Американски съд призна бивш съветник на Тръмп за виновен по 7 обвинения

Съдебните заседатели по делото на съветника на президента на САЩ Доналд Тръмп - Роджър Стоун, го признаха за виновен по седем обвинения в лъжесвидетелстване в Конгреса, възпрепятстване на правосъдието и оказване натиск на свидетели.
 
Стоун бе привлечен под отговорност през януари в рамките на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руска намеса в американските избори.
 
Съдът чу, че той е лъгал за усилията си да научи повече, когато "Уикилийкс" се очакваше да публикува имейли във вреда на Хилъри Клинтън през 2016 г. Както и че е лъгал през септември 2017 г. при изслушването му в комисията по разузнаване на Камарата на представителите по повод твърденията за намеса на Русия в изборите година по-рано. Тогава той бе попитан за имейлите, огласени от "Уикилийкс" за Клинтън, която бе съперник на Доналд Тръмп на президентските избори.
 
Представители на US разузнаването и специалния прокурор Мълър по-късно заключиха, че тези послания са откраднати от руски хакери.
 
Оказването на натиск на свидетели носи присъда до 20 години затвор, по останалите обвинения максималният срок е 5 години затвор, отбелязва Би Би Си.
 
Присъдата на Стоун ще бъде обявена на 6 февруари.
 
Президентът Тръмп протестира срещу решението на съдебните заседатели няколко минути след обявяването на решението. Той обвини съда в двойни стандарти, тъй като осъжда на много години, а в същото време оставя безнаказани лъжите на други високопоставени американци.
 

Държавата въвежда механизъм за пресичане на трансграничните данъчни схеми

Предишна новина

Държавата глобява 158 къщи за гости с пълна санкция за над 43 млн. лв.

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.