Председателят на ВКС ще решава да получи ли бонус колегата му от АСНС за дейността си

Председателят на ВКС ще решава да получи ли бонус колегата му от АСНС за дейността си

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) ще бъде ангажиран със задачата да прецени дали ръководителят на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) заслужава да получи "бонус" за дейността си, каквато възможност е разписана в чл. 233 от Закона за съдебната власт (ЗСВ). Работата на ръководителя на Специализирания наказателен съд (СНС) пък ще бъде оценявана от председателя на АСНС. Това става ясно от Проект на Правила за индивидуална оценка на резултатите от дейността на съдиите и съдебните служители в Специализирания наказателен съд и в Апелативния специализиран наказателен съд за определяне и изплащане на допълнителни възнаграждения, който ще бъде обсъден от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) във вторник.

"Допълнителното възнаграждение на съдиите и съдебните служители се определя пропорционално на реално отработеното време, включително времето на ползване на платения годишен отпуск, като се изключва времето, през което същите са ползвали неплатен отпуск или отпуск за временна нетрудоспособност над 15 работни дни през оценявания период", пише в проекта.

Съдиите от двата специализирани органа пък ще бъдат оценявани по общо осем критерия от помощни комисии, съставени от магистрати от съда. Те ще бъдат избирани от Общото събрание на всеки от органите. Максималният брой точки, които може да получи всеки съдия е 80, а за председателите – 90. Всеки от критериите ще носи по 10 точки на съдия, като при общ сбор от 15 до 30 точки се изплаща една трета от определеното допълнително възнаграждение, от 31 до 50 точки – две трети. От 51 до 80 точки съдиите ще получават пълния размер на допълнителните възнаграждения.

В чл. 233 ал. 6 от ЗСВ е записано, че: "Съдиите в апелативния специализиран наказателен съд, в специализирания наказателен съд, прокурорите в апелативна специализирана прокуратура, в специализирана прокуратура и следователите в следствения отдел на специализираната прокуратура получават допълнително възнаграждение в размер, определен по утвърдени от съответната колегия на Висшия съдебен съвет правила за индивидуална оценка на резултатите от дейността, но не повече от 6 основни месечни възнаграждения годишно".

Според проекта, критериите, по които ще се решава дали даден магистрат да получи допълнително възнаграждение и в какъв размер да е то ще са брой разпределени, разгледани и решени дела на съдията като докладчик и като член на състава, като неговите ще се преценяват спрямо общия брой дела в съответния съд, брой и продължителност на съдебните заседания по делата, по които е докладчик и член на състава, брой обвиняеми/подсъдими и брой на съответните им обвинения по делата, спазване на процесуалните срокове, качество на правораздавателната дейност, цялостен принос на съдията към дейността на съда през оценявания период и участието му в допълнителни дейности във връзка с функционирането на съдебната власт, спазване на Етичния кодекс, резултати от проверки на по-горни по степен съдилища и ИВСС.

"Бонуси" няма да имат възможност да получават съдиите, срещу които се водят наказателни производства (до приключване на делото) или имат влезли в сила присъди – "лишаване от свобода" за умишлени престъпления, дисциплинарно наказаните; подалите оставка при образувана дисциплинарно производство с предложение за уволнение.

Още по темата

Съдът задължи Столична община да осигури пряк достъп до информация за чистотата на въздуха

Предишна новина

Платформата за електронни обществени поръчки стартира от януари 2020 година

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Бонус до бонуса | нерегистриран
  1
  -1

  Както се казва "бонус до бонуса" , юнак до юнака.С една проста подсъдност не могат да се справят , ама за бонуси са се наредили на опашка.

 2. 2
  Копърков | нерегистриран
  2
  -3

  Бих предложил да не му се дава бонус. Спомням си, че се издъни там с някаква мярка на Иванчева, така че не му се полага. Надявам се Лозан да ме послуша.

 3. 1
  | нерегистриран
  11
  -1

  Давай,да върви !

  Става от сложно, по-сложно, формализирано, абе, кипи безсмислен труд !

  Абсурди, без смисъл и без съдържание !

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.