Президентът има право да върне избора на Иван Гешев, дали споделям мотивите е отделен въпрос

Президентът има право да върне избора на Иван Гешев, дали споделям мотивите е отделен въпрос
Главният прокурор Сотир Цацаров и избраният за негов приемник Иван Гешев, снимка:Канал 3

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира решението на президента Румен Радев да не подпише указа за назначаването на Иван Гешев за негов приемник. Цацаров посочи, че държавният глава е изпълнил възможността, дадена му от Конституцията. "Президентът просто изпълни Конституцията. Конституцията дава правото както да подпише указ, така и да върне кандидатурата. В случая той се възползва от едно от конституционните си правомощия. Аз мога да коментирам мотивите като юрист, като гражданин, но не е редно да ги коментирам с оглед на това, че към момента съм действащ главен прокурор. Коментирам ги така: Президентът има право да върне, дори без мотиви, в конкретния случай ние чухме изложени мотиви, дали ги споделям или не - е съвсем отделен въпрос", коментира Цацаров от парламента, където той се намира заедно с избрания от ВСС за следващ "обвинител №1" Иван Гешев за среща с Венецианската комисия.

Главният прокурор припомни, че ВСС може да се произнесе повторно по кандидатурата веднага след публикуването на отказа на президента в Държавен вестник.

Иван Гешев от своя страна заяви: "Благодаря на президента, защото спази Конституцията и се произнесе в обозрим срок, както казва. Благодаря и на професионалната общност на прокурорите и следователите, която явно седи зад мене при този избор, защото този избор е чисто професионален, а не политически. И на последно място мога да кажа, че благодаря на целия ВСС - тези, които гласуваха за мен на изслушването, и тези, които бяха против мен, защото се проведе една открита, прозрачна, публична процедура при спазване на законовите изисквания. Процедурата продължава. Надявам се, че ВСС ще продължи по този начин - със спазване на закона и провеждане на открита и публична процедура".

И държавният глава Румен Радев направи коментар относно отказа си да подпише указа за назначаването на Гешев. "България ще започне да просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите. Мойте действия и мотиви са изцяло в правомощията на моята институция. Оценката за професионалните и етични качества на кандидатите и техният избор са изцяло правомощие на Висшия съдебен съвет. Негова е и отговорността пред обществото. Нека не спекулираме, нито искаме да влияем с прогнозни действия", заяви президентът Румен Радев, който се намира в харманлийското село Славяново. "На ход сега е ВСС", каза Радев в отговор на въпрос дали, ако кадровият орган отново гласува за Иван Гешев, президентът ще се обърне към Конституционния съд.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков също коментира решението на държавния глава от Варна, където той е гост на Национална научна конференция "Правото и бизнесът в съвременното общество", организирана от Икономическия университет в града. "По същия начин президентът използва своето конституционно правомощие и върна моя избор преди две години. Чест прави на президента, че го направи в разумен срок. Оттук нататък предстои ново прегласуване. Ако не събере 17 гласа, тогава се прекратява процедурата и започва нова", заяви Чолаков.

В отговор на изявлението на Радев от четвъртък, с което той уведоми публично за отказа си да подпише указа, вътрешният министър Младен Маринов пък посочи, че не намира нищо нередно в това представители на МВР да изказват подкрепата си към кандидата за главен прокурор. "По отношение на подкрепата, която структури на МВР изразиха към господин Иван Гешев, мисля, че няма нищо по-естествено от това хората, които работят ежедневно с прокуратурата и конкретно с Иван Гешев, да го подкрепят и мисля, че това не е престъпление, дори не е и противоправно. Така че всеки, който е преценил, че иска да изрази своята подкрепа, както и тези, които изразяват своя протест, имат право да го направят".

"Аз не мога да се меся в дейността на ВСС по отношение на това кой и къде ще го публикува. Аз говоря за подкрепата, която са дали структурите на МВР и мисля, че тя е продиктувана именно от това, че те ежедневно работят с тези хора и най-добре са убедени в качествата на господин Гешев", допълни Маринов.

Евродепутатите подкрепиха отпадане на мониторинга за България и Румъния

Предишна новина

Паметник на културата е новият дом на Административния съд във Велико Търново

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  | нерегистриран
  10
  -3

  А, ако обществото, вкл. И колегиалната общност, не споделя становището на ВСС, без да спекулираме, какво се очаква ?

  А, ако това случва много често и по много други поводи ?

  А, ако само и единствено членовете на ВСС си се харесват, а останалите, засегнати от дейността им не само, че не ги харесват, а и са отвратени от зле прикрития им мързел, комформизъм и некомпетентност ?

  Мисля, че единственият изход е: Оставка на ВСС !

  И не ми говорете, че това руши държавността !

  В случая именно ВСС руши държавността !

 2. 4
  | нерегистриран
  13
  -3

  Цензура и страх от чума по свинете, това сте вие в т.н. Правен свят

 3. 3
  Явно | нерегистриран
  8
  -2

  всички са доволни...

 4. 2
  ******** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 1
  Хубаво е да знаем кой има право и кой не | нерегистриран
  7
  -3

  От две хилядолетия това е функция на съда, в България е правомощие на прокурор

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.