудо!

  Помислете за себе си г-н пРезидент! Злобата влошава здравето!

  И се дръжте малко по-мъжки,а не като някоя обидена дама,на която никой не обръща внимание...

 3. 38
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 37
  | нерегистриран
  17
  -2

  Само се питам аконе успее в коя дупка ще се скрият всички дето под строй писаха декларации за подкрепа. В коя нормална държава някой ще се интересува от мнението на БОП, Данс и прочие за качествата на кандидата за главен прокурор. Само в МутроБългария може да стане. А подкрепата от БАН беше черешата на тортата. Некви не влизали в съдебна зала, нямащи понятие от съдебната система седнали да пишат декларации за подкрепа. Трагикомедия. Ало Ваньо, ти ли си го избра?

 5. 36
  | нерегистриран
  15
  -3

  С тези институционални, комсомолски и извънгалактически подкрепи манджата се пресоли, та чак загорча:).Канонизираха го в единия лагер, разпнаха го в другия.Не помня за друг кандидат да е имало даже фоклор. Българинът не вярва даже и на очите си:)Три пъти мери поне, един път режи, е казал също така.Няма драма във ветото.

 6. 35
  .... | нерегистриран
  6
  -18

  Така наречения президент за пореден път доказа,че при военните сивото вещество е в дефицит! Слушайки му фалцета,същия все повече ми прилича на плевнелиев - безличеен и сив.

  Относно Гешев,нека зложелателите си запазят фанфарите за след седем години! Гешев е редшвно избран главен прокурор,редно е ВСС да прегласува избора му и да встъпва в длъжност.

  Така че,без овации!

  Който се смее последен,се смее най-добре!

 7. 34
  КОЙ отива в затвора? | нерегистриран
  10
  -5

  ВКП разпореди на Специализираната прокуратура да извъши проверка по сигнал на БОЕЦ за извършени от Иван Стоименов Гешев престъпления срещу правосъдието! Това написа във Фейсбук лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев. Ето какво още съобщава той:

  ИВСС отговори и не отрича данните, които сме представили!

  ТОВА Е МНОГО ВАЖНО! В момента срещу Гешев има образувана проверка в СП за престъпления срещу правосъдието, което означава, че той не отговаря на изискванията на ЗСВ, като кандидат за главен прокурор!  От публикуваните от БОЕЦ документи, както и от огласените от Биволъ записи става ясно изключително циничният начин по който Гешев води пазарлъци с обвиняемите по мегаделото „НЕДОСЕГАЕМИТЕ“, както и неправомерните му действия по раделяне на делото с цел избягване на ефективни присъди за част от обвиняемите! Гешев извършва и още едно тежко престъпление в хода на делото, като осуетява наказателното преследване срещу Камелия Господинова и още един от групата привлечена първоначално, за което той се споразумява с тартора на ОПГ-то (ясно се чува в записите) те да бъдат „извадени“! От официалният отговор на ИВСС е видно, че точно това се е случило. Срещу тези лица няма внесени обвинителни актове, нито сключени споразумения. В същото време са привлечени, като обвиняеми!  Чл. 288. Раздел – „ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ ПРАВОСЪДИЕТО” от Наказателни кодекс гласи: „Орган на властта, който пропусне да изпълни своевременно длъжностите, които му налага службата относно наказателно преследване, или по друг начин осуети такова преследване с цел да избави другиго от наказание, което му се следва по закон, се наказва с лишаване от свобода до три години и с лишаване от правото по чл. 37, точка 6.”  КАКВО се е случило с тях тогава и на каква цена? Всички тези детайли са описани във внесеният от нас сигнал. До дни ще внесем и допълнителна информация и данни, като ще изискваме от прокуратурата да привлече и разпита, в качеството им свидетели по образуваната проверка Ваня Несторова, наблюващ прокурор по онова времена делото от ВКП и Тошко Тодоров – бивш шеф от НАП в ресорният отдел за финансови престъпления.

 8. 33
  ГейШеф | нерегистриран
  20
  -6
  До коментар #31 от "Д.П. ( 10 ) | нерегистриран":
  Гешев е РАДОСТ :))))

  Гешев е РАДОСТ :))))

  Гешев е РАДОСТ :))))

  Гешев е РАДОСТ :))))

  Уважаема редакция не трийте, ще подразните 10  Гешев е хубост, Гешев е радост,

  Гешев носи ни медена сладост.

  Сутрин от вкъщи надъхан излиза,

  лоши кметици праща в пандиза.

  Обедно Вазов си Гешев чете,

  привечер - Йовков. Добро е дете!

  Гешев е много харесван от всички -

  шофьори, чистачки, агитки и птички.

  Гешев е готин и без конкуренция!

  Не, наистина е без конкуренция!

  Гешев лошите бие наред.

  Списък си има и хич не е лек.

  Намери ли Гешев свободна минута

  дава кафеви blitz интервюта.

  Няма за Гешев дори миг покой -

  такъв е животът на всеки герой.

  Гешев е лъч, гръм, провидение!

  На обществото ни е отражение.

  Творение наше е той, разберете.

  Не ви ли харесва - не спете, а бдете!

 9. 32
  ПРЪСТОВЕТЕ | нерегистриран
  18
  -5

  Цацаров е радост

 10. 31
  Д.П. ( 10 ) | нерегистриран
  18
  -4

  Гешев е РАДОСТ :))))

  Гешев е РАДОСТ :))))

  Гешев е РАДОСТ :))))

  Гешев е РАДОСТ :))))

  Уважаема редакция не трийте, ще подразните 10

 11. 29
  Истина | нерегистриран
  37
  -12

  В интерес на истината, населението в мнозинство споделя позицията на президента. То се чува навсякъде, по улиците, съдилищата, на работните места.

 12. 28
  ************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 26
  ************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 24
  рекордьор по налагане на вето ... | нерегистриран
  15
  -44

  Правният съвет към президента на Републиката за пореден път показва изключително слаби познания по основни правни принципи и върховенството на правото. Президентското вето и връщането избора на Висшия съдебен съвет не може да е самоцел и да търси противопоставяне на всяка цена. Това важно президентско правомощие на обединителя на нацията трябва да бъде разумно преценен и правно добре мотивиран коректив ... Или пък....

 15. 23
  му | нерегистриран
  12
  -32

  "лесно" е да не се уважи чужд избор, когато неговите са безконтролни и без съзтезание

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.