Защо Москва не гони реципрочно български дипломат


Два шпионски скандала, свързани с Русия, изгонен първи секретар на посолството на Москва и отказана българска виза за руски военен аташе. И това за два месеца.
 
Българинът Николай Малинов, уличен в шпионаж в полза на Москва, вече получи обвинение от българските власти. Русия обаче го награди с орден. Руският шпионин Владимир Русяев бе изгонен от София. Москва не го защити, само няколко пъти напомни, че могат да се очакват реципрочни действия - т.е. ще изгонят български дипломат от същия ранг. И ще "позамръзнат" дипломатическите отношения между двете страни отново. 3 седмици след шпионския скандал обаче няма официална информация наш дипломат да е отзован или направо изгонен от Москва. А Русия винаги официално обявява това. Често, за да покаже, че е "велика сила" и не може някой да се меси в дипломатическите назначения и в приоритетите.
 
По средата на двата шпионски скандала Екатерина Захариева бе на визита в Москва. Това е първото посещение на наш първи дипломат в Русия от 8 г. насам. Тя покани Лавров да посети София и той с охота съобщи пред журналисти, че е приел поканата да гостува в България. Според запознати посещението е било предварително планирано така, че да съвпадне по време с откриването на разширението на "Балкански поток". На срещите енергетиката бе основна тема и за двете страни. Освен за "Балкански поток" се говореше за АЕЦ "Белене" и АЕЦ "Козлодуй". И дума не бе обелена за арести на русофили в София. Очевидци, които очаквали пресконференцията на Захариева и руския външен министър Сергей Лавров в Москва, разказват, че журналисти от големи медии били подготвени точно с такива въпроси. По-късно дори се ядосали, като разбрали, че няма да бъде отговаряно на такива въпроси. Източниците смятат, че именно Лавров е спрял медиите да питат за ареста на лидера на българските русофили Николай Малинов.
 
Експерти по сигурност и дипломация казват, че Москва няма изгода от раздухването на шпионските скандали. Заради перфектната работа на българските служби.
 
Каква е историята
 
На 28 октомври българската прокуратура обяви, че ДАНС са разкрили шпионин, който е първи секретар в руското посолство в София. Той се срещал с български граждани, включително и с ръководен служител, който работи с класифицирана информация за България, НАТО и ЕС. Разбра се, че първият секретар на посолството Владимир Русяев събирал информация от тях, за да я предаде в Кремъл. В замяна обещавал финансиране. Действал така от септември 2018 г. Затова трябва да бъде изгонен.
 
От прокуратурата не съобщиха имената на българските граждани, които са се срещали конспиративно с Русяев. Неофициално обаче се знае, че сигналът в ДАНС е подаден от участник в тези срещи., който е разказал подробно за разговорите и за информацията, която е предавана. "Разбира се, ще вземем ответни мерки, както е прието в дипломатическата практика", категоричен бе зам. външният министър на Русия Александър Грушко на 29 октомври - ден след разгарянето на скандала.
 
На 25 октомври руският посланик Анатолий Макаров е бил привикан от българските власти, които настояли за 72 ч. обвиненият дипломат да напусне България. Оттам обаче не реагирали и на 28-и офицерът на ГРУ Русяев все още не бил заминал от страната ни. На другия ден Макаров отново е привикан във Външно, където му е била връчена официална нота, с която Владимир Русяев е обявен за персона нон грата и му е даден 24 часа срок за напускане. Посолството на Русия в България веднага обяви, че дипломатът ще напусне страната в посочения в нотата срок. "Руската страна си запазва право за ответни мерки", съобщи мисията на 30 октомври.
 
Няколко дни по-късно българските власти отказаха да издадат виза на военния аташе в посолството на Русия у нас, защото е част от ограничителен списък на ЕС. Това разгневи отново Москва. "Няма да коментирам този конкретен случай. Мога само да кажа, че в дипломацията действа принципът на реципрочност, който ние ще вземем предвид", заяви Захарова в отговор на въпрос дали Москва ще предприеме съответни мерки. Принципът на реципрочност не е отменен, подчерта говорителката на 31 октомври. Изненада за всички е, че няма реципрочни действия все още от страна на Русия, казват неофициално дипломати.
 
Но нашите служби имат всякакви доказателства за шпионската дейност на Русяев. Ако Москва скочи, ще извадят конкретни факти за това. Тогава ще се види тоталният провал на руския шпионин, а Русия задължително наказва шпионските провали и Русяев няма да бъде посрещнат като герой с овации и хляб и сол. Затова се мълчи, продължи източникът. Той припомни и статията от украинския сайт "Обозревател", в която се разказва, че Русяев не е бил достатъчно прилежен в укриването на дейността си и че благодарение на съвместните действия на страни от ЕС са били разкрити "няколко поста на ГРУ в Европа заради навика им да използват българските курорти, за да вербуват служители".
 
"Като са те хванали на калъп и са те и снимали, с какви очи отричаш. Провалът на Русяев е голям", обясни и бивш разузнавач отпреди 1989 г. Но Русия с българско съдействие показа, че е силна и че ще разширява влиянието си. Не знам кога е планирано да се почете дейността на Николай Малинов, но го изиграха перфектно в разгара на шпионския скандал, продължи той.
 
На 4 ноември председателят на "Русофили" Николай Малинов, който също бе обвинен от българската прокуратура в шпионаж, получи в Кремъл орден "Дружба". Връчи му го лично президентът на Русия Владимир Путин. "Путин се усмихна и каза: Проявих търпение към българските власти, те са подложени на доста голям натиск в момента", заяви Малинов пред Би Ти Ви.
 
Два месеца преди това, на 10 септември прокуратурата повдигна обвинение за шпионаж срещу Николай Малинов в полза на две руски неправителствени организации, които са в топли връзки с Кремъл. Разрешението на Малинов, който е имал забрана да напусне България, да отиде в Русия било подписано от съдия, който сега е разследван по настояване на главния прокурор Сотир Цацаров.
 
По-късно Кремъл официално предупреди българските власти да не закачат обвиняемия за шпионаж, който вече е носител на руско държавно отличие. "Смятаме, че подобни жестове на признание за заслугите на Малинов като принос за делото на единството на руския свят, принос за развитие на приятелството и сътрудничеството между народите на двете ни страни по никакъв начин не може и не трябва да е причина за някакви преследвания", каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Според него такова преследване би имало твърде пагубни последици за отношенията между Москва и София.
 
Ново преследване срещу Малинов засега няма, няма и отзоваване на български дипломат, но най-голямата изненада е, че в петък българският посланик Атанас Кръстин е бил привикан във Външното министерство на Русия, съобщиха източници от Москва. Очакванията, естествено, били, че ще се говори за изгонения първи секретар на посолството на Русия у нас и за санкции към България.
 
Изненадата била огромна, когато и дума нямало за шпионство. На срещите станало ясно, че външният министър Лавров очаквал с нетърпение да дойде в България догодина и че е изключително доволен от разговорите с българския си колега Екатерина Захариева в края на октомври. 
 

Държавата глобява 158 къщи за гости с пълна санкция за над 43 млн. лв.

Предишна новина

Ако Грета Тунберг бе българка, щеше да е от ССБ

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.