Няма основание да се сезира КС за избора на Иван Гешев

Няма основание да се сезира КС за избора на Иван Гешев
Боян Магдалинчев, представляващ ВСС

След 5-часово заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) вчера пленумът прегласува кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор - отново го подкрепиха 20 души, а само четирима бяха "против".

До процедурата се стигна, след като миналата седмица президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаването на Гешев. Мотивът беше, че не е имало реално състезание за поста. И вчера имаше протести "за" и "против" кандидатурата на Иван Гешев около сградата на ВСС.

"Процедурата е такава, каквато беше и първия път, и резултатът беше същият. Всеки може да изрази позицията си за качествата на кандидата, но имаше излишно разтакаване във времето", коментира пред bTV представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

Той напомни, че нова процедура по номиниране на главен прокурор можеше да има, ако при прегласуването Гешев не беше получил подкрепа от поне 17 членове.

"Вчера голяма част от времето мина в опит процедурата да бъде прекратена - нямаше такива законови основания. Би могло, ако Гешев си оттегли кандидатурата", уточни Магдалинчев.

По думите му сега държавният глава е длъжен да подпише указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. На въпроса има ли вариант Радев да сезира Конституционния съд за процедурата представляващия ВСС обяви, че мотивът "липса на състезание" не е основание да се сезира КС.

Според Магдалинчев съдия Атанаска Дишева не е била заплашена от Иван Гешев. "Не говоря за конкретния случай, но не оставам с впечатления, че става въпрос за заплаха, не вярвам да е изречено в контекста на заплахата. Вероятно е имал предвид, че г-жа Дишева е добър оратор и много добре се аргументира при изказвания", каза още Магдалинчев.

Съдии си правят отвод по дело "Къща за гости"

Предишна новина

Заповедните дела да излязат от съда и да бъдат дадени на държавните съдебни изпълнители

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Цицерон | нерегистриран
    3
    0

    За първи път чувам ,че един "общински съветник" можел да бъде добър оратор !

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.