Намалява сивата икономика у нас, след промените в трудовото и осигурителното законодателство

Намалява сивата икономика у нас, след промените в трудовото и осигурителното законодателство

Намалява относителният дял на недекларирания труд и сивата икономика в страната, съобщи по време на парламентарния контрол вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова, предаде Novini.bg. Отчетената тенденция се откроява във всички проучвания.

"Могат да бъдат отбелязани данните на Международната организация на труда /МОТ/, които отчитат намаляване на размера на недекларирания труд в страната. Неформалната заетост в България е 15,9 на сто при средно равнище за ЕС 16,3 на сто", съобщи още Николова.

Вицепремиерът изтъкна, че отчетеното понижение се дължи на множество фактори, като посочи за ключови от тях - извършването на законодателни промени в трудовото и осигурителното законодателство. Други фактори за намаляване на този вид заетост е междуинституционалното партньорството и доброто взаимодействие със социалните партньори.

"Предприемат се и действия за справяне с недекларирания труд с трансграничен елемент", уточни още вицепремиерът и определи сключените споразумения с Германия, Франция, Нидерландия и Великобритания като пример за добра практика в борбата с нелегалната заетост.

"В годишния план за дейността на Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда" /ГИТ/ винаги се планират мерки, насочени към борбата с недекларирания труд, като основен показател за изпълнението е определяне на брой проверки, които следва да бъдат насочени към справянето с този проблем", каза вицепремиерът.

Планират се и информационни кампании, насочени към борбата с недекларирания труд, като се подготвя участието на ГИТ в европейската кампания за деклариран труд, която ще се състои през пролетта на 2020 година. Вицепремиерът допълни, че от особена важност за преодоляването на проблема с този вид заетост е намаляването на степента на обществена толерантност към сивата икономика, както и засилването на доверието в публичната администрация.

Заповедните дела да излязат от съда и да бъдат дадени на държавните съдебни изпълнители

Предишна новина

Правилата в ЗЗЛД за упражняването на журналистическа дейност са противоконституционни

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.