Христо Христов поема ръководството на Окръжната прокуратура-Велико Търново

Христо Христов поема ръководството на Окръжната прокуратура-Велико Търново
Новият окръжен прокурор на Велико Търново Христо Христов, снимка:ПРБ

Новият окръжен прокурор на Велико Търново се казва Христо Христов. Това реши Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Към настоящия момент той е зам.-окръжен прокурор и зам.-административен ръководител на обвинението.

Негов опонент в процедурата бе редовият магистрат в същата прокуратура Мирослав Овчаров, който и пръв се представи пред съдебните кадровици. "Преди всичко бих искал да посоча, че личната ми мотивация да кандидатствам за позицията е фактът, че целият ми стаж е минал във великотърновската област, както и убеждението ми, че мога да допринеса за развитието на Окръжната прокуратура", заяви прокурор Овчаров.

Като положителни тенденции той посочи голямото натоварване на обвинението, което обаче работи с голямо ниво на "качество и бързина" по делата. "Основната ни цел ще е надграждане на постигнатите резултати. На фона на намаляването на преписките се запазва делът на решените досъдебни производства и преписки при устойчиво малък брой на върнатите дела и оправдателните присъди", посочи прокурор Овчаров.

Акцент той постави на сериозния кадрови дефицит в обвинението, както и материалните проблеми, което по-думите му създава проблеми основно от организационен характер. Евгени Диков, който е председател на Комисията "Управление на собствеността", обърна внимание на поставения от кандидата проблем със сградния фонд и попита как вижда решение и дали е възможно преместване на част от обвинителите в помещения в друга сграда. "Надстрояването на съществуваща сграда е нелек процес, но във Велико Търново имаме позитивна практика в тази насока – със съда. Създадоха се помещения, в които към момента е настанен Апелативният съд. Мисля, че по същия ред и в тясно взаимодействие със съдилищата и прокуратурите в района, то проблемът лесно може да бъде решен. И трите прокурорски инстанции са заинтересувани от този въпрос. Понастоящем нашият сграден фонд освен, че е оскъден е и  разпределен в четири сгради. Преместването на колеги в пета сграда ще затрудни поддръжката и комуникацията. Генералното решение е свързано с надстрояване, колкото и да е трудно, като става дума за сума до 850 хил. лв.", отговори прокурор Овчаров.

Третият непосредствен проблем в ОП-Велико Търново е високият брой прекратени или забавени разследвания. Според кандидата мерките са – периодичен контрол, чрез ежеседмични справки, които да се докладват на наблюдаващите прокурори, както и да се изисква приоритет на работа по забавените разследвания. "Трябва много внимателно административното ръководство да провери хронологията на тези дела и да бъдат взети съответните организационни и дисциплинарни мерки", посочи кандидатът, като допълни, че заради забавяне в голяма степен на експертизите и пропуски в работата на разследващите, се налага и удължаване на сроковете.

Христо Христов, заместник на административния ръководител на Окръжна прокуратура – Велико Търново се представи втори пред Прокурорската колегия.

"Притежавам необходимия професионален и управленски опит, последователно съм преминал от следовател в прокурор в районна прокуратура, окръжна прокуратура и към момента съм зам.-окръжен прокурор. Имам необходимите наблюдения върху системата, както и управленския опит", посочи вторият кандидат.

По думите му работата в ОП-Велико Търново върви нормално и без съществени проблеми. "Предходният административен ръководите е създал добра организация на работа. Тези практики трябва да се надградят. Прокурорите, следователите и служителите са добре подготвени и изпълняват срочно и съвестно дейностите си", каза още прокурор Христов.

Той също изтъкна проблема с кадрите и материалната база. "Проблемът с кадровата необезпеченост води до някои трудности. Към настоящия момент са заети 10 щата, като единият от колегите е в болничен, а другият е командирован", посочи кандидатът.

И прокурор Христов заяви, че има нужда от подобряване на дейността на разследващите органи и за скъсяване на срока по някои досъдебни производства. Той препоръчва още и работни съвещания и съвместни екипи по разследвания с фактическа и правна сложност и по дела с обществен интерес. И вторият кандидат също коментира алтернативата за извеждане на районната прокуратура в друга сграда. "Разстоянието между едната и другата сграда е над 1 км. Като вариант - Районната прокуратура да се премести – не е удачен, тъй като тя има повече работа от Окръжната прокуратура", посочи прокурор Христов.

По отношение на графиците за дежурствата, временният ръководител на обвинението посочи, че въпреки създалото се леко напрежение по въпроса сред магистратите, те все пак успяват да се разберат помежду си.

Йордан Стоев пръв взе думата за коментар и посочи, че не познава нито един от двамата кандидати, като поясни, че ще подкрепи Мирослав Овчаров. Стоев изтъкна, че е впечатлен от концепцията и представянето на кандидата, че познава проблемите на района, има визия и знания за преодоляването им, а освен това има и докторска степен по право.

Гергана Мутафова пък изказа обратната теза и заяви, че ще подкрепи втория кандидат. "Прокурор Христов излага стегнато, ясно и точно какви са проблемите и какво си набелязва като цели. Това не ме учудва, защото той от близо 7 години вече е зам.-окръжен прокурор. Той е човек, който има много добри познания по отношение на прокурорската работа, но е и много деен", каза Мутафова.

"И двамата кандидати са с висока квалификация и са много добри прокурори. И двамата имат допълнителни квалификация, така че сме изправени пред един труден избор. Моето предпочитание е за заместника на административния ръководител Христо Христов. Той досега е участвал в екип, който изключително добре се е справял с ръководството на Окръжната прокуратура. Освен това той показа далеч по-добро познаване на реалните проблеми на обвинението", каза и главният прокурор Сотир Цацаров.

А гласуването показа – 2 гласа "за" Мирослав Овчаров и 9 в подкрепа на Христо Христов.

Парламентът не стопи разликите в проектите на бюджет за съдебната власт на ВСС и финансовото ведомство

Предишна новина

Държавното обвинение иска нов състав на САС да разгледа делото срещу оправдания от Калпакчиев бивш депутат

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 3
  | нерегистриран
  1
  -1

  https://breaking.bg/vodeshti-novini/%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D1%88%D0%B5%D1%81%D1%82-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%BE%D1%80-%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%B5/

 2. 2
  *********************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.